KELEBEK KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE
Geçtiğimiz günlerde Zigana Dağı’nda bir ihbar üzerine kelebek ve böcek kaçakçısı Japon asıllı dört kişinin yakalandığı anımsatılan açıklamada, Türkiye’nin kelebek çeşitliliğinin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla, kaçakçılığın yoğun bir şekilde yaşandığı bölgelerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, yasal düzenlemeler çerçevesinde kaçakçılarla mücadele amaçlı çalışmalar başlatıldığı belirtildi.
Kelebek kaçakçılığını önlemek amacıyla Genel Müdürlükçe proje hazırlandığı ifade edilen açıklamada, daha sonra şöyle denildi:
“Bu çalışma ve projenin amacı, kelebek çeşitliliğimizin tanınması ve korunmasına, yasadışı bir şekilde doğadan toplanmasının önlenmesine ve bu konuda duyarlılığın artırılmasına katkı sağlamaktır. İnsan etkisiyle ciddi bir yok olma tehdidi altında olan doğal yaşamı korumak ve kurtarmak, yine insanın gayretleri ile ve çalışmalarıyla mümkün olacaktır.Bakanlığımız, bitki ve hayvan türlerinin kaçakçılığını önlemek konusunda mevzuat çalışmaları ve eğitimler yapmaktadır. Bu kapsamda yeni bir mevzuat çalışması sürmektedir.”
Kelebek çeşitliliği
“Kelebekler, hayvanlar aleminde ‘böcekler’ sınıfında bir ailedir. Omurgasız canlılar olan kelebeklerin pullardan oluşan 4 adet kanadı, 3 kısımlı gövdesi, ucu topuzlu antenleri ve nektar emmekte kullandıkları boruları vardır. Türkiye bünyesinde 45’i ülkemize özgü endemik olmak üzere 380 kelebek türünü barındırmaktadır. Avrupa’nın kelebek açısından en zengin ülkesidir. Anadolu coğrafyasının sahip olduğu iklimsel özellikleri sayesinde oluşan inanılmaz çeşitlilikteki bitki örtüsü, kelebekler için ideal besin bitkileri ve nektar kaynaklarını barındırmaktadır.”
Kelebekler tehditle karşı karşıyadır
“1Ne yazık ki kelebekler insanlardan kaynaklanan pek çok tehditle karşı karşıyadır. Bunlardan en yıkıcı olanı yaşam alanlarının bozulmasıdır. Doğal alanların konut ve diğer yapılaşmalar ile bozulması, kelebekler açısından zengin alanlarda çevresel etkisi doğru değerlendirilmemiş çalışmalar ile iklim değişikliği kelebek alanlarını geri dönüşsüz şekilde yok etmektedir. Bunların yanında ticari amaçla doğadan kelebek toplama da belli alanlarda yaşayan nadir kelebeklerin popülasyonlarına ciddi zararlar verebilmektedir. Bir kelebek toplayıcısının bir alanda birkaç gün üst üste yoğun bir şekilde kelebek toplaması nadir kelebeklerin nüfusunu oldukça düşürmektedir.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim