‘KIRK GÖZELER’İN ADINA YAKIŞACAK
Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın “Kırk Gözeler” adıyla da anılan Tomara Şelalesi’ndeki çalışmaların adına yakışır bir şekilde tamamlanacağını söyledi.
Aydın, gazetemize yaptığı açıklamada, Limni Gölü ve Tomara Şelalesi’nin sadece Gümüşhane’de değil Türkiye’de örnek tabiat parklarından olduğunu belirterek, “Beş yıl önce tabiat parkı olarak ilan edilen Tomara Şelalesi’nde çevre düzenlemesi ve cam seyir terasları tamamlanmak üzeredir” dedi.
“YOL STANDARDA KAVUŞTURULUYOR”
Aydın, 66.3 dekarlık alana sahip olan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nda çevre düzenlemesi yanı sıra yol çalışmalarının da hızla sürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:
“Sayın Valimizin de önceliğinde olan yol çalışmamız hızla sürüyor. Şelale’nin bulunduğu alana giden ve Kelkit Çayı kenarındaki 1.5 kilometrelik yolda çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. Yine Çakırkaya Manastırı ile Tomara Şelalesi arasındaki 6.5 kilometrelik yolun da ihalesi yapıldı. Standartların üzerinde bir yol yapılacak.”
SOL VADİYE YÜRÜYÜŞ PARKURU
Şelaleye kadar giden ve mevcut yürüme parkurunda ziyaretçilerin can güvenliği açısından tehlike görüldüğünden sol tarafa yeni yürüme parkuru yapıldığını anlatan Aydın, şunları kaydetti:
“Sağ parkuru kapatacağız. Şelaleye sol vadideki parkurdan gidilecek. Burada çalışmamız hızla sürüyor. Yüzde 75 oranında çalışmalar tamamlandı. 1 milyon 333 bin liralık ödeneğimizden 775 bin 784 liralık bölümünü tamamladık. İş yapıldıkça ödemelerimizi sürdürüyoruz. “
CAM SEYİR TERASI
Şelaleyi sağlıklı seyredebilmek için cam seyir teraslarının da yapıldığını belirten Müdür Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Cam terasımızın şu anda yüzde 50 yapımı tamamlandı. Sadece camlarının takılması kaldı. Bu terasımızdan Tomara Şelalesi’ni ziyarete gelenler, şelaleyi rahatlıkla seyredebilecekleri gibi, çok rahatlıkla da resim çekebileceklerdir. Bu cam terasımızın dışında iki adet de manzara seyir terası yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız bu yıl bitecek.”
KIR LOKANTASI
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nda bulunan kır lokantasını da mutfak haline getireceklerini belirten Aydın, “Mevcut kantinimizi de yıkarak daha modern, Tomara Şelalesi adına yakışır şekilde yeniden yapacağız. Mevsim şartları elverdiği takdirde bu yıl çalışmalarımız tamamıyla bitmiş olacak” açıklamasında bulundu.
TOMARA ŞELALESİ
Gümüşhane'nin Şiran İlçesi'ne bağlı Seydibaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Tomara Şelalesi Şiran İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Dar ve derin bir vadinin içinden akmaya devam eden Tomara şelalesinde kış aylarında oldukça yoğun su akışı olmakla birlikte kurak geçen yaz aylarında kısmen azalır ancak suyu tamamen kesilmemektedir. Şelalenin çevresi dik yamaçlardan oluşmasına karşın çevre halkı tarafından piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.
TOMARA ŞELALESİ EFSANELERİ
Yörede, Tomara Şelalesi ile ilgili çeşitli efsaneler de anlatılıyor. Şelalenin oluşumuyla ilgili en çok bilinen efsane şöyle: "Seydibaba köyü çobanı, öğle saatlerinde sürüsünü ıssız yerde yatırıp abdestini alır, namazını kılarmış. Sürüyü susuz bırakıyor diye çobanı dava eden köylüler, bir gün çobanı takip etmiş. Tam öğle zamanı çoban yine sürüyü aynı ıssız yere indirmiş. Elindeki değneğini toprağa vurmuş. Çıkan suyla kendisi abdest alıp namazını kılmış, sürü de suyunu içmiş. Çoban namazını kıldıktan sonra köylünün kendisini seyrettiğini farketmiş. Buna çok kızan çoban, kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını diğer tarafa savurmuş. Biri Tomara Şelalesi'ne, diğeri de Çamoluk ilçesinin Mindaval köyüne düşmüş. Kaval ile bıçak kınının düştüğü yerden sular fışkırmış. Kırk ayrı yerden ve 40 metre yüksekten su çıkan Tomara Şelalesi'nin diğer bir adı da kırk gözeler olarak günümüze kadar gelmiş."
Başka bir rivayette ise şelalenin köpüklü suyunun, bir kadının çocuğunun bezini suda yıkaması sonucu oluştuğu anlatılır.
Dağda sürüsünü otlatan bir çobanın, kavalını tepelerde bulunan yarıklardan birine düşürdüğü, düşen bu kavalın da Tomara'dan çıktığı, Tomara Şelalesi sularının düştüğü noktada bir kapı bulunduğu, bu kapının arkasında ise çeşitli gizemlerin olduğu diğer rivayetler arasında.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim