‘İPÇİ NİNE’MİZİ KAYBETTİK
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Taşlıca köyünde çocukluk yaşından itibaren ip ören Emine Güvendi, 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Emine Nine’nin aramızdan ayrılması ile birlikte ip örme sanatı da Gümüşhane’de tarihe karıştı.
Özellikle Doğu Karadeniz'in kırsal kesimlerinde kadınların sırtlarında yük taşımak için kullanıldığı ipleri herhangi bir ücret almadan ören Emine Nine ile bir süre önce röportaj yapan Haber Koordinatörümüz İbrahim Özdemir’e, “Ücret de ne oluyor. Ben ördüğüm iplerden ücret almam. Bana yapılacak haır dua yeterlidir” demişti.
“ANNEMDEN ÖĞRENDİM “
Hasta oluncaya kadar Kürtün ilçesine bağlı Taşlıca köyünde, imam hatip olan oğlu İsmail Güvendi ile yaşayan ve Kürtün İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Güvendi’nin de annesi olan Emine Güvendi, yaptığı açıklamada, yünden dokunan iplerin yörede özellikle kadınların sırtta yük taşımak için kullandığını belirtmişti.
İp dokumayı çocukluk yaşlarında annesinden öğrendiğini de anlatan Güvendi, "İp örmeyi annemi izleyerek, o örerken bana verdiği görevleri eksiksiz yerine getirerek küçük yaşta öğrendim. Genç kızlığımda da evlendikten sonra da ip örmeyi bırakmadım. Boş zamanımı ip örerek geçirdim" dedi.
“TEZGAHIM BASİT, BEN KURUYORUM”
Dokuma tezgahını da kendisinin yaptığını ifade eden Güvendi, "Tezgahın yapılışı çok basit. Onun için hiç zahmet çekmeden kendim kuruyor, kendim topluyorum. Yaz kış dokumayı sürdürüyorum" dedi.
Gençliğinde Güvende Yaylası'na çıktıklarını söyleşide anlatan Güvendi, şöyle devam etmişti:
"Yaylada çok sayıda inek, keçi ve koyunumuz vardı. Koyunların yünlerinden iplik yaparak yaylada bile ip örmeyi sürdürdüm. İp bulamadığımız zaman eski çorapları sökerek onların ipliği ile örmeye devam ettim. Hiç iplik bulamazsam oğlum çarşıdan bana iplik getiriyor. Komşularım da iplik getiriyor, onlara da ip örüyorum. Bizim buralarda çoğunlukla kadınlar sırtlarında yük taşıdıkları için ipe ihtiyaç duyuluyor."
“HİÇ PARA ALMADIM”
Aramızdan ayrılışına kadar ilerlemiş yaşına rağmen seri şekilde ip örmeyi sürdürdüğünü söyleyen Güvendi, "Bu güne kadar ördüğüm iplerden hiç para almadım. Ördüğüm ipleri beni ziyarete gelen, halimi, hatırımı soranlara hediye ediyorum. Komşularımız da bana ip veriyor, onlara da ip örüyorum" diye konuştu.
HASTANEDE TEDAVİ GÖRÜYORDU
Son günlerde sağlığının bozulması nedeniyle Gümüşhane Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan İpçi Nine Emine Güvendi, geçen hafta Perşembe günü 88 yaşında hayatını kaybetti.
İpçi Nine için baba ocağı Taşlıca köyünde cenaze töreni düzenlendi. Öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazına, Vali Okay Memiş, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurum müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri, Emine Güvendi’nin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim