• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -4 °C
  • Trabzon : 9 °C

KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE

10.05.2015 18:07
KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2014-2015 yıllarının kaçak avcılarla mücadele yılı olarak ilan edildiğini söyledi.

Bulut, gazetemiz Haber Koordinatörü İbrahim Özdemir’e yaptığı açıklamada, “Gerek bakanlığımız gerekse genel müdürlüğümüz başta olmak üzere bölgemizde de kaçak avlanma ile ilgili olarak çeşitli çalışmalar yapılıyor. Türkiye süper liginden amatör liglerine kadar, taraftarlara, toplumumuza ve duyarlı insanlarımıza maçlar öncesi  ‘Kaçak Avlanma’ afişleri açarak kaçak avlanma ile ilgili mücadele mesaj veriyoruz” dedi.

Kaçak avlanma önemli

Bulut, kaçak avlanmanın önemli olduğunu belirterek, “Av ve avcıları kayıt altına almalıyız. Avcılar, bizim doğada gözümüz, kulağımızdır.  Maalesef kayıtsız, küreksiz, liyakatsiz, ellerinde bir katliam silahıyla avlanan avcılar var. Aslında bunlar avcı değiller, ellerine silahı almışlar, ne envanterde kayıtları var ne de kendilerinin avcı olduğunu belgeleyen belgeleri var. Bunlar, insana, doğaya, ava saygısı olmayanlardır” diye konuştu.

Avcılık bir spor

Avcılığın bir spor, faaliyet, etkinlik, mutlu yaşam olduğunu dile getiren Bulut, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz biliyoruz ki, avcılığı spor, faaliyet, etkinlik ve mutlu yaşam olarak değerlendiren avcılarımızın amacı et değildir. O avcıların amacı doğayı görmek, doğanın güzelliklerini yaşamaktır. Onların ihtiyacı doğanın güzelliğini görmektir. Kaçak avcıların bu güzelliği yaşaması mümkün değil.  Onlar sadece et peşinde, kaçak peşinde, kendilerince adrenalin peşinde. Çok doğru bir yaklaşım da değil. Bölgemizde özellikle 2014-2015 yıllarının kaçak avcılıkla mücadele yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle 5 şehrimizde 24 saat av koruma ve kontrol faaliyetleri devam ediyor. Av koruma kontrol faaliyetlerinin daha etkin yapılabilmesi için bu yıl bölgemize bağlı illerde İŞKUR toplum yararına çalışma projesi kapsamında, derelerde ve avlaklarda milli parklarda çalıştırılmak üzere personeller aldık. Trabzon ilinde 30, Gümüşhane’de 25, Rize’de 80 yine Artvin’de 100 kişi civarında personelimiz çalışmaya başladı.

Cezalar çok yüksek

Kaçak avcılıkta uygulanan cezaların miktarının önemli derecede çok olduğunu da vurgulayan Bulut, “Belgesiz avcılara uygulanan cezalar, kaçak avcıları zor durumda bırakacak kadar yüksek. Bölgemiz için önemli olan atmaca avcılığında belgesiz kaçak avlanmanın cezası yaklaşık 7 bin 500 liradır. Tazminat cezası ve aynı zamanda idari yaptırım da uygulanıyor. Yine kaçak bir yaban keçisi vurulduğu zaman buna da 15 bin liralık sadece tazminat cezası uygulaması yapılıyor. Örneğin iki atmaca yakalayan kaçak avcı 15 bin lira gibi bir cezayı ödemek zorunda kalacak” diye uyardı.

 İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim