İMAR SORUNU
Ne kadar kazandıkları için de bir yorum yapamam. Aldıkları yerin bir değeri var. Yaptıkları inşaatın bir maliyeti var. Her inşaat yapan bir rant elde edecek diye de düşünmüyorum. Ben direk inşaat yapmadığım için, inşaatlardan rant elde nasıl elde edilir onu bilemiyorum” dedi.
14 ret 5 kabul
Özdener, Eylül ayı içerisinde, Belediye Meclisine 21 imar planı değişikliği için başvurulduğunu ifade ederek, “Belediye Meclisimizde görüşülen 21 imar planı değişikliğinden 14’ü reddedildi. 2 tanesi yeniden İmar ve Plan Komisyonuna havale edildi. 5 imar planı ise kabul edildi. Alınan kararlar genelde oy birliği ile alındı. Bazılarında bir ya da iki çekimser oy kullanıldı. Ret olarak kullanılan oy sayısı ikiyi geçmemiştir” diye konuştu.
Mahkeme Kararına uyuldu
Postane Köprüsü’ndeki inşaatın Cem Köksal’a ait olmadığını söyleyen Özdener, şöyle devam etti: “ Bu inşaat bir kooperatife ait. Cem Köksal’ın kooperatif yönetimi ile ilgili herhangi bir resmiyeti yok. Bununla alakalı verilen imar ve ruhsat tamamen Bölge İdare Mahkemesi kararlarına istinaden yapılmıştır. İmar ve ruhsatta belediyenin herhangi bir tasarruf hakkı bulunmamaktadır. Mahkeme kararlarına uyularak verildi. Belediye Meclisinin ruhsat iptal etme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.”
İki Mahkeme Kararı Var
“Postane Köprüsü’ndeki inşaata, 2011, 2012 yıllarında olsa gerek buraya bir imar durumu verildi. İmar durumuna istinaden yerin sahipleri mahkemeye gittiler ve belediyece verilen imar durumunu iptal ettirdiler. Yürütmenin durdurulması kararı verildi. Daha sonra farklı bir imar durumu verildi. Bu da mahkemeye taşındı. Mahkeme, bilirkişi raporlarına göre verilen ikinci imar durumunu da iptal etti. Doğal olarak iki Bölge İdare Mahkemesi kararı ve bilirkişi raporlarına göre imar düzenlendi ve ruhsatı verildi.”
29 Kat İddiaları
Özdener, Gümüşhane’de, Belediye Meclisinin almış olduğu kararla birlikte 12 kata kadar ruhsat verildiğini, 29 kat diye bir şeyin söz konusu olmadığını kaydederek, “Belediye imar planında 29 kat yapabilir diye bir ifade olmadığı gibi herhangi bir açıklık da yok. Belediye meclisinin aldığı kararlarla birlikte şu anda 12 kat maksimum verilen imarlar var. 12 katın üzerine izin vermiş değiliz” dedi.
İmara açmak, bir süreç
Özdener, bir yeri imara açmanın belirli bir sürece bağlı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “İmar planı yapma yetkisi belediye meclislerine aittir. İmar Müdürlüğü olarak biz, ‘şu katı veririz’ veya şuna müdahale ederiz deme şansımız yok. Sadece biz gelen dosyaları teknik ve usul olarak inceleriz, oylanmak ve görüşülmek üzere meclise yazarız. Şöyle bir tadilat getirin deme gibi bir şansımız yok. Biz sadece usul ve teknik olarak bakarız. Bundan önceki tüm dönemlerde ve bundan sonraki dönemlerde ilave katlar için imar değişiklikleri oldu, olacak. Ben 2004’den bu yana çalışıyorum. Tadilat talepleri oldu ve meclisin gündemi içerisinde tadilat ve imar planları her zaman yer aldı.”
Teklifleri Değerlendiririz
“Bizim için önemli olan sadece ilave kat için değişiklik değil, bize gelen teklifleri imar tadilatları olarak değerlendiririz. İmar tadilat planında, imar durumu nedir, mekansal alanlar yapım yönetmeliğine göre lisanslı serbest şehir plancıları tarafından hazırlanır. Gerekli zemin etütleri yapılır. Biz de ilgili kurumlara yazılar yazarız. Görüş isteriz. Bunlar Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Karayolları, Anıtlar Kurulu, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü gibi kurumlara yazarız. Bu kurumlardan gelen cevaplarla birlikte imar tadilat dosyası belediye meclisine yazılır. Biz de düşüncelerimizi belirtiriz. Artan nüfusa göre değerlendiririz. Artan nüfusa göre sosyal donatı alanlarının olup olmadığı veya diğer dosyalarda teknik noksanlılar varsa görüş olarak yazar, belediye meclisine göndeririz. Bize gelen imar tadilat dosyaları gündeme alınırsa, imar komisyonuna havale edilir. Meclis üyelerinden oluşan imar komisyonu çalışmasını yapar.”
Her İmar Planı Kabul Edilir Diye Bir şey Yok
Özdener, açıklamasına daha sonra şöyle sürdürdü: “Bir sonraki toplantıda oylanmak suretiyle meclise sunulur. Bizim müdürlük olarak görevimiz teknik olarak incelemek ve meclise sevkini sağlamaktır. Varsa itirazlar tekrar bunları meclise taşımaktır. Tadilat imarlarının neden reddedildiği ise yazılır. Her imar tadilatı kabul edilir diye bir şey yok. Usulüne göre de yapılsa her imar tadilatı kabul edilir diye bir şey söz konusu değildir. Onaylama Belediye meclislerine aittir. Kısacası, seçilmişlere aittir. Alınan kararları imar müdürlüğü olarak bizim yorumlama şansımız yok.”
İmara Açacağımız Yerler Var
“Şu anda imar planı olarak açtığımız başta resmi kurumlardan gelen tadilatlar var. Şahıslar tarafından talep edilen de çok küçük yerler var. İmara açılması düşünüler yerlerle ilgili olarak çalışmalarımız var. Ama şu anda şurayı imara açtık deme şansımız yok. Planlama çalışmalarımız sürüyor. Birkaç yerde toplu konut çalışmalarımız var. Tabi ki bu bir süreç. Gerekli zemin etüt çalışmaları, harita çalışmaları, planlama çalışmaları tamamlanmak üzere. Yani imara açacağımız yerler var. Gerek toplu konut olarak gerek belediye olarak yapacağımız konutlarla ilgili düşüncelerimiz var. Şu anda projelendirme aşamasındayız. “
Biz Buradayız
Özdener, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:
“Sosyal medya çıktı çıkalı mertlik yok. Vatandaşların öğrenmek istedikleri bir şey varsa biz buradayız, hiçbir şeyimiz gizli değil. İmar planları açık, herkes her şeyi öğrenebilir. Bize ulaşmak o kadar zor değil. İstedikleri zaman istedikleri bilgiye ulaşabilirler. Sorsunlar, biz de zan altında kalmayalım. Benim elimde yetki varmış gibi herkese kat izni veriyormuşum gibi söylemler doğuyor. Akıllarda kalan bir soru varsa sormalarını istiyorum. “
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim