KİRALAR FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ
Gümüşhane’de 28 yıla yakın bir süredir gayrimenkul satışı yaparak inşaat sektöründe faaliyet gösteren Lokman Yaşar, kentte kiralık ev bulmak isteyenlere hizmet verebilmek amacıyla bir süre önce emlakçılık sertifikası aldıklarını söyledi.
Gümüşhane’de ev alma kültürünün 28 yıldır olmadığını söyleyen Yaşar, “ 28 yıl öncesine baktığımız zaman bu sektör gelişmemişti. İnsanlar daha çok iki oda bir salonlu evlerde oturuyorlardı ve bu duruma alışmışlardı. Yakın zamanlarda konut sektörünün artmasıyla ev alma konusunda Gümüşhane halkında değişim ve gelişmeler oldu” dedi.
Gümüşhane’de yapılan, üniversite öğrencilerinin de çoğunlukta olduğu ikinci Etap TOKİ konutlarının iyi olduğundan bahseden Yaşar, fakat yapılan konutların ihtiyacı karşılamadığını söyledi. Yaşar, “ Gümüşhane’de ağırlıklı olan inşaat firması çok yok. Buna nazaran kooperatifçilik gelişmiş fakat bu da haksız bir rekabet ortamı ortaya koyuyor. Buna rağmen yine de Gümüşhane’de konut kooperatifçilik olarak insanları ev sahibi yapıp onlara hizmet ediliyor” diye konuştu.
Kooperatifler iyi iş başarıyor
Kooperatif işiyle uğraşanların işlerini iyi başardıklarını dile getiren Yaşar, “ Yaptıkları inşaatlar kooperatifçilik ve meslek açısından iyi ve sağlam iş yapıyorlar. Ama maliyetleri inşaat firmalarının maliyetine yakın oluyor. Bunun da tüketici açısından çok avantajlı olduğu söylenemez. Yapılar kooperatiflerin yapım süreci uzamadığı taktirde kooperatifler ucuza mal oluyor diye vatandaşlar kooperatiflere yöneliyor. Fakat son zamanlarda inşaat firmalarıyla kooperatiflerin fiyatları aynı duruma geldiği için pekte avantajı yok. Vatandaş kooperatif adı altında daha cazip olur, daha az ödeme yapabilirim düşüncesiyle kooperatiflerden konut almaya yöneliyorlar” ifadelerini kullandı.
Sözleşme yapılması gerekiyor
Ev alırken ya da kiralarken sözleşme yapılması gerektiğine değinen Yaşar, “Sözleşme yapmayı yasalar da destekliyor ve bu durumlarda bir sözleşme yapmak gerekir. Ev sahibi ve kiracı arasında sözleşme yapmak bu duruma eklenebilir. Vatandaşlar arasında da bir bağlayıcılığı var. Gümüşhane’de evini kiraya veren ile kiracı arasında genellikle sözleşme yapılıyor ve bu sözleşmeyi de yapmaları gerekiyor” sözlerine yer verdi.
Öğrenci söz konusu olunca
Öğrenci söz konusu olunca hafif kanaatsizliklerin olduğunu ve bu durumun abartılmaması gerekildiğini söyleyen Yaşar, “Dışarıdan bakıldığı zaman fiyatlar fahiş gibi gözüküyor ama doğru değil. Bunu fırsatsa çevirmemek lazım olması gereken ne ise onun kira olarak talep edilmesi gerekiyor” dedi.
Şehrin yapısı gereği arzın talebi karşılar durumda olmadığını belirten Yaşar, “Son yıllarda öğrenci artışından dolayı sürekli bu şekilde devam edecek diye bir şey de yok. Belki de gelecekte arz fazlası olacak, ev sahipleri kiracı bulamayacak fakat bu döngüyü bir dengede tutmak gerekiyor. Çevre illerle Gümüşhane’yi konut ile kira gelirini kıyasladığımız zaman aralarında pek bir denge yok, kira geliri daha fazla. Gümüşhane’de kiraların yüksek olması, insanları konut alma konusunda daha çok teşvik ediyor ve hevesleri artıyor. Herkese normal bir şekilde yaklaşmak gerekiyor. Öğrenci diye bunu fırsata dönüştürmemek gerekiyor. Makul olan ve bedeli neyse onu almaları gerekiyor. Zaman zaman duyuyorum bir evi bin ila bin 500 lira arasında değişen fiyatla öğrencilere kiralıyorlar. Bu kiralara eşyalı evler hariç, eşyasız evlerde, yani konut olarak kiraya veriyorsa bunu fırsata dönüştürmek doğru değil” şeklinde konuştu.
Bedelsiz ve komisyonsuz hizmet ediyorum
Gümüşhane’de emlak ve komisyonculuk bilincinin olmadığına vurgu yapan Yaşar, “bu mesleği ek bir iş gibi düşünülüyor. Elimizden geldiği kadar bedelsiz ve komisyonsuz hizmet etmeye çalışıyorum. Gümüşhane halkına emlakçı olarak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Gümüşhane de emlakçılık bilinci ve komisyonculuk yok talep olmadığı içinde arz da olmuyor. Fakat Gümüşhane’de emlakçılık olursa faydalı olabileceğini de düşünüyorum. Kooperatif şeklinde daha çok konut yapıldığı için 2+1 veya 3+1 şeklinde standart yapılar değerlendiriyor. Alternatif bir yapı, konut üretmek lazım” diyerek sözlerini sürdürdü.
İlginç olaylar yaşadık
İl merkezindeki iş yerinde emlak hizmeti vermek için çalışmalara başlamalarına rağmen, ilginç olaylar yaşadıklarını belirten Yaşar, “Bu alandaki boşluğu gördüğümüz için işimiz olmamasına rağmen 'bu hizmet de olsun' dedik. Ancak insanlar burada herhangi bir yer kiralanacağı zaman birbirlerinden haber alıp kendi aralarında hallediyorlar. Ayrıca emlakçıya komisyon ödeme gibi bir durum da bulunmuyor. Zaten biz de komisyon talep etmiyoruz” dedi.
Yaşar, sobalı dairelerin 500, kaloriferli dairelerin ise 800 liraya kadar kiralanabildiği ilde boş ev bulabilmenin zor olduğuna işaret ederek, “Kiralık evlerde bazen istisnalar da oluyor. Kimi zaman bin lira ya da bin 200 liraya kiralar çıkabiliyor. Emlak hizmeti vermemize rağmen bizde kiralık ev ilanı bulunmuyor. İnsanlar ev bulabilmek için ya iş yerlerinin camına bakıyor ya da yakınlarıyla irtibata geçiyor. Umarız yeni yapılacak konutlarla ilerleyen yıllarda fiyatlar düşecektir” diye konuştu.
Gümüşhane’de müteahhitlik yapan Cem Köksal ise, Türkiye genelinde inşaat sektörünün dinamik olduğunu söyleyerek, “İş üreten, birçok kalemi olan, ekonomiye katkısı olan, bunun yanında iş imkanı yaratan bir sektördür” dedi.
“Gümüşhane’de inşaattan sağlanan rant pahalanmaya başladı”
Gümüşhane’de son 15 yıldır talep fazlalığı, arz noksanlığı olduğunun altını çizen Köksal, “Gümüşhane’de inşaattan sağlanan rant pahalanmaya başladı, arsa fiyatları yükselmeye başladı, ev fiyatları yükselmeye başladı. Şu anda hemen hemen arz talep dengelenmiş durumda. Eğer olay arz tarafından artmaya başlarsa, fiyatlar düşmeye başlar diye düşünüyorum. Şu anda gördüğümüz kadarıyla kentsel dönüşüm kapsamında bu işe gönüllü olan arkadaşlar aşırı derecede ilgi gösteriyorlar.”
“Gümüşhane Türkiye’nin en dinamik illerinden biri”
Köksal, “Türkiye’nin hiçbir yerinde kooperatifçilik uygulaması yok gibi. Çünkü çok büyük şekilde sahtekarlıklar, dolandırıcılıklar veya uzun vadeye yayma olayları oldu. Gümüşhane şu anda Türkiye’nin en dinamik illerinden bir tanesi. Gümüşhane’de yap, sat olayı gelişmemiş sadece kooperatifçilik işi yürüyor. Bu da girişimcinin risk almasını engelliyor.”
“Belediyenin ufkunda bir imar planı yok”
“Gümüşhane’de kentsel dönüşümün olması oldukça iyi bir şey ama bunu belediyenin yeni bir imar planıyla beraber genişletmesinde fayda var. Eski imar durumuyla biz şu anda sıkışmış durumdayız. Gümüşhane’de şu anda gerçekleşen çarpık kentleşme, belirli bir imar planı üzerinde gitmiyor. Belediyenin ufkunda bir imar planı yok. Ercan Bey iş adamlığından geliyor, çok düzenli, çok tertipli bir arkadaş. Belediyecilik çok farklı bir şey. Yeni açılacak alanların imar planının yapılıp, binalara imarların verilmesinde fayda var.”
“Gümüşhane biraz riskli”
“Gümüşhane’de ev alma faaliyeti insanların tamamen borçlanıp, öğrencilere kiraya vermesi, fahiş fiyatlarla kiraya verip, bir gelir kapısı elde etmeye dayalı şu anda. Gümüşhane’de hali hazırda yapılacak şu anda 3 bin’e yakın konut var ancak Gümüşhane bu konutu kaldırmaz. Çünkü, Gümüşhane’de maliyetleri diğer illere göre çok yüksek, bir arsa edinim bir de ruhsat harçlarının çok yüksek olması nedeniyle Gümüşhane biraz riskli.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim