MİRAS DEĞİL EMANET
Aydın, gazetemize yaptığı açıklamada, yaşanılan doğanın miras değil, emanet olduğuna işaret ederek, özellikle kaçak avcılık yapanlara uyarıda bulundu.
Kaçak avcılıkla ilgili ekiplerin 7 gün 24 saat çalıştığını kaydeden Aydın, şunları söyledi:
“Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü olarak kaçak avcı yakalama ya da avcıya ceza kesme meraklısı değiliz. Milli Parklar olarak gece av yasağına önem vererek hazırladığımız bildirileri vatandaşlarımıza ve köy sakinlerine dağıttık. Kaçak avcılıkla ilgili öğrencilere de seminer düzenleyeceğiz.”
Amacımız ceza vermek değil bilinçlendirmek
Kaçakçılığın ve kaçak avcılığın önlenmesi için vatandaşların bilinçli olması gerektiğini dile getiren Aydın, “Bizim asıl amacımız kaçakçılık ve kaçak avcılık hakkında şehir merkezindeki ve köylerdeki vatandaşlarımıza eğitim vermek ve insanımızı bilinçlendirmek oluyor. Yakın zamanda yapılan biyokaçakcılık içinde vatandaşlarımızı uyardık ve bizi bu konuda uyarmaları gerektiğini onlara ifade ettik. Ayrıca biyokaçakcılık da yapan Japonlara 193 bin 755 lira para cezası verdik. Ancak amacımız vatandaşlarımıza bu şekilde ceza vermek değil, bilinçlendirme sağlayarak uzun vadeli bir çözüm sağlamak” diye konuştu.
Kaçakçılık ve kaçak avcılık yapanlara caydırıcı para cezaları
Kaçak avcılık için gelen şikayetlerin genelini jandarmadan öğrendiklerini söyleyen Aydın, şunları kaydetti:
“Kaçak avcılık konusunda şikayetler ilk önce jandarmaya geliyor. Bizim ekiplerimiz olayın bilgisini alır almaz hemen olay yerine gidiyorlar. Yakaladığımız avcılara gece avcılık yaptıkları için ceza veriyoruz fakat amacımız bu değil. Aynı zamanda eğitim de vererek bir daha yapmaması konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme de yapıyoruz. Bu yıl içerisinde 14 kara avcısına 7 bin 951 lira, biyokaçakcılık için de kişi başına 38 bin 500 lira para cezası verirken toplamda kaçakçılara193 bin 755 lira para cezası verdik.”
Bilinçli toplum olmalı
Milli parklar olarak vatandaşlara kaçakçılık ve kaçak avcılık hakkında 100 kişiye kurs verdiklerini ifade eden Aydın, “Bu şekilde kurslar düzenleyerek yaban hayatını korumaya çalışıyoruz. Bu kursları genelde köylerde bulunan vatandaşlarımıza veriyoruz. Köylere giderek köy odalarında ve kahvehanelerde köylüyle birebir iletişime girerek kaçak avcılık yapmamaları gerektiğini vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Bilinçli toplum olmadıktan sonra yaban hayatına hangi hayvan türünü bırakırsan bırak yaşama şansı olmaz” diye konuştu.
Hayvanların yaşama alanına müdahale etmememiz gerekiyor
Kış aylarında avlanması gereken hayvanların tavşan, keklik ve domuz olduğunu söyleyen Aydın, “ tavşan ve keklik avı 4 Ocak 2016’da bitiyor. Domuz avı ise 15 Şubat 2016’da sona erecek. Domuzla ilgili halkımız arasında gerçekten bir yanlış algı var. Domuz dinimizde bize sağlığımız için yasaklanmış bir hayvan. Domuz diye katliam yapmamak gerekiyor. Domuz, yaban hayatında yere düşen tohumları toprağa karıştırmasıyla doğada yeri olan hayvan. Bu hayvanın yaşamını bilinçsizce avlama yaparak kısıtlamamamız gerekiyor. Hayvanların yaşama alanına müdahale etmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Zeynep Erdoğdu-Ramazan Yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim