• BIST 9693.26
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

“KESİLEN CEZALAR TAHSİL EDİLEMİYOR”

14.12.2015 14:05
“KESİLEN CEZALAR TAHSİL EDİLEMİYOR”
Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, biyokaçakçılık yapan yabancılara kesilen cezaların tahsil edilemediğini söyledi.

 

Bulut, gazetemize yaptığı açıklamada, “Biyokaçakçılık yapan yabancılar, Kabahatler Kanunu gereğince yakalanıyor ve ceza yazılıyor. Maalesef tahsil etmeden, ülkelerinde tebliğ etmek üzere ellerini kollarını sallaya sallaya yurt dışına çıkıyorlar" dedi.

Bölgede biyokaçakçılığın çok fazla olduğuna dikkati çeken Bulut, 2015 yılı içerisinde Gümüşhane ve Artvin'de, geçmişte Giresun, Trabzon ve Rize'de sıkça yaşandığını ifade etti.

“BİYOKAÇAKÇILIK KABAHAT DEĞİL SUÇ”

Bulut, biyokaçakçılığın Kabahatler Kanunu'na göre işlem gören bir suç olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biyokaçakçılık yapan yabancılar, Kabahatler Kanunu gereğince yakalanıyorlar ve ceza yazılıyor. Maalesef tahsil etmeden, ülkelerinde tebliğ etmek üzere ellerini kollarını sallaya sallaya yurt dışına çıkıyorlar. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılıp biyokaçakçılık artık kabahat değil suç sayılacak. Suç sayıldığı zaman cezalar tahsil edilmeden kişi yurt dışına çıkamayacak. Bu bizim bir eksiliğimizdi. İnşallah Tabiatı ve Biyoçeşitlliği Koruma Kanunu kapsamında bunun çözüleceğini ümit ediyoruz."

“GÜMÜŞHANE VE ARTVİN’DE YOĞUN”

Bulut, Kabahatler Kanunu gereğince 2003 yılından itibaren Gümüşhane ve Artvin başta olmak üzere bölgede 17 vaka gerçekleştiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Özellikle Gümüşhane ve Artvin’de vakalar yoğunlaşıyor. Geçmişte özellikle İsrail ve güney ülkelerden gelirken, bugün Almanlar, Fransızlar, Bulgar ve Japon vatandaşların bilinçli ve bilinçsiz olarak bu vakaların içine karıştığını tespit ettik. Bilinçli gelenler daha çok üniversiteler vasıtasıyla geliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden izin alınması gerektiğini biliyorlar ama bu prosedürleri gerçekleştirmek istemedikleri için Türkiye'nin bir fotoğrafını çekip gitmek istiyorlar. İleride yapacakları bilimsel çalışmalar veya başka niyetli çalışmalar için bir altyapı oluşturmayı planladıklarını düşünüyoruz. Özellikle kelebekler, koleksiyoncular tarafından toplanıyor. Gümüşhane'de gergedan böceği toplayanlara rastladık. Japon turistlerin bir botanik turu kapsamında Rize'den bitkileri topladığını gördük."

“ALTYAPI ÇALIŞMASI”

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğiyle ilgili altyapı çalışması olduğuna dile getiren Bulut, "Gümüşhane, Artvin ve Giresun’da biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları devam ediyor. Biz zenginliklerimizi yeni tespit ediyoruz ama üzülerek görüyoruz ki kötü niyetli insanlar zenginliklerimizin farkındalar. Maalesef geçmişte bu tür çalışmalar yapılmış. Hedefimiz toplumumuzu bilinçlendirmek. Memleketimizin biyogenetik kaynaklarını koruyacağız" dedi.

BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?

Biyolojik Çeşitlilik, belirli bir bölge veya alandaki bitki, hayvan veya diğer tüm canlıların çeşitliliğidir.

Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri ile yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, geniş bir malzeme deposu olma özelliğindedir. Biyolojik çeşitliliğimiz bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici bir hal almaktadır.

 

BİYOKAÇAKÇILIK

Yabani bitki ve hayvanların bireylerinin, tohumlarının, parçalarının, kan veya dokularının yetkili kurumların izni alınmadan yabancılar tarafından doğadan toplanarak yurt dışına götürülmesi “Biyokaçakçılık” olarak adlandırılmaktadır.

Biyokaçakçılık nedeniyle, tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmaktadır. Örneğin kelebeklerin, arıların doğadan toplanması çiçeklerin polenlerinin taşınamamasına böylece bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep olmaktadır. Bitkilerin çoğalamaması bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin yaşamını tehlikeye atmakla birlikte, tarımsal verimi düşürmekte çiftçinin geçimini olumsuz etkilemektedir.
Sonuç olarak, doğamızdan eksilen her canlı, gelecek kuşakları ülkemizin biyolojik zenginliğinden mahrum bırakmakta böylece ülke refahı ve kalkınmasını sekteye uğratmaktadır.

 

YASAL DÜZENLEMER VAR

Yabancılar tarafından veya onlar adına doğadan izinsiz olarak yapılan toplamaya yönelik her türlü faaliyet yasaktır. Biyolojik çeşitlilik dolayısıyla genetik kaynaklar uluslararası sözleşmelerle de koruma altına alındığı gibi, ülkemizde de biyokaçakçılığın önüne geçilebilmesi için çeşitli yasal düzenlemeler mevcuttur. İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince söz konusu biyokaçakçılık vakasına karışan yerli ya da yabancı şahıslara adlî ya da idarî para cezası uygulanmaktadır.

 

DOĞAYA ZARAR VERME

Yanında haritalar, pusula, fotoğraf makinesi, çeşitli küçük elektronik cihazlar, çapa, zıpkın, bağ makası, bıçak, pres tahtaları, pres kayışları, pres kartonları, kurutma kâğıtları, etiketler, kalem, arazi defteri, koliler bulunan bir yabancı bitki toplamak; ayrıca atrap, silkme şemsiyesi, çeşitli tuzaklar ve elekle dolaşan bir kişi ise böcek toplamak üzere araziye çıkmış demektir. Biyokaçakçılık, doğaya zarar vermenin bir başka yoludur. Canlılarımızı korumak, özellikle yabancılar tarafından izinsiz olarak doğadan toplanmasını engellemek hepimizin vatandaşlık görevidir. Arazide yabancıların doğadan canlı örnekleri topladıklarını gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden jandarmaya ihbarda bulunun.
 

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim