KARAYOLLARINDAN İCRAAT BEKLENİYOR
Karayolundaki Heyelan
Trabzon-Erzurum karayolu Gümüşhane Hasanbey Mahallesi mevkisinde, 7 Nisan 2016’da yamaçtan kayan kaya kütleleri istinat duvarını da yıkarak belediyeye ait otobüs durağı ile park halindeki 29 AN 423 plakalı minibüsün üzerine düşmüş, olay sırasında çevrede kimsenin bulunmaması sayesinde ölen ya da yaralanan olmamıştı.
Karayolları ekipleri heyelan sonrası, bölgeye güvenlik şeridi çekerek hem yaya hem de araç trafiğine kapatmıştı. Aradan bir ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen düşen kaya kütleleri yol kenarından alınmadığı gibi bugüne kadar da herhangi bir çalışma yapılmaması tepkilere neden oldu.
Gümüşhane’ye Yakışmıyor
Herhangi bir çalışma yapılmaması, vatandaşların ve sürücülerin tepkilerine neden oluyor. Turizm sezonunun da başladığını hatırlatan vatandaşlar, “Kent merkezindeki bu çirkin görüntü Gümüşhane’ye hiç yakışmıyor. Böyle bir görüntü kentimizin de imajını zedeliyor. Karayolları bir an önce bu çirkin görüntüye gerekli tedbirleri alarak kaldırmalıdır” ifadelerini kullandı.
Karayollarından Açıklama Bekleniyor
Heyelanlı bölgede ne gibi bir çalışma yapılacağı konusunda Karayolları yetkililerinden kamuoyuna açıklama yapmayı beklediklerini belirten vatandaşlar, “Yaya ve araç trafiğine emniyet şeridi çekilerek kapatılan alan için yetkililerden açıklama bekliyoruz. En azından ne yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak istiyoruz” dedi.
NE ZAMAN BİTECEK?
Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen, 14 Temmuz 2015 tarihinde sözleşmesi yüklenici firma ile imzalanan tarihi Karakol Köprüsü’nün restore çalışmaları 28 Aralık 2015 tarihinde bitirilmesi gerekirken aradan geçen yaklaşık beş aylık süre içerisinde çalışmalar tamamlanmadığı gibi herhangi bir çalışmada yapılmaması da tepkilere neden oluyor.
Turizm Sezonu Dikkate Alınmadı
Harşit Çayı’nın iki yakasını birbirine bağlayan Karakol Köprüsü’nde çalışmaların durdurulmasını anlamada zorluk çektiklerini belirten vatandaşlar, “15 Nisan’da başlayan turizm sezonu ile kente yerli ve yabancı turistler gelmeye başladı. Ancak, köprünün bu halini görenlerde de iyi bir izlenim bırakmıyor” diyerek tepki gösterdi.
Tarihi Açıdan Çok Önemli
Karakol Köprüsü’nün Gümüşhane tarihi açısından çok önemli olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Başlatılan çalışmalarla birlikte çirkin bir görüntü oluştu. Köprü ve köprü çevresi çekilen tel örgülerle birlikte yaya ulaşımına da kapalı durumda. Harşit Çayı’nın her iki yakasını birbirine bağlayan köprü yayalar için önem arz ediyor. Kent merkezinde park eden araçlarla birlikte yayalar büyük sıkıntı çekerken, köprünün de zamanında tamamlanmaması bu sıkıntıyı daha da artırıyor” dedi.
Tarihsel Yapıya Uygun Restorasyon Tamamlanmalı
Karayolundaki heyelanlı bölgenin oluşturduğu çirkin görüntünün Karakol Köprüsü’nde de yaşandığını dile getiren vatandaşlar, “İhaleyi yapan Karayolları yetkilileri köprünün restore çalışmasının tamamlanması konusunda yetkili firmayı mutlaka uyarmalıdırlar. Fatih Parkı bitişinde olan ve kent merkezinde yer alan köprümüzün zaman geçirmeden çalışmalarının tamamlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
441 Yıllık Tarih
Karakol Köprüsü, Gümüşhane kent merkezinde Karakol binası yanında Harşit çayı üzerindedir. İki caddeyi birbirine bağlamakta, iki kemeri mevcut olup, biri yuvarlak, diğeri sivri kemerlidir. Kesme taş köprünün üzerine sonradan ilave korkuluklar eklenmişti. Üç gözlü köprünün tek gözü doldurulmuş, kalan iki gözünün ortasındaki kitabeye göre Recep 938/Ekim 1575’te Ferruh Zat Oğlu Halebi tarafından yaptırılmıştır. Bu tarih lll. Sultan Murat’ın (1574-1595) saltanat günlerine tesadüf etmektedir.
Karayolları yetkilileri her iki çalışma için kamuoyunu aydınlatması, heyelanlı bölgede ne zaman çalışma yapılacağı, Karakol Köprüsü’nün ise restore çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı konusunda da açıklama yapması bekleniyor.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim