Kabaktepe Şehitleri Nöbete Devam Ediyor
Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi Güvende yaylası sınırları içinde yer alan 2000 metre yükseklikteki Kabaktepe’de bulunan şehit askerlerimiz, bağımsızlığımızın simgeleri olarak vatan topraklarını bekliyor.
Tıpkı Çanakkale'de, Kut-ül Amare'de, Kıbrıs'ta olduğu gibi Kabaktepe ve çevresinde de kahramanlığın destanını yazan askerlerimiz, şahadete erdikleri bu toprak parçalarını bizlere vatan olarak bıraktı.
Bu durumun bilincinde olan birçok vatandaşımız da bu kahramanları anmak, mezarları başında dualarda bulunmak üzere Kabaktepe Şehitliği'ne ilgi gösteriyor. Şehitliği ziyarete giden vatandaşlar Şehitlikteki yol ve su sorununa dikkat çekerken konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyor.
Kabaktepe ile ilgili olarak birçok yazılı eser bulunmakla birlikte, yeterli araştırmanın yapılmadığını öne süren vatandaşlar, bölgede resmi olarak çalışma yapılması yönünde ki isteklerini dile getirdiler.
İşgal Yolları ve Kabaktepe
Birinci Dünya Savaşında işgal edilen Doğu Anadolu'nun yanı sıra Doğu Karadeniz'i de etki alanı içine almak isteyen Ruslar Erzurum, Kop Geçidi ve Bayburt hattı ile birlikte diğer Erzurum, İspir ve Bayburt güzergahını da kullanarak Vauk Dağı üzerinden Gümüşhane ye inmişlerdir. Ardından Rize’den başlayarak Trabzon, Vakfıkebir, Beşikdüzü ve Görele limanlarına çıkarma yapıp Harşit Çayının doğu yakasına kadar olan alanı işgal etmişlerdir.
Neden Kabaktepe?
Çünkü bölgede varlıklarını sürdürebilmek için mutlaka kontrol altında tutmaları gereken bir yerdir. Buradan, Güvende-Kazıkbeli, Güvende-Kavraz ve Karavacuk katırcı yolları kontrol altına alınarak, Türklerin Giresun Alucra ile Yağlıdere, Espiye ve Tirebolu yönünden aldığı tüm yardımlar engellenecektir. Bunun yanı sıra Harşit Vadisi'nin güneybatı yakasının işgali kolaylaşacaktır. Kısaca Güvende kapısı Türklere kapatılacaktır. Bütün bu gelişmelerin farkında olan Türkler, Kabaktepe'nin hemen önünde bulunan Güvende’den itibaren yaylalarda boş alan bırakmayarak mevzilenip, bölgenin kontrolünü düşmana kaptırmamıştır.
Düşmana karşı Kabaktepe’nin önüne kurulan, ulaşabildiğimiz savunma ve destek birlikleri şunlardır,
1-Güvende Öncü Birliği Karakolu, 2-Fındıcak Tepesi Savunma Birliği (Elceğiz Köyü başında), 3-Kurtalan Savunma Birliği (Halil bey - Çıkrıkdüzü Yaylasında), 4-Kurban Tepesi Savunma Birliği (Masur Yaylası başında), 5-Çatakçayır Karargah Birliği (Çatakçayır Yaylasında), 6-Yonuz Tepesi Savunma Birliği (Alacainek Yaylası başında), 7-Depealan Komuta Merkez Karakolu (Pirevelet Şadı Yaylasında), 8-Kuruobuz Tepesi Savunma Birliği (Yemişen Yaylası başında), 9-Turna Tepesi Savunma Birliği (Camış Çorağında), 10-Asarkaya Savunma Birliği (Kavraz'da), 11-Abadan Karargah Birliği (Abadan Yaylasında), 12-Yaşmaklı Alay Komutanlığı (Ağaç başında), 13-Öküzçekeceği Karargah Birliği (Çamuralanı altında)
Burada adı geçen Kuruobuz ve Turna Tepesi Birlikleri Alay seviyesinde olup savunma birliklerinin manevra alanlarını planlamaktadırlar. Ayrıca bu birliklere, Ağaçbaşı mevkiinde bulunan Yaşmaklı Alay Komutanlığı da destek vermiştir. Depealan Komuta Merkez Karakolu ise istihbarat çalışmalarını yürütmüş, bölgede bulunan tüm askeri birlikler silah, mühimmat ve iaşe ihtiyaçlarını Çamuralanı altında Ayıt yolu üzerinde bulunan Öküzçekeceği Karargâh Birliğinden sağlamışlardır. Bu arada, Güvende ile Kazıkbeli arasında bulunan birliklerin isimlerine ulaşamadık ancak Aralıcak yaylasına doğru, tepelerin eteklerinde bulunan ormanlar askerlerimiz tarafından görüş mesafelerinin açık tutulması ve kış mevsiminde ısınmak maksadıyla yakılmıştır. Bu çetin süreçte kadınlarımız, coluk çocuk demeden Espiye ile Tirebolu dan aldıkları tüm askeri malzemeleri günü birlik Tirebolu İnköyü, Aslancıkbaşı (Atos), Güce ve Eymür başından Kavraz üzerinde bulunan Öküzçekeceği Karargah Birliği ne sırtlarıyla ve katırlarla taşımışlardır.
Türk askerleri düşmanın Kabaktepe'den atılması için tüm savaş hazırlıklarını yapar ve 1918 Şubat ayı başında Güvende de bulunan öncü birliğine takviye sağlayarak Rus askerlerinin kutsal (şarap bayramı) günleri nedeniyle eğlence tertipleyecekleri 8-9 Şubat gecelerini beklemeye koyulurlar. Beklenen gün gelir ve Mehmet Yüzbaşı, gönüllü askerleri ile 8 Şubat gecesi karanlıktan ve dumanlı havadan yararlanarak Kabaktepe'ye ulaşıp, yedi kat örülmüş olan dikenli telleri kesip zil ve keleklerden kurulu ses düzeneklerini kontrollü bir şekilde kaldırıp baskını gerçekleştirir. Aynı anda Kurtalan Savunma Birliğinden gelen isimsiz kahramanlar da içeri girerek düşmanın silah deposuyla birlikte yok olurlar. Baskın amacına ulaşmıştır ancak Mehmet Yüzbaşı gönüllü askerleriyle birlikte düşman birliğinin içinde ilerlerken, Ruslara muhbirlik yapan topal bir ermeni tarafından tuzağa düşürülerek şehit edilirler. Askerlerimizin naaşları savaş bittikten sonra bulundukları yerden alınarak biraz daha yukarıya, bugünkü yere defnedilirler. Gelişmeleri Güvende den takip eden takviye birlikler 9 Şubat ta, sabah namazı vakti harekete geçerek Mehmet Yüzbaşı ve gönüllülerinin temizlediği alandan içeri girerek, göğüs göğse yapılan çetin çarpışmalar sonucu Kabaktepe'yi ele geçirirler. Arkadan gelen takviye birlikler ve gönüllü sivil halkla ilerlemeye başlayan Türkler, Gündoğdu Köyü Deresi ne doğru da aynı şiddette çarpışmayı sürdürürler. Bu sebeple Gündoğdu Deresi bir hafta boyunca kan akmıştır. Bu çetin muharebede üstünlüğü ele geçiren askerlerimiz 10 Şubat ta Manastır, 12 Şubat ta Demirkapı yı geri alır. Büyük zayiat vererek geri çekilen Ruslar 13 Şubat ta Torul, 15 Şubat ta Gümüşhane yi terk etmek zorunda kalırlar ve 18 Şubat 1918 tarihinde Vauk Dağı'ndan geldikleri gibi giderler.
Ordu, Giresun ve Trabzon hattını tutan Hacı Hamdi Paşa ya bağlı birliklerden, bu stratejik savaşta kendilerini vatan için feda edip tarihe Kabaktepe Şehitleri olarak geçen gönüllü kahramanlarımız şunlardır:
1-11. Kolordu 102. Alay 2. Bölük Komutan vekili Mehmet Yüzbaşı. Kastamonu Tosya 1880 doğumlu. 2-88.Tabur 2.Bölük Piyade Er Hüseyin Muhacirkorucuoğulları, 1891 İznik doğumlu. 3-Piyade Er Esat Uzunömeroğulları, 1890 Tokat Reşadiye İlçesi, Çakırlı köyü doğumlu. 4-102. Kafkas Taburu 2. Bölük Takım Zabiti Osman Nuri Piyade teğmen, 1886 İçel Silifke doğumlu. 5-11. Kafkas Hücum Bölüğü Takım Zabiti Piyade Teğmen Ziya, 1886 Artvin Yusufeli doğumlu. Diğer iki şehidimizin kimlikleri tespit edilememiştir.
Kabaktepe Şehitliği, Harşıt Çayının güneybatı yakasında, vadi boylarının yaylalara ulaştığı yerdedir. 1985 yılında yöre halkının katkılarıyla yapılmış olup 2007 yılında restore edilerek mescit ilave edilmiştir. Rakımı 2308 m olan Kabaktepe, Güvende'nin 2 km doğusunda yer almaktadır. Gümüşhane Kürtün ilçesine Çayırçukur üzerinden 28 kilometre Giresun Doğankent ilçesine 53 kilometere mesafededir.
Harşıt Vadisi baştan sona adeta Çanakkale gibidir. Dağında, deresinde, yamaçlarında ve yaylalarında binlerce şehit ve düşman askeri yatmaktadır.
Bugün soykırımdan dem vuran Ermeniler, o günlerde birçok insanımızı katletmiş ve zarar veremediği insanlarımızı da çete üyeleri diye Rus askerlerine toplatıp başta Şadı, Törnük, Şıhlı ve Uluköy olmak üzere daha birçok köyden halkı Kabaktepe ve Kütüklüyurt'ta kurşuna dizdirtmiştir. Sözünü ettiğimiz yerler bugün hala mevcut olup alan çalışması yapılarak o günlerde düşmanın bölgede acımasızca yapmış olduğu katliamları gün yüzüne çıkarmak mümkündür.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim