• BIST 9645.63
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

MEDENİYET KÖPRÜSÜ ÖRNEK KİŞİLİKLER

18.02.2016 10:43
MEDENİYET KÖPRÜSÜ ÖRNEK KİŞİLİKLER
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi” kapsamında Türk yazar ve doktor Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver Gümüşhane’de anlatılacak.

Gerçekleşecek olan konferansa konuşmacı olarak katılacak olan Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Şimşek, proje kapsamında belirtilen beş kıymetli şahsiyetten biri olan Ahmed Süheyl Ünver üzerine bilgi verecek.

Etkinlik, 24 Şubat Çarşamba günü saat 13.30'da Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı salonda gerçekleştirilecek.

“Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi”, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlere sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleri ile harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmasının temel bir ihtiyaç olmasından hareketle, öncelikle gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak değerlerin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlamak amaçlı geliştirildi.

Proje kapsamında toplumsal gelişme ve kültürel değişmeler karşısında geleneksel kültürden, geçmişe yönelik referanslardan kopan-koparılan yeni nesillere, kültür kaynakları ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişiler anlatılacak, tanıtılacak.

Rol model kişiliklerin gençlerle buluşturulması

Konferansla rol model kişiliklerin gençlerle buluşturması amaçlanıyor. Şehir- İnsan Medeniyet Köprüsü Örnek Kişilikler Projesi, ile değerlerin hatırlatılması ve anlatılmasına katkı sağlanması da hedefleniyor. Şehirliliğin temel kavram ve gerekliliklerini yaşam tarzlarıyla birleştirmiş, ürettikleri ve faaliyetleriyle medeniyetimizin kültür köprüsü beş örnek kişilik ise: Hekim, tıp tarihçisi, neyzen, ressam ve müzehhip  Ahmed Süheyl Ünver.  Hukukçu, fikir ve siyaset adamı Ali Fuad Başgil. Mimar-mühendis ve mimarlık tarihi araştırmacısı Ekrem Hakkı Ayverdi.  Şair, yazar ve fikir insanı Fethi Gemuhluoğlu. Öğretmen, şair, yazar ve mütefekkir Mahir İz.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, Şehir - İnsan Projesinin, değerler ve gençler arasında bir köprü oluşturacağını ve medeniyetin kilit taşlarını yerlerine yerleştirmeye imkân sağlayacağını söyledi.

“Çok yerinde ve önemli bir proje”

Doğru, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen bu projenin çok yerinde ve önemli bir proje olduğunu belirterek, medeniyet değerlerinin yaşatılmasında gayret ve katkıları olan örnek şahsiyetlerin anlatılması ve onların yad edilerek, gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İz bırakan şahsiyetler

Proje kapsamında belirlenen kişiliklerin, gençlere ve gelecek nesillere rol model olarak seçilmiş, teknoloji çağının ve globalleşmenin acımasız kültürsüzleştirme politikalarına karşı örnek alınabilecek şahıslar olduğunu dile getiren Doğru, “Örnek olarak seçilen kişiliklerin ortak özellikleri, geleneksel kültürle gelecek arasında bağ kurabilen, bu konudaki çalışmalarıyla öne çıkan, doğu batı, devlet-millet özelliklerini yansıtma yeteneği olan şehirli şahsiyetler olmalarıdır. Hukuk, tarih, edebiyat, mimari, estetik, güzel sanatlar, inanç, Anadoluculuk, millî kültür konularındaki hassasiyetlerinin yanı sıra bu adı geçen şahsiyetler, geçmişi geleceğe taşıyan, gençlerin yetişmesine yönelik özel gayret sarf eden, mesai harcayan ve yazılı eserler ortaya koyarak yayınlarıyla da iz bırakan kişilerdir. Projenin diğer örnek kişiliklerle devam ettirilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Anadolu şehirlerini yeni baştan göz önüne getirmek

Medeniyetin izdüşümlerinin sadece mimari ve kültürel varlıklar bakımından değil, aynı zamanda insan unsuru üzerinden anlatılması gerektiğinden yola çıkılarak hazırlanan projenin, şehir ve insan olmak üzere 2 ayrı koldan yürütüldüğünü söyleyen  Doğru, “Şehir ve İnsan Projesi"ne ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu büyük projesi, tarihsel vasfını ve tarihi dokusunu kaybetmemiş Anadolu şehirlerini yeni baştan göz önüne getirmek, tanıtmak, değerlendirmek amaçlı bir program" dedi.

Şehir kültürünün gelişmesi

Proje ile, geçmiş ile gelecek arasında bağ oluşturacak kültür köprüsüne kilit taşlarını yerleştirmek, gençlerin örnek kişilikleri rol model almalarını sağlamak, gençlerin ilgilerini kültürel alanlara çekmek, şehir-insan bağını güçlendirmek, kültür ile insan arasındaki çekim gücünü sağlamak, bilge adamları tanıtmak, gençleri, “şehir insan-kültür” kavramları üzerinde düşünmeye teşvik etmek, şehir hayatında kültür, sanat ve estetiği öncelikli konuma yükseltmek, “Şehirde yaşama sanatı” kavramını yerleştirmek, medeniyetimizin kültürel kavramlarının derinliğini, önem ve temelini aktarmak, örnek kişilikler bağlamında şehir kültürünün gelişmesine katkı sağlamak, amaçlanıyor.

Şehir - Kültür - Medeniyet

Şehir merkezlerinin tarihî ve kültürel değerlere sahip alanlarının ihyasıyla sınırlı kalmayıp, o şehirde yaşayan “insan” unsurunu da hedef kitle alarak, tarihî ve kültürel değerlere sahip insanların da ihyası amaçlanıyor. Ayrıca, tarihî özellik taşımasa da yeni kurulacak şehirlerde geleneksel kültürün yaşam biçiminin yansıtılacağı özellikler de önemseniyor. Şehre dışardan gelen öğrencilerin, sadece barınma, beslenme ve öğrenme ihtiyaçlarının karşılanarak yalnız bırakılmaması, talimle birlikte onların millî terbiye ile yetiştirilmeleri de amaçlanıyor. Tarih, medeniyet ve kültür geri planının modern zamanlardaki ve modern şehirlerdeki insanlara, gençlere aktarılması önemli bir amaç olarak görüldüğünden bu beş şehirli adamla, şehir ve kültürün bir medeniyet unsuru olarak önemi vurgulanmak isteniyor. Projenin beşer kişi ve şehir üzerinden kurgulanmasının bir diğer amacı da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” eserinin hatırlatılmak istenmesi. Etkinlikler için belirlenen ilk beş şehir, Tanpınar’ın beş şehri: İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Erzurum.

Şehir ve insan kavramı

Şehir - İnsan Projesi’nin ilk aşamasında “insan” kavramına vurgu yapılarak, örnek kişiliklere ilişkin çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek. Proje’nin ikinci aşamasında “şehir” kavramı üzerinde durulacak, örnek kişilikler bağlamında şehirlerin anlatımı sağlanacak. Tarihî dokusunu kaybetmemiş, geçmişteki izleri silinmemiş, binaların altında ezilmemiş, trafikte sıkışmamış ve yaşayanlarını yormayan şehirleri ön plana çıkarmak, bu şehirlerin, özelliklerini ve güzelliklerini vurgulamak, diğer kentleri de bu konuda teşvik etmek amaçlanıyor.  Öncelikle bu nitelikleri taşıyan şehirler tespit edilecek. Belirlemenin hangi kıstaslarla yapıldığı anlatılarak diğer şehirlerin de bu alanda özendirilmesi sağlanacak. Şehir yönetici ve yönlendiricileri, şehirlileri “şehir, insan, kültür” kavramları üzerinde düşündürmeye yöneltecek proje ve etkinlik yapmaları yönünde teşvik edilecek.

İbrahim Özdemir- Figen Tok

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim