• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -3 °C
  • Trabzon : 10 °C

İSLAM BANKASI’NDAN 50 MİLYON

23.07.2015 19:21
İSLAM BANKASI’NDAN 50 MİLYON
Gümüşhane Ziraat Odası başkanı Adem Okur, İslam Bankası’nın Gümüşhane, Rize ve Bayburt illerini kapsayan “Fakiri Kalkındırma” projesi kapsamında 150 milyon liralık yatırım yapacağını söyledi.

Okur, gazetemize yaptığı açıklamada, İslam Bankası’nın Gümüşhane, Rize ve Bayburt illeri için 50’şer milyon lira yatırım yapacağını belirterek, “7 yıl sürecek ve üç ili kapsayan projenin koordinatörlüğünü Ziraat Odası olarak biz yapacağız” dedi.

“Fakiri kalkındırma projesi”

“İslam Kalkınma Bankası’nın Gümüşhane’de bir 7 yıl çalışması olacak. 50 milyon lira projeler kapsamında Gümüşhane’de üreten çiftçilerimize dağıtılacak. Bunun adı da ‘Fakiri Kalkındırma’ projesidir. Biz Gümüşhane’de çalışan asgari ücretli insanları köylere teşvik edeceğiz. Bunu Ziraat Odası olarak biz yapacağız. İnsanları köye, hayvancılığa teşvik edeceğiz. Tarım il müdürlüğünün de 1 milyon lira yardımı olacak, projeler üzerinden o para dağıtılacak. Bizim 5-6 bin çiftçimiz var, hedefimiz 10-15 bindir. İslam Bankası’nın o desteklerinden yararlanmak için insanlar bize gelecekler.”

“Her geçen gün daha sıkıntılı”

“Gümüşhane’de hayvancılık çok popüler durumda değil. Gümüşhane merkez ilçe ile Kürtün ve Torul ilçelerinde coğrafi yapı elverişli olmadığı için, bu ilçelerimizde hayvancılık bitmiş bir durumdadır. Küçükbaş hayvanın biraz olduğu bu ilçelerimizde büyükbaş hayvancılık çok alt düzeylerdedir. Coğrafi yapısı uygun olan Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerimizde hayvancılık ise iyi durumdadır. Bu ilçelerimizde ayrıca ekipman ve teknolojinin de iyi olması hayvancılığı olumlu yönde etkiliyor. Bu ilçelerimizde hayvancılığın iyi olduğunun en büyük göstergesi ise Türkiye’nin ilk üç pazarı içerisinde yer alan Kelkit Hayvan Pazarı bunun en iyi göstergesidir. Bunun dışında Gümüşhane merkez ilçe ile Kürtün ve Torul ilçelerimizde hayvancılık her geçen gün daha sıkıntılı bir durum almaktadır.”

“Geriye gidiyoruz”

“Hayvancılık ilimizde geriye gidiyor. Yem aldı başını gidiyor. Mazot aldı başını gidiyor. Devletimiz destek veriyor ama hem yeterli olmuyor hem de coğrafi yapı hayvancılığımızı olumsuz etkiliyor. Büyükbaş hayvancılık bu coğrafi yapıda beslemek çok zor. Buna karşın kış aylarında bile yiyeceğini kendisi bulan küçükbaş hayvancılık daha iyi bir düzeydedir.”

“İnsanlar köylerden koptu”

“Hayvancılığı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeri ise köylerden kentlere göçtür. İnsanlarımız artık köylerden koptu, hep şehre yöneldiler. 40 sene önce benim köyümde bin tane küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan vardı, 200’ü inekti. Ya çoban tutardık ya da her hayvan sahibi hayvan sayısı kadar çobancılık yapardı. 200 tane öküz vardı. Öküzlerle çift sürerdik. Araba yolu yoktu, hayvan yemlerini at ve eşekle taşırdık. Hayvancılık en üst düzeydeydi ama artık ne o hayvancılık var ne de köylerde insan. Hayvanlarımızda bugünkü gibi ırklar da yoktu, hepsi yerel ırktı. Çok iyi durumdaydık. Şimdi ise insanlarımız köylerden koptu, göç etti. Taşıma usulü okullar da olunca insanlarımız hayvancılıktan tamamıyla koptu. Artık, hayvancılığa çok sıcak bakılmıyor.”

“Verilen destekler takip edilmedi”

“ORKÖY, Ziraat Bankası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı geliştirmek, destek olmak amacıyla krediler verdi. Vatandaşlar hayvanlarını aldı. Ancak kimisi sattı, kimisi kesti. Kredinin borcunun ödenmesine gelince ödeyemedi, icralık olan çiftçilerimiz oldu. Ancak bunda en büyük etken, krediyi veren kurumlar çiftçileri takip etmedi. Vatandaş, hayvancılığını sürdürüyor mu, takibi yapılmadı. Devletimiz şu anda bile destek ve kredi veriyor ancak veren kurumlar çiftçileri çok iyi takip etmesi gerekiyor. Yoksa vatandaş alıyor krediyi, hayvanını alıyor, 6 ay sonra da satıyor, kredi taksitini ödeme zamanı gelince de hayvan da yok, para da. Sonunda vatandaş icralık oluyor. Devletin parası yerine dönmüyor, vatandaş da zor durumda kalıyor. Takip şart. Takip olursa krediyi hak eden alır. Bu işi ciddi anlamda yapan hak eder alır. Ben hak edenden yanayım, bu konuda da desteğimi her zaman sağlarım. Her şekilde çiftçinin yanında olurum. Yeter ki çiftçi üretsin.”

 “Hayvan pazarı talep ettik”

“Torul’un Kelkit’in hayvan pazarı var, Gümüşhane’nin yok. Ercan Çimen Başkanımıza çıktık, bir hayvan pazarı istedik. Sayın Başkan da bizi kırmadı ‘tamam’ dedi. Hacıemin tarafında, yeni bir modern hayvan pazarı yapma sözünü aldık. Çalışmalar başladı. Sayın Başkanımız bize yer tahsis ederse, İslam Kalkınma Bankasının projelerini gerçekleştirmek için bir bina yapacağız. Ben çiftçinin derdini biliyorum, bu işleri ailem ve ben de yaptık. En iyisi en güzeli, kazandırılabilecek projeleri devreye koyacağız, insanlara anlatacağız ve kazandıracağız.”

“Üreticinin sütü para etmiyor”

“Gümüşhane’de insanların köylere dönmesi lazım. Süt fabrikası olmadığı için sütü para etmiyor. Kar edemiyor vatandaş. Bir süt fabrikası yapılmadı. İslam Kalkınma Bankası yetkilileriyle görüştüm, çok olumlu yaklaştılar. Eğer bu fabrika kurulmazsa 4-5 noktada soğuk hava depoları bulunduracağız, bunları toplatacağız, Kelkit’e aktaracağız. Vatandaşa bu imkanı sağladığımız zaman, vatandaş asgari ücretten sıyrılıp hayvancılık işine yönelecek ve işinin başında duracak.”

“Çoban bulmakta sıkıntı çekiyoruz”

“Gümüşhane’de çoban bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Hükümetimiz duyarlı davranıyor, kurslar açıyor. Ama insanımız bunu yanlış kullanıyor. Bu sorunların çözüleceğine inanıyorum, sertifikalı çobanlar işlerinin başına geçtiği zaman bu durum değişecek ve çözülecek.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim