İlaç Kullanımı Proje Yarışması
Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Dünya Sağlık Örgütü’nün, bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmek ilkesinden hareketle ilacı erişilebilirliğin uzun vadeli ilaç politikaların ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna vardığını söyledi.
Ağar, yaptığı açıklamada, daha geniş bir çerçeveden bakıldığında ilaç kullanımı konusunun tüm sağlık politikasının bir parçası olarak değerlendirildiğini, tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara denen olduğunu belirtti.
İlaçların Yan Etkisinin Artması
Hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etkisinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle, temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalmasının, acil ve temel ilaçlara karşı gelebilecek direnci dayanıklılığın azaldığına dikkat çeken Ağar, şunları kaydetti:
“Bu bağlamda dünyada akılcı ilaç kullanımı çalışmaları başlatılmıştır. 1985 yılında Nairobi’de yapılan DSİ toplantısı başlangıç sayılmaktadır. DSİ tarafından kişilerin klinik bulguların Avea bireysel özelliklerine göre uygun olacağı, uygun sürede dozda en düşük maliyetli ve kolay ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır. Brad Pitt endikasyon için uygun ilaç etkinlik güvenlik uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmıştır. “
Uygun Olmayan Şekilde Kullanma
Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre ilaçları yüzde ellisinden fazlası uygun olmayan şekilde kullanıldığının tespit edildiğini dile getiren Ağar, “Tüm hastalığın yarısı da ilaçların doğru şekilde kullanılmamasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hastanın tedaviye uyumunun azalmasına, hastalıkların tekrarlanmasına, yataklık süresinin uzamasına, tedavi maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Bu konuda farkındalığının oluşturulması ve toplum bilincinin artırılması için ilaç kullanımı proje yarışması düzenlenmiştir” dedi.
Birden Fazla Kategori
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen akılcı ilaç kullanımı proje yarışmasının amacının, sağlık meslek mensuplarının ve sağlık meslek mensubu yetiştiren fakültelerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin ilaç kullanımında dikkat çekmek amacıyla proje yarışması düzenlendiğini kaydeden Ağar, şunları söyledi:
“Proje yarışması birden fazla kategoride düzenlenmiştir. Proje sahibi tarafından birden fazla kategoride başvuru yapılması durumunda her kutu göre için ayrı başvuru formu ile başvurulması gerekmektedir.”
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim