İŞGEM HAYATA GEÇİRİLİYOR
Gümüşhane ve Torul arasında bulunan Harmancık Köyü’nde 24 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesi hayata geçiriliyor.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen ve 8.5 milyon Avro tutarındaki Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) yapımına başlanıldı.
Bölgesel girişimciliğin artırılması ve desteklemesinde önemli bir rol oynayacak olan İŞGEM, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlaması hedefleniyor.
BÖLGEYE ÖNEMLİ KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’nin kalkınması için büyük bir potansiyel barındıracak, geleneksel ürünlerin seri imalatına geçilmesi ve yeni ihracat pazarlarına odaklanarak yerel KOBİ’lerin rekabet güçlerini artıracak olan İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) bölgeye önemli katma değer sağlayacağını söyledi.
Akçay, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane İl Özel İdaresi, Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kelkit Belediyesi ve Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ortaklığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi ile yöresel ürün üretiminde iş geliştirmek isteyenlere eşit girişim, iş ve gelir olanağının sağlanacağını belirtti.
8.5 MİLYON AVROLUK PROJE
Projenin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, kısa adı İPA olarak adlandırılan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın otoritesinde, bölgesel rekabet edebilirlik programına yönelik Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan bir proje olduğunu ifade eden Akçay, “İŞGEM, yaklaşık 8.5 milyon Avro bütçesi olan ve tamamı Avrupa Birliği kaynaklarından karşılanan bir projedir” dedi.
İŞGEM’İN AMACI
Akçay, yapımına başlanılan İş Geliştirme Merkezi’nin amacını açıklarken, şunları kaydetti:
“Adı üzerinde, İş Geliştirme Merkezi. Yeni girişimcilere, yeni iş kurmak isteyenlere, İŞGEM Yönetim Kuruluna başvurmaları halinde İŞGEM kapsamında yapılan atölyeleri, imalathaneleri üç yıl süre ile bedelsiz tahsis edeceğiz. Çikolata yapmak isteyen bir girişimcimiz,’ben burada çikolata üretmek istiyorum, ben burada siron yapmak istiyorum, pestil yapmak istiyorum’ derse ve bunun gibi projelerle bize gelmeleri halinde, biz altyapıyı hazırlayacağız, fiziki mekanından, elektriğinden, suyundan, makinesine kadar, tüm altyapıyı hazırlayacağız ve burayı üç yıllığına girişimcimize bedelsiz tahsis edeceğiz. Üç yıl içerisinde girişimcimiz kendisini deneyecek, kendi işini yapacak ve üç yıl içerisinde kendi işi ile ilgili bir yol, mesafe kat etmiş olacak. Emek verecek. Üç yılın sonunda eğer ihtiyaç duyulursa bir yıl daha uzatma süresi verilecek. Ancak dört yılsonunda o girişimcimiz orayı boşaltması gerekiyor ki, daha sonraki girişimcilerimize fırsat tanıyabilelim. Siz artık işinizi belli bir noktaya getirdiniz, o zaman piyasada kendi işinizi kurun diyeceğiz. “
İŞGEM İÇERİSİNDE NELER VAR?
İŞGEM içerisinde bulunan yerlerle ilgili olarak da bilgi veren Akçay, “15 adet 100 metrekarelik ve 5 adet 200 metrekarelik tüm altyapıları tamamlanmış işlik, bölgedeki firmaların yararlanabileceği ortak yerel ürünler üretim ve paketleme alanı, her türlü iletişim ve IT altyapısı tamamlanmış idari ofisler ve girişimcilerin üretim, yönetim, pazarlama ve alternatif finans kaynaklarına erişimleri hususunda eğitimlerin verileceği ortak eğitim merkezi yer alacaktır” dedi.
24 BİN METREKARELİK ALAN
GTSO Başkanı Akçay, Gümüşhane ve Torul arasında bulunan Harmancık köyünde 24 bin metrekarelik alana İŞGEM’in kurulduğunu belirterek, “Alan üzerine kurulacak yöresel ve organik ürünlere dayalı iş geliştirme merkezinin inşaat, müşavirlik, tedarik ve teknik yardım bileşenleri dâhil toplam maliyeti yaklaşık 8.5 milyon Euro olarak öngörülmektedir. Projenin inşaat işleri bileşeni 12 ay gibi kısa bir zaman içerisinde tamamlanacak ve sonrasında tedarik ve teknik yardım bileşenlerinin de tamamlanması ile Gümüşhane ilinde girişimcilik altyapısının güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak yaklaşık 7 bin metrekarelik kapalı alandan oluşan İŞGEM devreye alınacaktır. İŞGEM gelecek yılın ikinci yarısından itibaren hizmete açılacaktır” diye konuştu.
İŞLETMELERİN YÜZDE 25’İ KADINLARA VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAHSİS EDİLECEK
Kurulacak İŞGEM’de 20 girişimciye yer verilecek. İşletmeler şeffaf, adil ve rekabete dayalı bir süreç içinde seçilecek. İşletmelerin yüzde 25’i kadın ve genç girişimciler için tahsis edilecek. Girişimcilerin iş planları profesyonel danışmanlık hizmeti sunan uzmanlar tarafından yeniden tasarlanacak ve ihracat odaklı iş planları oluşturulacak. İŞGEM için bir iş planı ve işletim kılavuzu hazırlanacak ve İŞGEM’in kurumsal kapasitesi artırılacak.
Proje bünyesinde işletmelerin ortak kullanımına açık, köme ve pestil ürünleri için pilot üretim ve paketleme ünitesi ile eğitim salonu da oluşturulacak. Paketleme ünitesi ile ürünlerin daha sağlıklı saklanması ve raf ömürlerinin uzaması sağlanırken, bu imkana sahip olmayan girişimciler kendi markalarını oluşturarak iç ve dış piyasaya mallarını daha rahat pazarlayabilecek.
KOBİ’lerin rekabet güçleri eğitimler ve uzun dönemli danışmanlık hizmetleriyle de artırılacak. Güçlü ve tam donanımlı bir altyapı ile KOBİ’lere destek sağlayacak olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi Projesinin, bölgesel girişimciliğin artırılması ve desteklenmesinde öncü rol oynaması bekleniyor.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
500 MİLYON AVROLUK BÜTÇE
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay’dan Sinop’a, Mardin’den Yozgat’a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ’lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim