• BIST 9629.46
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 1 °C
  • Trabzon : 11 °C

İSTİKRAR VAR, HİZMET VAR

29.12.2015 15:39
İSTİKRAR VAR, HİZMET VAR
Gümüşhane İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, 2015 yılının Gümüşhane ve özellikle kendilerine bağlı olan kurumlar açısından çok verimli geçtiğini belirterek, “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de istikrar da var hizmet de” dedi.

Bayraktar, gazetemize yaptığı açıklamada, genel anlamda istenilen hedeflere ulaşıldığını bir tek Torul ve Kürtün bölgesinde coğrafi şartların zorluğundan dolayı istenilen hedefe ulaşılamadığını, bunun dışında Gümüşhane’de yüzde 80-90’lara varan oranlarla hedeflerin gerçekleştiğini belirtti.

“El Değmemiş Köyümüz kalmadı”

2015 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bayraktar, “Özellikle köy altyapıları bakımından sosyal donatılar ve parke işine ağırlık verdik ve bayağı da mesafe alındı.  2015 yılında el değmemiş köyümüz olmadı. Bir kısım köylerimizde kanalizasyon çalışmaları devam etti. Ama orada da bazı sorunlar görmekteyiz, çoğu yerde önceden beri fosseptik çukurları dere kenarlarına yapılmış” diye konuştu.

“Köylerdeki çöpleri topluyoruz”

Köylerde de çöplerin toplandığını dile getiren Bayraktar, “Köylerdeki çöpleri topluyoruz. Katı Atık Aktarma İstasyonuna getiriliyor, oradan Bayburt’a nakledilecek. Sistem tamamen değişti.  Eski vahşi depolama sistemi artık ortadan kalktı. 3-4 yıldır köylerden çöpler toplanıyor.  Önemli bir hizmet bu, biz önemsiyoruz bunu.  Geçmiş yıllara baktığımız zaman Torul’da barajın üzerinde müthiş bir çöp yığını olurdu, şimdi çok rastlanmıyor. İşte bunun açık bir neticesidir bu” ifadelerini kullandı.

“2015 yılında 29 milyon liralık ödenek gerçekleşti”

2015 yılında 29 milyon liralık ödeneğin gerçekleştiğini kaydeden Bayraktar, seçimlerin gelen ödeneklerle çok bağlı olmadığını, seçim dışında da ödeneklerin geldiğinin altını çizerek,  “2015 yılında ekstradan ödeneklerimiz geldi.  Seçim olmayan dönemlerde de ödenek geliyordu. Önümüzde 3-4 yıl seçim gözükmüyor. Yine de aynı tempoda ödeneklerimiz gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin ekonomisi artık seçimlere bağlı bir ekonomi olmaktan çıktı. Bölgemizde olaylar oluyor, büyük gelişmeler oluyor ama ekonomimiz belirli bir seyirde devam ediyor. Çok fazla kırılganlık göstermiyor, etkilenmiyor” açıklamasında bulundu.

2016 bütçesi  36 milyon lira

 2016 bütçesine ise 36 milyon lira olarak karar verdikleri bilgisini paylaşan Bayraktar şöyle devam etti: “İnşallah gerçekleşmesi de o civarda olur. Bütçeyi önemsiyoruz. Titizlikle bütçe yapılıyor. Biliyorsunuz bizin on birinci ay bütçe ayıydı. Her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak bütçe yapılıyor. Bu sene belirlediğimiz bütçenin gerçekleşmesi de yüzde yüzlere yakın olur diye düşünüyoruz. Bizim ödeneklerimiz İller Bankası paylarından asıl olarak geliyor, HES’lerden,  kısmen madenlerden gelen ödeneklerimiz var.  Zaman zaman yer satışından oluşan ödeneklerimiz oluyor. Bazen de rutin dışında bakanlıklardan gelen ödeneklerimiz oluyor. Ama en önemli gelir kaynağımız İller Bankası’nın göndermiş olduğu pay.”

“Ekstra Kaynaklar Üretmeye Çalışıyoruz”

2016 için neler planlandığına ilişkin bilgiler de veren Bayraktar, “36 milyon içerisinde zaten yapmamız gereken bir kısım personel maaşları, yedek parça, akaryakıt gibi rutin giderler var. Bütçenin bir kısmı zaten bu alanlara gidiyor. Kalan kısmında ise köylerimizin altyapı çalışmalarında kullanacağız. Onun içinde ekstra kaynaklar üretmeye çalışıyoruz.   Turizm yatırımlarını gerçekleştirebilmemiz için, mevcut ödeneklerimiz dışında kaynak üretmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Bayraktar,  Limni Gölü ve Artebel’in yolunun ödenek noktasında bir sıkıntısı bulunmadığını,  2016 yılında bitmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Gayrimenkul Satışlarından 4 Milyon Lira Gelir

Bayraktar, 2015 yılı içerisinde yapılan gayrimenkul satışlarından yaklaşık 4 milyon lira gelir sağladıklarını belirterek, “Önümüzdeki yıl da yine daha farklı gayrimenkul satışlarımız da olacak. Bu satışlardan elde edilen gelirle birlikte Süleymaniye Kayak Merkezi ile ilgili planladığımız çalışmalar var. Süleymaniye Mahallesi’ndeki süreç devam ediyor. Öncelikle restore edilecek tarihi binaların altyapısını oluşturuyoruz. Bu süreç tamamlandığında Özel İdare olarak Süleymaniye Mahallesi için çok güzel planlarımız var” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Gümüş Otel’in Satışı

Gümüşhane’nin önemli otellerinden olan Gümüş Otel’in satışının sürekli gündemde olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

“Gümüş Otel’in satışı zaten Süleymaniye Mahallesi için düşünülen bir satıştı. Şu anda da aynı düşünceyi taşıyoruz. Süleymaniye Mahallesi için ödenek ihtiyacı olması durumunda Gümüş Otel’in satışı gerçekleştirilecek.  Bizim, zaten gayrimenkul satışlarından elde edilen gelir, tamamen ilimizin turizmine yönelik yatırımlarında kullanılacak. İl Genel Meclisi olarak bizim bakış açımız bu yöndedir. Gayrimenkul satıp da kanalizasyon, yol gibi altyapı yapmıyoruz. Elde edeceğimiz gelir tamamen turizme yöneliktir. Bu düşüncemiz Gümüşhane’de de hakim bir görüş oldu, bu açıdan da seri adımlar attık.”

İlimizi İki Bölgeye Ayırdık

Gümüşhane ilini iki bölgeye ayırdıklarını, yapılan ve yapılacak olan yatırımları bu şekilde planladıklarını dile getiren Bayraktar, “Gümüşhane merkez, Torul ve Kürtün bir bölge, Kelkit, Köse ve Şiran diğer bir bölge olmak üzere ikiye ayırdık. Gümüşhane merkez ilçe, Torul ve Kürtün turizm ağırlıklı, Kelkit, Köse ve Şiran organik tarım ağırlıklı olacak. Gümüşhane, Torul ve Kürtün’de de tarım olacak ama ağırlık turizme, yine Kelkit, Köse ve Şiran’da da turizm olacak ama ağırlık organik tarım konusunda olacak” dedi.

Organik Tarım Önceliğimiz

Gümüşhane’de, özellikle Kelkit yöresinde önceliğin organik tarımda olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizde çok sayıda gölet yapıldı, yenileri de yapılıyor. Köse Barajı, Sadak Barajı ve Koruluk Barajı gibi sulu tarıma yönelik barajlarımız yapıldı. Köse ve Sadak barajlarımızın sulama kanalları kaldı. Onlar da gelecek yıl tamamlanacak” diye konuştu.

Türkiye’de İlk Olacak

Kelkit ilçesinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) 5 milyon liralık organik tarım ve hayvancılığa yönelik bir araştırma merkezi kuracağını kaydeden Bayraktar, “Türkiye’de böyle bir araştırma merkezi ilk olacak. Şu anda bu bölgemizde kısmen de olsa organik tarım var. Süt toplama merkezleri oluşturuluyor. İhalesi yapıldı. Altyapı tamamlandıktan sonra sütler bu toplama merkezlerinde toplanacak” ifadelerine yer verdi.

Tüketen Toplumdan Üreten Topluma Geçiş

Bayraktar,“İl Özel İdaresi olarak turizme olduğu kadar tarıma da büyük önem veriyoruz. Özellikle seracılık, arıcılık, hayvancılık ve diğer konularda önemli hibe desteklerimiz oldu. Bunlar gelecek yıl da devam edecek. Tüketen toplumdan üreten bir topluma geçmek istiyoruz. Bu nedenle de devletimizin üretim konusunda önemli destekleri var. Yapılan bu desteklerle özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlarımızı üretime yöneltiyoruz. Özellikle organik bal üretiminde önemli bir noktaya geldik. Bizim amacımız Gümüşhane’ye özgü bal üretimini sağlamaktır. Bu güne kadar yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı, aynı çalışmalar ve destekler gelecek yıl da sürecek” ifadeleri ile Gümüşhane’de amaçlarının tüketen toplumdan üreten topluma geçmek olduğunu dile getirdi.

Devletin Desteği Üreticin Azmi

Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinin tarıma çok elverişli alanlar olduğunu yineleyen Bayraktar, “Biz ilimizi tarımsal alanda sadece kendine yeten değil, çevre illere de ürettiklerini satan bir il haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle özellikle seracılığa büyük hibe desteklerimiz var. Bu yıl içerisinde 2 bin 400 metrekarelik sera kurumu gerçekleştirdik. Bu önemli bir gelişme. Var olan seralarımıza yenilerini ekledik. Yılda iki-üç ürün almak istiyoruz”  değerlendirmesinde bulundu.

Çilek Üretimi Çok Önemli

Seracılığın yanında çilek üretiminin de çok önemli yer tuttuğunu anlatan Bayraktar, daha sonra şunları kaydetti:

“Bugün başta Kürtün ve Torul ilçelerimiz olmak üzere çok sayıda çilek bahçelerimiz var. Çok güzel de üretim yapılıyor. Çevre illere de çilek satışı yapıldığı bilgisini alıyoruz. Devlet olarak bu tür üretimlerin artırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığıyla gerekli hibe destekleri sağlanıyor, yeni yeni çilek bahçeleri kuruluyor.

Kolay İşler Değil

Üretimi desteklemek, yeni yeni üretim sahaları açmak kolay değil. Yeter ki kırsal kesimde yaşayan üreticilerimiz ürün çeşitliliğini artırsın. Devletimiz her türlü hibe desteğini sağlıyor. Devletimizin desteği, üreticimizin üretim azmi ile birleşince çok iyi sonuçlar ve ürünler alınıyor.”

Kendi Asfaltımızı da Üretiyoruz

Özel İdare kaynakları ile yaklaşık 4 milyon liraya asfalt plentinin Ağustos ayında alındığını kaydeden Bayraktar, “Asfalt Plenti işimizi çok kolaylaştırdı. Özellikle tüm belediyelerimizin asfalt ihtiyacını kendimiz sağlıyoruz. Çağımızın şartlarına en uygun bir asfalt plenti almanın çok büyük yararını gördük. Yollarda kullandığımız makine ile birlikte toplamda 4 milyon lira gibi bir ödeme yaptık. Kuruluşu yaz ortalarında oldu ama yine de ihtiyacımızın büyük bölümünü kendi tesisimizden karşıladık. Gelecekte düşündüğümüz, ana kartelleri sıcak asfaltla kaplamaktır. Ancak en çok da belediyelerimize büyük bir imkan sağlamış olduk. Bu yıl içerisinde özellikle Kelkit ilçemizde belediyemizin çok büyük ihtiyacını karşıladık” diye devam etti.

Bereketli ve Başarılı Yıl

Geride bırakılan 2015 yılının bereketli ve başarılı bir yıl olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bu başarıyı köy muhtarlarımızın memnuniyetinden anlıyoruz. Onlar bile yapılan çalışmalardan çok memnun olduklarını söylüyorlar. Bizim için önemli olan vatandaşın memnuniyetidir” dedi.

Aynı Tempoyla Devam

Gelecek 2016 ve ondan sonraki yıllarda da aynı tempoda çalışmaların süreceğini dile getiren Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Hatta tempomuzu daha da artırarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çok iyi bir koordinasyonumuz var. Bu çalışmalarımızda özellikle Valimiz Yücel Yavuz’un çok büyük emekleri var. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan’ın da çok güzel çalışmaları oldu. 2015 yılının çok güzel bir koordinasyon sağlanarak başarılı geçtiğini, aynı başarılı çalışmaların 2016 yılında da süreceğini rahatlıkla söyleyebilirim.”

Artık İstikrar Var

1 Kasım’da tekrar yapılan Milletvekili Genel Seçimleri ile istikrarsızlığın ortadan kalktığını kaydeden Bayraktar, şu cümlelerle açıklamasını noktaladı:

“Artık ülkemizde istikrar var. Bu yıl içerisinde yaşadığımız milletvekili genel seçimlerinden sonra tüm milletimizin beklediği istikrarlı bir hükümet kuruldu. Ülkede sağlanan bu istikrar hiç kuşkusuz bizlere de en iyi şekilde yansıyacak. Gelecek yıl ve ondan sonraki yıllar daha da güzel ve başarılı geçecektir diye düşünüyorum. Başarının, hizmetin temel unsuru istikrardır. Artık ülkemizde istikrar var. Zaman hizmet zamanı, zaman yatırım zamanıdır. “

İbrahim Özdemir-Figen Tok

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim