• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -3 °C
  • Trabzon : 9 °C

İŞ BAŞINDA ÖĞRENME

08.06.2015 12:40
İŞ BAŞINDA ÖĞRENME
Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, “Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı am

En az iki sigortalı çalışanı

Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Aşıcı, yaptığı açıklamada, iş başında öğrenme programının en az iki sigortalı çalışanı bulunana verdiklerini belirterek,  “Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamu payının yüzde 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller, gibi işverenler işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmektedir” diye konuştu.

İşi işbaşında öğrenmeyi amaçlayan bir program

İşbaşı eğitiminin, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı ve işi işbaşında öğrenmeyi amaçlayan bir program olduğunu ifade eden Aşıcı, şunları kaydetti:

Programa katılmak için şartlar

“İşbaşı eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurmak, kuruma kayıtlı olmak, işsiz olmak  ve ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilir. Ancak işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler bu programa katılamazlar.”

Program en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebilecek”

İşbaşı Eğitim Programının en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebileceğini belirten Aşıcı, “Program günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Yani günde en az beş saat olması durumunda haftada bir gün bile program düzenlenmesi mümkündür.  Bunun yanı sıra İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezince uygun görülmesi halinde vardiyalı olarak çalışılan işyerlerinde normal mesai saatleri dışında da program düzenlenmesi mümkündür” ifadelerini kullandı.

Programın yararları ile ilgili olarak da bilgi veren Aşıcı, daha sonra şunları söyledi:

 

 

İşbaşı eğitim programın yararları

“İşbaşı Eğitim Programı katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunmaktadır. Programa katılan üniversite öğrencileri ise zorunlu stajlarını bu program aracılığıyla yapma şansına sahip olarak iş arama sürecinde bu deneyimlerine CV’lerinde yer vermek suretiyle iş bulma sürecinde yaşanan deneyim eksikliği engeli aşmaktadırlar. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkanı da verilmektedir. Halen günlük 36,5 lira zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Diğer yandan üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmediğinden öğrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedirler. Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri Kurumumuz tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır.”

Aşıcı, programa katılan kişilerin istihdam edilmesi durumunda sağlanan teşviklerle ilgili olarak da şunları kaydetti:

“İstihdam edilmesi durumunda sağlanan teşvikler”

“İşbaşı eğitim programını tamamlayan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Ayrıca işverenler 30 Haziran tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılan kişileri işe almış olurlarsa 42 aylık süre 48 aya, 30 aylık süre ise 36 aya uzamaktadır. 30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilmektedir.”

İbrahim Özdemir/Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim