KENEYİ HAFİFE ALMA, TEDBİRİ ELDEN BIRAKMA
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına dair bilgilendirmelerde bulundu.
Kurumdan yapılan açıklamada kene tutunması veya kene ile temas sonucu bulaşan ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dikkat çekti.
Yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:
“Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale gelmekte, bu sebeple hastalık bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın önlenmesinde en önemli husus kişisel korunma tedbirlerinin alınmasıdır.
Bu kapsamda, hastalıktan korunmak için aşağıda belirtilen önlemlere muhakkak suretle uyulması hayati önem taşımaktadır:
- Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.
- Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
- Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığını kontrol etmelidir.
- Vücuda kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmadan uygun bir malzeme (cımbız, eldiven, bez ve naylon poşet gibi) ile çıkarılmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.
- Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
- Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kenelerin üzerine sigara basılması, kolonya ve gaz yağı gibi maddelerin dökülmesi hastalığın bulaşmasına yol açabileceğinden kesinlikle yapılmamalıdır.
- Hastalık, hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.
- Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır.
- Kene tutunan veya kene ile temas eden kişiler kendilerini en az 10 gün süreyle; hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.
- Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene mücadelesi yapılmalıdır.
- Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖZTÜRK: DOĞU KARADENİZ'DEKİ FAY HATLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİGümüşhane Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Öztürk, 15 Kasım tarihinde Rize’de gerçekleşen ve Gümüşhane’de de hissedilen 4,7 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada Doğu Karadeniz kıyılar
ÇİMEN, MAZBATASINI ALDIYeniden Refah Partisi Gümüşhane Merkez İlçe Başkanlığı'na geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimde yeniden seçilen Yusuf Çimen, mazbatasını teslim aldı. Çimen, Yeniden Refah Partisi Gümüşhane İl Başkanı Ziya Nas ile birlikte İlçe Seçim Kurulu’na giderek resm
GÜSİAD ŞUBELEŞME İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDIGümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) genel kurulun yönetim kuruluna şube açma yetki vermesi için olağanüstü genel kurul gerçekleştirdi.
GÜMÜŞHANE’DE ULAŞIM DEVRİMİ: TÜRKİYE KART DÖNEMİ BAŞLIYOR!Gümüşhane Belediyesi tarafından ulaşımda devrim niteliğinde bir adım atıldı. Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, Gümüşhane Belediyesi olarak Akıllı Şehir Gümüşhane proje uygulamaları kapsamında önemli bir yeniliğe daha imza atıldığını duyurdu. B
GÜDEF YÖNETİMİ, YEREL BASINLA BULUŞTUGümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), 5-8 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul Yenikapı’da düzenlenecek olan Gümüşhane Tanıtım Günleri için hazırlıklarını hızlandırdı. Bu kapsamda, yerel basın temsilcileriyle bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen GÜDEF
21-23 KASIM TARİHLERİNDE PROGRAMLI ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANACAKÇoruh EDAŞ Gümüşhane İl Müdürlüğü, 21-23 Kasım 2024 tarihleri arasında Gümüşhane’nin çeşitli ilçe ve köylerinde üçüncü şahıs çalışmaları ve planlı bakım çalışmaları nedeniyle elektrik kesintisi uygulanacağını duyurdu. Yetkililer, vatandaşları kesintilere
1/20
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim