Madde Bağımlılığı İle Mücadele
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan’ın madde bağımlılığı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında yaptığı sunumun ardından değerlendirmede bulunan Vali Yücel Yavuz, madde bağımlılığının önemine istinaden her ilde Madde Bağımlılığı ile Mücadele Kurullarının kurulduğunu söyledi.
Kurulların her ilin ihtiyacına ve özelliğine göre senkronize bir şekilde çalışmasının öngörüldüğünü belirten Yavuz, “ Gümüşhane’de konunun tartışmasız ehemmiyetine binaen bu manada neler yaptık, neler yapıyoruz, neler yapacağız şeklinde bu toplantımızı tekrar gerçekleştirmek üzere bir araya geldik. Sekretarya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde ama tabi ki orada da izah edildiği şekliyle her kurum kendi yetki ve sorumluluk alanı içerisinde bu konuda çalışmalar yapıyor, planlamalarını yapıyor ve gelecekte de buna ilişkin yine çalışmalarını ciddi bir şekilde yürütecek” dedi.
“Gümüşhane’de Çok da karşılaşıyor Değiliz”
Gümüşhane’nin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapı ve buna bağlı homojen geleneklerine, kültürüne bağlı bir toplum olduğunu, aile yapısının güçlü ve dejenerasyona uğramadığını idfade eden Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Otokontrol mekanizmasının da bu veriler ışığında devrede olması nedeniyle, özellikle gençlerimizin ve maalesef ülkemizde olduğu gibi bütün dünyanın telaşla üzerinde durmak durumunda olduğu çocuk yaştakilerin dahi karşı karşıya olması beklenen bu sorunla Gümüşhane’de çok da karşılaşıyor değiliz. Ama daha önceki toplantıda da hatırlarsanız şu söyledim, her şey göründüğü gibi de toz pembe olmayabilir. Dikkati, duyarlılığı ve hassasiyeti hiçbir zaman elden bırakmadan karşılıklı işbirliği içerisinde bu işin ciddiyetini en iyi şekilde algılayıp hayata döndürmek ve bu manada işlerimizi uyarlamak durumundayız.”
Güzel Çalışmalar Yapılıyor
Vali Yavuz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Genel anlamıyla baktığımızda her kurumlarımız, bakanlıklarının merkezi idareden yönlendirmesiyle ve bu konudaki materyaller ve diğer direktifler çerçevesinde güzel çalışmalar yaptıklarını da memnuniyetle gördük. Bu bağımlılık, bugün uyuşturucu madde bağımlılığı dediğimiz ve eğer karşı karşıya kalınırsa çok büyük sorunlara yol açabilecek hem şahsın kendisine hem de etrafına büyük zararlar verebilecek bu zararlı ve tehlikeli durumdan uzak kalınması anlamında Gümüşhane’de tekrar söylüyorum, çok da kötü durumda değiliz. Hatta iyi durumda olduğumuzu ifade ediyoruz. Burada hem emniyet kayıtları hem genel manada güvenlik birimlerimizin kayıtları, işte en yaygın olarak tehlikeye maruz olan kesimin içinde bulunduğu Milli Eğitim camiası ve tabi ki sivil toplum kuruluşlarımız her zaman toplumun içerisinde. Onlardan gelen verilere göre klasik anlamda tanımlanan şekliyle madde bağımlılığı açısından Gümüşhane’mizde çok somut istatistiki kayıtlara girecek derecede ve sayıda bir durumun olmadığını da memnuniyetle gördük.”
“Olmayacağı Anlamına Gelmez”
Bunun Gümüşhane’de olmayacağı anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Vali Yavuz, “Her zaman bunu söylüyoruz. Tehlike kapıdadır, tehlike her zaman çocuklarımızı, gençlerimizi ve hatta yetişkinlerimizi sarmalına alacak derecede sinsi ve o manada da zararlı ve büyük çaplı potansiyel ihtiva ediyor. Bu yönüyle görev ve yetki kapsamı içerisinde Gümüşhane’de herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyor. Edindiğimiz bilgi ve intiba bu. Yeter mi kesinlikle yetmez. Türlü türlü atraksiyonlar maalesef günümüzde hem çok cazip şekliyle hem de kolay ulaşılabilen şekliyle sunuluyor. Bu konuda durumun ne derece vahim olduğunu, eğitim çağındaki çocuklarımızın kontrolsüzlük sonucu ortaya çıkabilecek sorunların da toplumsal dengeyi nasıl bozduğunu ve özellikle insanımızın ne kadar büyük bir çıkmazın içerisine sokabildiğini de geçen toplantımızda değerlendirdik. Buna ilişkin neler yapalım, neler ortaya koyalım diye bu konuda çok somut veriler ihtiva eden projeleri bir an önce geliştirelim, ortaya koyalım dedik” diye konuştu.
Zararlı Akımlara Dikkat
Gümüşhane Valisi Yavuz, konuşmasının sonunda daha sonra şunları kaydetti:
“Netice de insanlarımızı geri dönüşü olmayan belki de en büyük nimet, değişik ifadeyle boş vaktini nasıl değerlendireceğini bilemediğinden veya ona alternatif sunulamadığından, ortam oluşturulamadığından bahisle işte bu tür zararlı akımlara kapılabiliyorlar. Bunun tabi ki çok değişik nedenleri var, bunu ilgili birimler detayıyla ortaya koymuş durumdalar. Maddi imkansızlıklar, sosyal çevrenin yeterli durumda olmayışı sayılabilir. Ama birebir ilgilenilirse halledilemeyecek bir mesele olmadığını da çok güzel örneklerle şahit oluyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere, İçişleri Bakanlığımız diğer ilgili tüm bakanlıklarımız, başta Bakanlar Kurulu olmak üzere çok büyük önem veriliyor. Ve Gümüşhane’de bunun yansımasını ve görev açısından sorumluluk açısından hepsini bir tarafa bıraktık, vicdani sorumluluk açısından biz ne yapabiliriz şeklinde bir duruş sergiliyoruz ve bunu da en iyi şekilde uyguluyoruz kanaatindeyim.”
Toplantıda daha sonra kurum müdürleri, kendi kurumları ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Toplantıya İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Emniyet Müdürü Orhan Kar, kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim