KARACA’DA BİR DİZİ ÇALIŞMA
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, beraberinde Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, Özel Kalem Müdürü Kemalettin Demirkıran ve Cebeli Köyü Muhtarı İsmail Çağlayan ile birlikte yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
“Artık tanıtmaya ve anlatmaya gerek yok”
Vali Yavuz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Karaca Mağarası’nın Gümüşhane’deki doğal zenginlik bakımından ilk sırada yer alan mekanlardan biri olduğunu belirterek, “Gümüşhane’mizde turizm bakımından en çok elimizi kolaylaştıran ve ziyaret edilen mekan. Bunu artık tanıtmaya ve anlatmaya gerek yok. Allah’ın verdiği muazzam bir nimet ve insanlarımızda bunu görmeye geliyor” dedi.
“Yolu genişletme çalışmaları başladı”
Karaca Mağara’sının Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyünde olduğunu anımsatan Vali Yavuz, mağaraya giden mevcut yolda genişletme çalışması başladığını söyledi. Vali Yavuz, “Koruma bandı gereği ve daha önce yapılan yolun belki de yetersizliği nedeniyle ziyaretçilerimiz belirli bir mesafeyi yürümek zorunda kalıyor. Özellikle kültür turizmi için gelen orta ve üst yaş ziyaretçilerimiz biraz yokuş çıkma söz konusu olduğu için oldukça zorlanıyordu. Mevcut yollarımızı ilgili kurumların izin verdiği ölçüde genişletmek suretiyle çok daha modern ve belirli sıkıntılar yaşayan ziyaretçilerimizin daha kolay ulaşması için çalışma yapıyoruz. Yolu genişletme çalışmalarına başlanıldı. Burada hem yöresel mimari hem tarihi dokuya uygun bir yol düzenlemesi yapılacak” diye konuştu.
“Karaca Mağarasını geçen yıl 70 bin turist ziyaret etti”
Yol çalışmasının yanı sıra ziyaret için gelenlerin Karaca’da daha çok vakit geçirebilmeleri, yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışı ile ilgili imkanların sağlanacağı proje çalışmasının da yapıldığının altını çizen Vali Yavuz, bu çalışmaların bu sene yetişmesi için gayret gösterildiğini söyledi. Geçen yıl 70 bin turistin Karaca Mağarasını ziyaret ettiğini ve her geçen gün bu sayının arttığını kaydeden Vali Yavuz, turizm anlamında ülkemizde büyük bir bilinç oluştuğunu dile getirdi.
“Nasıl bir yol haritası izlenecek?”
Gümüşhane’de Karacadan başlamak suretiyle kültür ve turizm rotası denilen ziyaret edilebilecek mekanların tespitinde, tescil anlamında sıkıntı olmadığını vurgulayan Vali Yavuz, “Buralara ulaşılması ve buralarda nasıl vakit geçirilecek, nasıl bir yol haritası izlenecek noktasında arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yapıyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde Gümüşhane’mizin bu yıl ve bundan sonra ki yıllarda turizm ve kültür turizminden istifade etmeleri için her türlü altyapı çalışmasını neredeyse tamamlamak üzereyiz. Bundan sonra Gümüşhane insanımıza, Gümüşhane halkımıza ve bu manada bilinçlenmeye göre gelişecek bir süreç yaşanacak” ifadelerini kullandı.
“Tarifi mümkün olmayan güzellikler var”
Karaca Mağara’sının tesisleşmesi noktasında dokuyu tamamen korumak ve muhafaza etmek şartıyla güzel çalışmalar yapılacağını belirten Vali Yavuz, daha sonra şöyle devam etti:
“Burada seyir anlamında, tarifi mümkün olmayan güzellikler var. Havası klimatolojik olarak yine aynı güzellikte. O yönüyle daha çok turist çeken, gelenlerinde daha hoş vakit geçirebilecekleri ve yöre ekonomisine katkı sağlayabilecekleri şeklinde tesislerin oluşturulması için gayret gösteriyoruz. Bu yönüyle bütün arkadaşlarımıza yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.”
“Herkesin fikrine açığız” diyen Vali Yavuz, konuyu bilen işin uzmanlarından proje bazında istifade ettiklerini ancak yöre insanının da katkısını beklediklerini ifade etti.
“Yöre ekonomik anlamda turizmden yararlanmalı”
Yörenin ekonomik anlamda turizmden istifade etmesi gerektiğine işaret eden Vali Yavuz, “Bunun için özellikle Torul Cebeli bölgesinde ki köylerimiz ve Gümüşhane’mizde yöresel anlamda üretilen ürünler bunların gelen ziyaretçilere sunulması ve ekonomik anlamda değerlendirilmesi çok önemli. Bunun içinde uygun mekanlar oluşturacağız. Bu yönde çalışmalar yapılıyor. Köylerde ki yöresel ve organik, tartışmasız lezzet harikası olan bizim bölgemizin ürünlerinin gelen ziyaretçilerimize hem tattırılması hem de orijinal paketleme yöntemiyle bedeli karşılığında satış yapılması suretiyle ev ekonomisine katkı sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Tanıtım konusunda hiçbir sıkıntımız yok”
Vali Yavuz, Gümüşhane’nin kültürel, doğal varlık anlamında hiçbir sıkıntısı olmadığına ve 400’e yakın tescilli eseri bulunduğuna dikkat çekerek, “Tanıtım konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Çok modern tarzda tanıtım materyalleri hazırladık, hazırlıyoruz. Tanıtmayla beraber ortaya çıkabilecek bir konu var ki, o da altyapı anlamında konaklama ve yeme içme tesisleri. Konaklama ve yeme içme tesisleri bakımından eksikliklerimiz var. Bunun için Gümüşhaneli iş adamlarımızın çok güzel çalışmaları var. Bu sene çok daha güzel olacak” dedi.
“Muazzam bir çalışma”
Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da düzenlenen Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’na katıldıklarına ve çalıştay’ın çok verimli geçtiğine değinen Vali Yavuz, “Bölgesel anlamda 9 ili kapsayan muazzam bir çalışma. Sayın Cumhurbaşkanımızın özel talimatlarıyla başlamış ama bölgesel çalıştaylar yapılacak. Gümüşhane’miz de de bu kapsamda valilik ve tüm kurumlar olarak yapılan çalışmalar her yönüyle ele alınacak.. İlimizde böyle bir çalıştay yapacağız. 9 il bunu yapacak, bütün bu çıktılar birleştirilmek suretiyle Karadeniz Bölge Çalıştayı Sonuç Bildirgesi şeklinde yayınlanacak ve 4 yıllık bir çalışma programı belirlenecek. Hangi ilde, hangi konular eksik, ön plana çıkarılması gerekenler değerlendirilecek ve ilgili olan tüm kurumlar, özel sektörde dahil olmak üzere bir yol haritasıyla çok kapsamlı uzun ve geleceğe yönelik daha kalıcı şekilde olması için planlamalar yapılıp çalışmalar yürütülecek. Bana göre muazzam bir gelişme” diyerek sözlerini noktaladı.
İl Özel İdaresi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında mağara yakınlarında bulunan tesislerden mağara koruma sınırına kadar olan bölümde yol genişletme çalışması yapılıyor.
Mevcut genişliği 5 metre olan 420 metre uzunluğundaki yolun genişliği dolgu ve yarma yöntemiyle 10 metreye çıkarılacak, yoldaki beton parke sökülerek yerine doğal taş parke döşenecek.
Mağaranın koruma alanına kadar 290 metrelik bölümünde iş makinesiyle yarma yapılarak gerçekleştirilecek çalışma, mağaraya yakın 130 metrelik bölümde ise mağara içindeki oluşumlara zarar vermemek için yolun altına duvar yapılarak dolgu yoluyla gerçekleştirilecek.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim