• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

İŞKUR ENGEL TANIMIYOR

03.12.2015 20:35
İŞKUR ENGEL TANIMIYOR
Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasını hedefleyen Türkiye İş Kurumu ( İŞKUR), bu yönde hazırlanan ve desteğe değer bulunan projeler için 36 bin liraya kadar hibe desteği veriyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları, İŞKUR, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Türkiye İşveren Sendikaları ile Türkiye İşçi Sendikaları konfederasyonları iş birliğiyle, engelli ve eski hükümlülerin istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirilen proje de,  engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurması, engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmesi ve rehabilitasyonu hedefleniyor.

Gümüşhane İŞKUR Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, kurum olarak engelli ve eski hükümlülerin istihdamına son derece önem verdiklerini, bu kapsamda da dönem dönem projeler geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Aşıcı gazetemize yaptığı açıklamada, İŞKUR’un, engellilere ve eski hükümlülere yönelik hibe desteği projesinin olduğunu anımsatarak, bu projenin engelli ve eski hükümlü olup çalışabilir işsiz vatandaşlara, kendi işlerini kurmalarını sağlayabilmek ve onların mesleki eğitim alarak istihdam edilmelerine yardımcı olmalarını sağlamak amacını taşıdığını belirtti.

36 bin Liraya kadar hibe desteği

Proje kapsamında 36 bin liraya kadar hibe desteği verildiğinin altını çizen Aşıcı, projenin finansmanın ise, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan karşılandığını ifade etti.

Projeler komisyonda değerlendiriliyor

Hibe desteği için hazırlanan projelerin, kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmeleri sonrasında desteklendiğini dile getiren Aşıcı,” Genel müdürlüğümüz hibe programımızla ilgili rehber yayınlıyor. 2 kez proje topluyoruz. Toplanan bütün projeler STK’lardan, kamu kurumlarından, İŞKUR’dan, bakanlıktan yetkililerin yer aldığı bir komisyonda inceleniyor ve Türkiye genelinde programlar dağıtılıyor” dedi.

Hedef istihdama katkı sağlamak

Projenin hedefinin istihdama katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Aşıcı, “Hedef, bu insanları iş sahibi yaparak, dün işsizken yarın belki işveren noktasına getirmeye çalışmak, çalışan birilerinin yanında istihdam etmelerini sağlamak. Projelerle ilgili her ne kadar ulusal basında genel müdürlüğümüz tarafından bir tanıtım yapılsa da, bizlerde il müdürlükleri olarak bu tanıtımları yapmaya çalışıyoruz. Bunun için ilanlar veriyoruz, belediye hoparlörlerinden duyurular yapıyoruz, basınla paylaşıyoruz, il istihdam kurulunda bilgi veriyoruz. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğümüzle görüşerek eski hükümlülerimize oradan ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Gümüşkaya Köyü Muhtarı Erol Kumru da, program kapsamında yaptığı proje ile hibe desteği almaya hak kazandı.

Kumru’nun 1 yıl önce, İŞKUR’a arıcılıkla ilgili bir proje getirdiğini belirten Aşıcı,” Kendisi bu işi zaten yapacağını ancak kredi çekmek zorunda kalacağını söyledi. Gümüşhane’de bu yıl bal istediğimiz düzeyde olmadı. Erol Kumru kredi çekseydi eğer belki de kredisini çok zorlanarak ödeyecekti. Ama hiç öyle bir sıkıntısı olmadı. Biz kendisine yaklaşık 30 bin liraya yakın bir para ödemesi yaptık.  Arısını, kovanını, makinalarını aldı. Projeyi bize sunduktan sonra, inceledik. İl istihdam kurulumuzda onaylattık. Sayın Valimiz bu konuda gerçekten inanılmaz pozitif” ifadelerini kullandı.

3 yıl takip süresi

Kendilerinin hiçbir projeyi elemediklerini ancak eksiklikler varsa tamamlatıp komisyona o şekilde gönderdiklerini anlatan Aşıcı şöyle devam etti:

“Erol Kumru’nun projesi de, bu projelerden bir tanesi. Gönderdik Ankara onayladı, onayladıktan sonra biz Erol beyi sözleşmeye davet ettik. Geldi sözleşmesini yaptı. Biz kendisini 3 yıl takip edeceğiz. Hibedir verdiğimiz parayı kesinlikle geri almakla ilgili bir durum yok ama tabi ki Türkiye’deki en büyük sıkıntı sürdürebilirlik noktası. Çok güzel şeyler yapıyoruz ama bunun devamını takip etmiyoruz. Takip etmede sıkıntı yaşanıyor. Bu anlamda biz 3 yıl bu projelerimizin hepsini takip edeceğiz.”

İŞKUR farklı alanlarda hizmet veriyor

İŞKUR olarak farklı alanlarda hizmet verdiklerine değinen Aşıcı, “Tabi ki biz çok mutluyuz bu anlamda. Çünkü çok değişik alanlarda hizmet veriyoruz. İşbaşı eğitimleri veriyoruz, kurslar, toplum yararına programlar veriyoruz ama bunların hepsi geçici. Yani işbaşı eğitim programımız 160 gün devam ediyor. Toplum yararına programlarımız 9 ay devam ediyor. Kurslarımızın en üstü 6 ay devam ediyor. Ama bunun devamında biz bu insanlara çok özel bir katkı sağlayamıyoruz.  Dolaylı yoldan katkı sağlanıyor” dedi.

2014 yılında Gümüşhane’de ilk kez müracaat aldıklarını söyleyen Aşıcı, şu ana kadar 3 projenin onaylandığını, 2 projenin reddedildiğini 1 projeyi de sunacaklarını belirtti.

Hibe desteği alarak arıcılık yapan Erol Kumru da, küçükken düşme sonucu felç geçtiğini söyleyerek süreci şu sözlerle açıklıyor:  “Küçükken düşme sonucu felç geçirdim. O zamanlarda felce fazla müdahale edilemediği ve zamanla büyüdüğü için çocuk felci olduğunu anladık. Babama sorduğumda “Biz seni Erzurum’a gönderdik. Hiçbir şeyin yok dediler, bizde alıp geldik” demişti. Sol bacağımda felç olarak kaldı.”

“İŞKUR’un anonsunu duydum, projemi yaptım”

8 yıldır bu proje için amatör olarak ilgilendiğini kaydeden Kumru, ”Önceden 3-5 kovan olarak ilgileniyordum. Bir arkadaşımla beraber çok büyük çaplı bir arıcılık işi düşünüyorduk. Gezgin arıcılık bile vardı bu projemiz içerisinde. Daha sonradan kredi çekmeyi düşündük ve o esnada İŞKUR’un bu anonsunu duydum, gittim, konuştum, projemi yaptırdım. 70 kovanlık bir proje yaptırdım. Bal süzme makinası ve 140 kilo mum, şeker var. Beni iki yıl idare edecek projeyi yaptım. Projem il komisyonunda ve sonrada Ankara’da kabul edildi. Önce malzememi aldım, sonrada 30 bin liraya yakın da hibe aldım. Toplamda 78 tane arı kovanım var ve 100’e kadar çıkarmayı hedefliyorum” şeklinde konuştu.

“Bu yıl bizim yörede hiç bal olmadı”

Bal üretiminin bu sene kısır geçtiğini söyleyen Kumru, “Normal şartlarda 2 bin 100 kilo bal olması gerekiyordu. Bu yıl bizim yörede hiç bal olmadı ve toplam aldığım bal 50 kilo. İki kovandan alabileceğim balı, bu sene toplam kovanlarımdan aldım” açıklamasında bulundu.

Projenin kendileri için mükemmel olduğundan bahseden Kumru, “Bu tam taşın gediğine konması gibi bir durum. İnsanın duygularını okşayan bir etkinlik ve proje için sayın valimiz Yücel Yavuz’a, İŞKUR Müdürümüze ve devletimize teşekkür ederim” dedi.

İŞKUR'a kayıtlı, 18 yaşından büyük, eski hükümlü veya en az yüzde 40 engelli olma şartlarının arandığı hibe programı için, engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile bu kapsamda kendi işini kurmak isteyenler, hazırladıkları projeleri 30 Aralık'a kadar bulundukları ildeki çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine teslim edebilecek.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim