İPEK YOLU, İPEK GİBİ OLACAK
İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte büyük bir önem kazanan Trabzon-İran Transit yolu güzergahında 301’i devlet yolu, 218’i il yolu olmak üzere toplamda 519 kilometre yol ağına sahip Gümüşhane’de, Köstere-Gümüşhane ve Gümüşhane-Bayburt karayolundaki çalışmaların büyük bir bölümünde sona yaklaşıldığı belirtildi.
Karayolları yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gümüşhane il sınırları içerisindeki toplam yol uzunluğunun 42 kilometre olduğu, bu yolun içerisinde 11.2 kilometre ile Gümüşhane Çevre Yolunun bulunduğu kaydedildi.
27 kilometrelik bölüm tamamlandı
Yetkililer, 2014 yılı sonuna kadar 27 kilometrelik bölümün tamamlandığını ve çalışmaların hızla sürdüğü belirtilerek , “Köstere-Gümüşhane arasındaki karayolumuzun 8 kilometresi tüp tünellerle geçilecek. Tamamlanan tünellerimiz içerisinde 276 metre uzunluğunda Kürtün-1 ve Kürtün-2, 547 metre uzunluğunda Köprübaşı-1 ve Köprübaşı-2, bin 30 metre uzunluğunda Torul-1 ve Torul-2, 185 metre uzunluğunda Harmancık-2, 218 metre uzunluğunda Mescitli-2 tünelleri tamamlanarak hizmete açılmıştır. Gümüşhane Çevre Yolunda ise Kavşak-1 ve Kavşak-2 kolu tünelleri ile Mescitli sağ-sol tüp tünelleri de binder seviyesinde tamamlanmıştır.”
Gümüşhane Şehir Geçişi projesi içerisinde önemli tünellerin bulunduğunu anlatan yetkililer, “Bu tünellerimizden T1 tüneli 1706 metre, T2 tüneli 2904 metre, T5 tüneli 2506 metre ve T4 tüneli ise 2200 metre uzunluğunda olacak. Bu tünellerimizin bazılarında kazı ve betonlama çalışmaları tamamlandı. Kamulaştırma sorunu nedeniyle 610 metre uzunluğundaki T3 tünel çalışmasına henüz başlanılmamıştır.”
Yapımı süren bölünmüş yol çalışması ile Gümüşhane Şehir Geçişinde herhangi bir ödenek sıkıntısı yaşanmadığını dile getiren yetkililer, “Yapımı tamamlanan bölüm ve tünellerimizde zaman zaman mühendislikten kaynaklanan eksikler yaşanıyor. Bu eksiklikler de yüklenici firma tarafından tamamlandı. Halen bazı tünellerimizde ise çalışmalar sürüyor. Torul Şehir Geçişinde yaşanan sıkıntı hem ilçenin girişine, hem de çıkışına yüklenici firma tarafından üst geçit yapılmaktadır. Bu nedenle Torul tünellerimizden girişteki sol tünel ulaşıma kapatılmıştır.”
Bölünmüş yol çalışmasının Gümüşhane Kale köyü ve Geçit köyleri arasında da sürdüğünü anlatan yetkililer, “Gümüşhane Kale köyü arasındaki bölünmüş yol çalışmamız 18.5 kilometredir. 5.5 kilometresi 2014 yılından olmak üzere bu güne kadar yapılan çalışma ile 7 kilometrelik bölümün çalışması tamamlanmıştır. Ayrıca bu yol güzergahımız üzerinde bulunan 175 metre uzunluğundaki Akçakale-1 ve Akçakale2 tüp tünellerimizin de yapımı tamamlanarak trafiğe açıldı. Bu yolda kalan bölümde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapıda çalışmalar devam etmektedir. Yine Kale köyü ile Geçit köyü arasındaki 15.5 kilometre uzunluğundaki yolumuzda da ayrı bir çalışma sürdürülmektedir. Geçen yıl 2,5, bu yıl ise 1 olmak üzere toplamda 3.5kilometresinin yapımı tamamlandı.”
Zor coğrafya tünellerle geçiliyor
Karayolları yetkilileri, Gümüşhane’nin coğrafyasının zor bir coğrafya olduğunu belirterek, “Bu zor coğrafyada, yapılan plan ve projelerle en sağlıklı geçişin tünellerle olduğu ortaya çıktı. 1967 yılında meydana gelen çığ nedeniyle 4 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından yapılan ilk çığ tünelini daha sonraki yıllarda 1704 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli takip etti.”
Yeni Zigana Tüneli
“Ovit Tüneli’nden sonra Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli yeni Zigana Tüneli olacak. Bu tünelin yapılmasıyla Gümüşhane, Trabzon limanına daha da yaklaşacak ve yolun geometrik standardı daha da yükselmiş olacak. 90 kilometre olan bu güzergahı 11 kilometre kısaltarak 79 kilometreye düşürmüş olacağız ve bu Zigana geçidindeki keskin virajlar, rampalar ortadan kalkmış olacak. Özellikle yağışlı, kar, buz olan mevsimlerde ulaşımda yaşanan sorun ve sıkıntılar yol kullanıcıları için ortadan kalkmış olacak. Bu da yol kullanıcılarına daha konforlu, daha güvenli bir ulaşım imkanı sağlarken daha da ekonomik bir ulaşım imkanı sağlamış olacak.”
Karadeniz nefes alacak
“12.9 kilometre uzunluğunda yeni Zigana Tüneli’nin tamamlanmasıyla Gümüşhane’nin denize uzaklığı 30 dakikaya inecek. Projeye göre yeni Zigana Tüneli’nin giriş ve çıkışında köprülü kavşaklar, viyadükler ve tünelin çift tüp olacak şekilde yapılacak. Tünelde ayrıca iki adet tahliye dönüşü ve kaçış tünelinin bulunacak. Tünelin 2019 yılında tamamlanması planlanmaktadır.”
Kazalar asgariye düşecek
“Gerek bölünmüş yol çalışması gerekse başta yeni Zigana Tüneli olmak üzere yapılan yeni tünellerle birlikte trafik kazaları asgariye düşecek. Sürücülerin korkulu rüyası olan 2100 rakımlı Zigana Geçidi ortadan kalkacak. Keskin virajlar, dar yollar tarihe karışacak. Tarihi İpek Yolu, ipek gibi bir yol olacak.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim