KURAKLIK ARICILARI DA VURDU
Gül, gazetemize yaptığı açıklamada, normal hava koşullarında kovan başına 17-21 kilo bal alabildiklerini, ancak yaşanan aşırı sıcaklar dolayısıyla bu miktarın 5-6 kiloya düştüğünü belirtti.
Düşündüğümüz gibi olmadı
Gül, ilkbahar yağmurlarının kendilerini çok umutlandırdığını belirterek, “Yağışlı geçen mevsim sonucunda bitki oranı çok güzeldi. İleriye dönük olarak ‘mutlaka bal alırız’ diye düşünmüştük. Maalesef düşündüğümüz gibi olmadı. Yağmurların fazla yağması bitkinin çok olması bu bizi güldürürken hemen arkasından kavurucu güneşlerin olması bitkiyi anında bitirdi. Bu da bal oranını bu yıl içerisinde etkilemiş oldu. Fakat yine de hiç yok değil. Arıcılarla yaptığımız görüşme sonrası ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar bal alabileceklerini ifade ettiler. Ancak, yüksek kesimlerde henüz çiçek tam olarak kurumadığı için yine de buradaki arıcılarımız daha iyi ürün alabileceklerini sanıyorum” dedi.
Bal otu bu sene çok verimliydi
Bu yıl arıcılar birliği olarak bu yıl içerisinde karabuğday ve bol otu ekimi yaptıklarını anlatan Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eğer bu desteklemeler arıcılara devlet kanallarıyla olursa daha iyi olacağını düşünüyorum. Bal otu ve karabuğdayı 80 dönüme kadar eken arıcılarımız oldu. Bu yıl karabuğday güneşin azizliğine uğradığı için bu sene fazla bir bal verimi alamadık. Bal otu, bu sene çok iyiydi. Hatta arıcılarımızdan bazıları 5 dönümlük bal otunun ekilmesi, 5 çuval şekere bedel olduğunu söylediler. Bal otu, arı için çok güzel bir takviyedir. Devletin desteğiyle çeşitli yörelere ekilirse daha iyi olacağını düşünüyorum.”
Arıcılarımız bu ekimlerden yaralanıyor
Bu yıl Milli Parklar Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalarının olduğunu ifade eden Gül, “Yaban hayvanlarını koruma amaçlı karabuğday, buğday, korunga, bal otu, yonca gibi çeşitli yerlere ekimler yaptılar. Daha sonraki yıllarda daha geniş alanlara ekimler yapacaklar. Hem arıcılarımız hem de doğadaki hayvanlar bunlardan yararlanmış olacak” dedi.
İklim çok etkili
5 yılda bir iyi oran da bal aldıklarını söyleyen Gül, “geçen yıla oranla, bu yıl balda düşüş yaşandı. Normalde bir kovandan 17 ila 21 kilo bal almamız gerekiyorken bu yıl bu oran 5-6 kilo ya düştü. Bunu sebebi de ilkbaharın yaşanan yağmurlar sonucunda birden sıcakların bastırması oldu ve çiçeklerdeki bal alınmadan kurudu” ifadelerini kullandı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim