• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 6 °C

Kürtün Köylerinin Sınır Uyuşmazlığı Konusu 33 YILDIR BASINA VE KAMUOYUNA NEDEN BİLDİRİLMEDİ?

15.12.2021 12:25
Kürtün Köylerinin Sınır Uyuşmazlığı Konusu  33 YILDIR BASINA VE KAMUOYUNA NEDEN BİLDİRİLMEDİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 9 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kürtün ilçesine bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin bir kısmının Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlanmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanma

Kürtün Köylerinin Sınır Uyuşmazlığı Konusu

33 YILDIR BASINA VE KAMUOYUNA NEDEN BİLDİRİLMEDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 9 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kürtün ilçesine bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin bir kısmının Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlanmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. 

Gümüşhane kamuoyu ve STK’larının, yayımlanan karar sonrasında sessizliği ise dikkati çeken konuların başında geliyor.

GÜMÜŞHANE STKLARI NE DİYOR?

Gümüşhane’de görüştüğümüz bazı STK temsilcileri konu ilgili şunları söylüyor. “Gümüşhane’de maalesef resmi kurumlarla halk arasında ve basın arasında bir kopukluk var. Bir sınır anlaşmazlığı konusunu kamuoyu ancak basından duyar. Basına ise bu konularda bilgi verecek olanlar devletin resmi kurumlarıdır.

Resmi ve adli kurumlara ilk intikalinin bundan 33 yıl önce  1988 – 1989  yıllarında olduğunu öğrendiğimiz Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin Trabzon ile sınır anlaşmazlığı konusunu 33 yıldır kamuoyuna ve basına kim duyurmamışsa ve bu konuda vatandaşın organize olmasını ve lobi faaliyeti yapmasını bilgi gizliği yaparak kim engellemişse Gümüşhane’nin aleyhine çıkan sonuçtan da onlar sorumludur.”

RESMİ KURUMLARDAN HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Konunun resmi geçmişi 33 yıl olmasına rağmen, bugüne kadar bu konu ile ilgili ne Kürtün Kaymakamlığı’ndan, ne Gümüşhane Valiliği’nden ne de Kürtün Belediye Başkanlığı ve ilgili köy muhtarlıklarından kamuoyunu bilgilendirici hiçbir resmi açıklama yapılmadı.

Konuyu olayın Resmi Gazete’de yayımlandığı 9 Aralık 2021 günü öğrenen Gümüşhaneliler ve Gümüşhane STK’ları, ellerinde konunun 33 yıllık geçmişine ait bir bilgi olmadığı için ve konu ile ilgili bir resmi muhatap bulamadıkları için açıklama yapamadılar.

Halbuki Gümüşhane’de resmi kurumlar bu tür durumlarda basını ve STK’ları zaman zaman bilgilendirmiş olsalar olayın takibi için sivil inisiyatif devreye girer. Bu olayda ise maalesef böyle bir gelişme olmadı.

Hiç değilse bundan sonraki bu tür olayları takip etmek için il genelini kapsayacak ve ortak akılla kurulacak bir ‘Acil İnisiyatif Platformu’nun kurulmasında yarar var.

GÜSİAD BAŞKANI YÜKSEL YALÇIN’DAN ÖNEMLİ TESPİTLER

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD), Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), Gümüşhane Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF), Gümüşhane Mühendisler Platformu (GÜMÜP) ve Gümüşhaneli Hukukçular Platformu konuya dair bir değerlendirme yapmak üzere bir araya geldi.

Süreci değerlendiren heyet adına bir açıklama yapan Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Yüksel Yalçın, “Dernek ve federasyon başkanları arkadaşlarımızla bir değerlendirme yaptık. İl sınırları içinde kalan alanların başka illere veya ilçe sınırlarındaki arazilerin başka ilçelere devrine ilişkin süreçlerde kamuoyu bilgilendirilmesi ve yerel idarelerin onaylarından geçmesi hem demokratik süreçlerin çalıştırılması hem de sosyolojik rahatsızlıklara sebebiyet vermemesi açısından çok önemli sayıyoruz. Böylesi bir teknik çalışmanın alt yapısının nasıl oluştuğu ve olgunlaştığı konusunda Gümüşhane kamuoyunda bir bilgilendirme olmaması maalesef hepimizi üzmüştür. Gümüşhaneli sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda yapılması gerekenleri, yasal haklar boyutuyla sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

“Karara giden aşamalarda kimin veya kimlerin ne niyetleri vardır anlamış değiliz”

Sürecin detaylarının hukukçular tarafından inceleme ve araştırma aşamalarını müteakip tüm boyutlarıyla ele alınacağını ve bu değerlendirmenin ışığında yapılacakları kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Yalçın, “Gümüşhaneliler olarak komşu illerimizle her zaman kadim dostluğumuz bakidir. Bu tip kararlar, kamuoyu psikolojisi açısından durduk yerde kafaları karıştıran ve sosyal rahatsızlıklar oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Bizim Yaylalarımız Trabzon, Giresun, Erzincan, Bayburt sınır vilayetlerimiz başta olmak üzere her yere açık olduğu gibi yayla turizmine de müsait olduğu için dünyanın dört bir tarafından ilgi alanındadır. Böyle bir bölümlemenin kime ne faydası var anlamış değiliz. Ne ilin ekonomileri üzerine etkisi vardır ne de coğrafi anlamda kamu hizmetlerine olumlu katkı sağlayacak faydaları vardır. Sürecin altlığının oluşturup karara giden aşamalarda kimin veya kimlerin ne niyetleri vardır anlamış değiliz. Konu Gümüşhane STK’ları tarafından takiptedir. Umarız birilerinin yanlış planlaması sonucu olmuştur ve gerekli düzenlemeler yapılarak bu yanlışın önüne geçilir” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim