• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 11 °C

İŞKUR 2 BİN 13 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

31.07.2015 21:30
İŞKUR 2 BİN 13 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Sosyal ve Çalışma Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan “Toplum Yararına Çalışma Programı” kapsamında işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işsizlere iş olanağı sağlandığını söyledi.

 

84 işsizle başladı 2 bine ulaştı

Aşıcı, gazetemize yaptığı açıklamada, altı yıldır sürdürülen “Toplum Yararına Çalışma Programı” kapsamında, Türkiye genelinde değerlendirildiğinde Gümüşhane’de işsizlik oranının en alt düzeylerde yer aldığını belirtti.

Bakanlıkça 6 yıl önce hayata geçirilen programın Gümüşhane’ye uygunluğu konusunda tereddütleri olduğunu anlatan Aşıcı, “Müdürlük olarak 6 yıldır bu programı sürdürüyoruz. Ancak 2009 yılındaki ödenekle bugünkü ödenek arasında dağlar kadar fark var. Bu projeye ilk başladığımızda ‘uygun mu değil mi’ tereddüdümüz nedeniyle küçük ödeneklerle başladık. 2009 yılında ilimizde 7 tane proje yaptık ve toplam 84 kişi bu projelere katıldı. Bu gün bir karşılaştırma yaparsak 2014-2015’te devam eden toplamda 69 programlarla beraber giriş çıkış yapan işçi sayısı 2 bin 13 kişi oldu” dedi.

Önce eğitim, sonra iş

Aşıcı, altı yıl önce başlatılan program kapsamında ve bilhassa işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya toplum yararına hizmetin gerçekleştirilmesi için özellikle istihdamda zorluk çeken işsizlere öncelikle eğitim verildiğini belirterek,  amacın işsizlere geçici de olsa gelir getirici destek sağlamanın ön planda tutulduğunu ifade etti.

İşsiz sigortası fonunun faizini kullanıyoruz

2009 ila 2015 yılları arasında geçen süreçte büyük bir farkın oluştuğunu vurgulayan Aşıcı, artış nedenleri ile ilgili olarak şunları söyledi: “Toplum Yararına Çalışma Programımı kapsamında gerek istihdam gerekse ödenekteki artışın en büyün sebebi İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki faizi kullanmamızdan kaynaklanıyor.  Bakanlar Kurulunun vermiş olduğu bir ödenek bu. Her yıl yüzde oranıyla Bakanlar Kurulu, bu fonun faizini işsizlikle mücadelede için kullanın diyorlar. Bunun için projeler geliştirin ve istihdam olanakları oluşturmaya çalışın, diyor. Bizim de ilimizde projelerde artışın olmasının sebebi budur. 2009 ile 2015 yılındaki işsizlik sigortası fonunun faizi aynı değil bu nedenle de projelerde artış oldu.”

 Yaklaşık 5 bin kişi işsizden 2 bin kişi iş sahibi

“Türkiye genelinde uygulanan projede, ilimiz gibi istihdam olanakları dar olan yerlerde daha yoğun olarak kullanılıyor. Bu yıl ve geçen yıllardan da devam eden 2 bin 13 kişiye program uyguladık. Bu işsizliğin fazla olduğu illerde doğal olarak daha fazla uygulanıyor. İlimizdeki işsiz rakamı yaklaşık 5 bin kişi olduğunu düşünürsek 2 bin 13 kişinin iş sahibi olması Gümüşhane’de ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Bu rakamlar tabi İŞKUR’a kayıtlı olup da hiçbir işte çalışmayan kişilerden bahsediyorum.”

11 milyon lira ödeme yaptık

“2015 de Aktif olarak devam eden 600-650 kişi arasında girdi çıktı oluyor ve uygulanan proje sayısı ise 16’dır. İstihdam sayımız ise bu rakamlar arasında değişiyor. Geçen yıldan devam eden 36 program ve 2015 yılından ise 33 program, toplamda 69 programa devam eden işçi sayısı ise 2 bin 13 kişi, bu yıl bu programlara Temmuz itibariyle yaklaşık 11 milyon lira ödeme yaptık.”

İŞKUR Yönetmeliği ve Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında yararlanacakların kimler olacağı konusuna da açıklık getirildiğini anlatan Aşıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Kamu kurumları, özel iş yerleri, sivil toplum kuruluşları kısacası herkes programlara ve projelere başvuruda bulunabilir. Ancak bu programlar içerisinde uygulama farklılıkları var. Kamu kurumuyla özel sektöre devlet aynı uygulamayı yapmıyor. Bunun dışında uygulanacak alanlarda ise çevre temizliği, kamusal alt yapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların çevre düzenlemesi, bakımları ve temizlik işleri, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyonla mücadele çalışmaları. Genel olarak bir ilde yapılması gereken konuların hepsini içeriyor.”

162 kişi istihdam ediyor

“Devam eden projelerimizden 2 tanesi ise ağaçlandırma programıdır ve yoğun katılım da bu programlardadır. Toplam 16 projenin 14 tanesi ise belediyelerimizindir. Gümüşhane’deki tüm belediyeleri içeren programımız bu yılsonunda sona erecektir. Bu program kapsamında toplamda 162 kişi istihdam ediyoruz. Ağaçlandırmada hayata geçirdiğimiz iki programımızdan bir tanesi Eylül, diğeri de Ekim ayında sona erecek. Bunların yanı sıra İl Özel İdaresine de çöp kutularıyla ilgili destek veriyoruz.”

5 program iade ettik

“Proje üretmek için ödeme şart ve biz istihdam kurulunda STK ve özel sektörlerin bize vermiş olduğu projeleri inceledikten sonra onaylıyoruz. Ayrıca bu programlara herkes katılabilir. Fakat şunu söylemek gerekirse STK ve özel sektörlerin mali yönden güçlü olması gerekiyor. Eğer güçlü olamazlarsa onlar için sıkıntı oluyor. İŞKUR olarak kamuya yönelik ödemeler yapıyoruz, kamudan bu anlamda herkes yararlanabilir. Bu programlar İŞKUR formatına göre hazırlanıyor. Bu güne kadar 5 program hariç hiçbir programı geri iade etmedik her projeyi onayladık. Bu 5 proje ise belediyelerimize yönelik yapılmıştı, fakat kimse gelip çalışmak istemedi. Ancak bu projeleri farklı alanlarda değerlendirdik.”

İşverenlere işçi bulma konusunda yardımcı oluyoruz

Gümüşhane’de istihdam alanlarının dar ve kısıtlı olduğuna vurgu yapan Aşıcı, “İŞKUR olarak bu alanları genişletebilmek adına projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu projeler içerisinde toplum yararı programı çok önemli. Bir işçiyi en fazla 9 ay çalıştırabiliyoruz. 12 ay içerisinde kişi ancak 9 ay çalışabiliyor ama ikinci bir hakkı elde edebilmesi içinde 3 ay ara vermesi gerekiyor. Bu da bir kişinin 3 ay boş kalması demek. Fakat bunun yanında başka programlarımız da var. Bunlardan bir tanesi de iş başı programıdır. İlimizde iki tane sigortalı çalışan iş yerine bir tanede biz işçi veriyoruz. 6 ay boyunca asgari ücret düzeyinde ödeme yapıyoruz. Bu işçiyle ilgili sağlık sigortasını ödüyoruz. Bunun devamında işveren tekrar yaralanmak istiyorsa işe almak şartını getiriyoruz” diye konuştu.

Ramazan Yetim

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim