• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 9 °C

“HER KENTİN BİR TAKIM DİNAMİKLERİ VAR”

30.10.2016 15:30
“HER KENTİN BİR TAKIM DİNAMİKLERİ VAR”
2016 yılının dördüncü İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.

2016 yılının dördüncü İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi. 

Vali Okay Memiş toplantıda yaptığı konuşmada, ilçelerde düzenlenen kursların mutlaka il merkezinde de açılması gerektiğini kaydederek,  her kentin bir takım dinamikleri olduğuna dikkat çekti.

“Türkiye’de bizden daha iyi olan bir yer yok”

“Pestil-köme konusunda da Türkiye’de bizden daha iyi olan bir yer yok” diyen Vali Memiş, “Bu nedenle biz buna odaklanmalı, pestil-köme kursları açmalıyız. Gümüşhane’nin 5 bin ton yıllık pestil-köme üretimi var. Dolayısıyla en fazla istihdam sağladığımız alan da bu. Aynı şekilde doğa ve yayla turizmi, organik tarım ve hayvancılık, madencilik, yöresel ekmek yapım kursu, organik süt ürünleri ve ceviz yetiştiriciliği gibi Gümüşhane olarak güçlü olduğumuz alanlarda da kurslar açmalıyız” şeklinde konuştu.

İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı da toplantıda yaptığı sunumda, 2016 yılında düzenlenen Mesleki Eğitim, İşbaşı ve Girişimcilik Eğitim Programları hakkında bilgi verdi.

Aşıcı, eylül sonu itibariyle 10 adet mesleki eğitim düzenlendiğini belirterek, “Bu eğitimlerin 4’ü istihdam garantisiz, 6’sı özel politika kapsamında hükümlülere yönelik düzenlenmiştir. Mesleki eğitimlere toplam 158 kişi katılmıştır. Bu programların toplam maliyeti yaklaşık 150 bin lira olarak belirlenmiştir.  Eylül 2016 ayı sonu itibariyle tüm eğitimlere yaklaşık 92 bin lira fiili harcama yapılmıştır.  Ala kilim ve Ebru konusunda da iki eğitim Ekim 2016’da başlatılmıştır” dedi.

“Ustalardan Çıraklara Meslek Mirasımız”

Yöresel el sanatlarını yaşatmak adına ‘Ustalardan Çıraklara Meslek Mirasımız’ çalışmalarının devam etmekte olduğunu dile getiren Aşıcı,  “Bu çalışmaları yaparken ilimiz ve ilçelerimizde kültürel mirasımız niteliğinde olan meslekler ve bu meslekleri icra eden zanaatkarlar tespit edilmeye, daha önce var olan ancak zamana ve teknolojiye yenilen bu mesleklerde eğitimler, işbaşı eğitimleri ve girişimcilik eğitimleri aracılığı ile bu mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda “Kitre Bebek”, “İhram” “Yün Çorap Örücülüğü”, “Kalaycılık”, “Yorgancılık” gibi meslekler tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

İşbaşı Eğitim Programları

186 işyerinde 73 farklı meslekte 234 adet İşbaşı Eğitim Programı düzenlendiğini ifade eden Aşıcı, “İşsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma hayatına uyum sağlamaları, mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri, Kurumumuzca asgari şartları taşıyan işyerlerinde işbaşında eğitilmelerine yönelik uygulanan programdır. 186 işyerinde 73 farklı meslekte 234 adet İşbaşı Eğitim Programı düzenlenmiştir. Bu programların 60’ı çeşitli gerekçelerle iptal edilmiştir. İşbaşı Eğitim Programlarına İl Müdürlüğümüze kayıtlı toplam 357 işsiz katılmıştır. Bu programların yaklaşık maliyeti 4 milyon 200 bin lira olarak belirlenmiştir. Programlara Eylül 2016 ayı sonu itibariyle (2015 yılından devam eden 94 program dahili) tüm işbaşı eğitim programlarına toplam 2 milyon 400 bin lira fiili harcama yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Girişimcilik Eğitimleri

Kendi işini kurmak isteyen kişilerin, kurmak istedikleri işin iş planlarını geliştirmelerini sağlamak amacıyla yapılan kuramsal ve uygulamalı girişimcilik eğitim programlarının uygulandığını da anımsatan Aşıcı şöyle devam etti:

“Gümüşhane Belediyesi ve Kürtün Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz Girişimcilik Eğitimleri kapsamında bu yıl 200 kişiye eğitim verilmesi hedeflenmiştir. Eylül ayı sonu itibariyle 5 eğitim düzenlenmiştir. Girişimcilik Eğitim Programlarına İl Müdürlüğümüze kayıtlı toplam 137 kişi katılmış, 122 kişi eğitimi bitirerek belge almaya hak kazanmıştır. Eylül ayı sonu itibariyle fiili harcama yaklaşık 14 bin liradır.”

Toplum Yararına Programlar

2016 yılında düzenlenen Toplum Yararına Programlar hakkında da bilgi veren Aşıcı, daha sonra şunları kaydetti:

“İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işsizlerin kısa süreli istihdam ve eğitimlerini amaçlayan toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesini sağlayan toplum yararına programlar Kamusal Alt Yapının Yenilenmesi, Çevre Temizliği, MEB’e bağlı Resmi Okulların Temizliği, Ağaçlandırma, Çevre Düzenlenmesi, Dere ve Vadi Islahı, Erozyonla Mücadele ve Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması başlıklarında düzenlenmektedir. 2016 yılında yaklaşık 53 milyon lira İl Müdürlüğümüze ödenek tahsis edilmiştir. 2016 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 30 adet Toplum Yararına Programı düzenlenmiş olup, bu programlara  bin 350 kişi katılmıştır. Halen 18 program devam etmektedir. 2015 yılından devam eden 50 program ve 2016 yılında açılan 30 programda 3 bin 901 kişinin (giriş-çıkışlarla birlikte) geçici istihdamı sağlanmıştır. Programların Eylül 2016 ayı sonu itibariyle fiili harcama miktarı ise yaklaşık 32 milyon lira (Bu meblağın içerisine 2015 yılında uygulanmaya başlayan ve 30 Haziran 2016 yılında sona eren  50 TYP’ye yapılan ödemeler dahildir.) dir. Ekim 2016 ayında 103 kişilik  bir program daha hayata geçirilmiştir.”

Engelli hibe projeleri

Aşıcı, 2015-2016 yılında hayata geçirilen engelli hibe projeleri ile ilgili de, “Eski hükümlü ve çalışabilir durumdaki engellileri işgücü piyasasına katabilmek için çözümler üretmeye çalışan Kurumuz tarafından son yıllarda eski hükümlü ve engellilerimizin kendi işini kurması, engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmesi ve rehabilitasyonu için 36 liraya kadar hibe verilmeye başlanmıştır. Hibelerin finansmanı ise engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından karşılanmaktadır. Dönem dönem yapılan çağrılara istinaden hazırlanan ve kamu ve sosyal taraf temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilerek kabul edilen;  Arıcılık(2), PVC , Marangozhane, Mobilya ve Ağaç Ürünleri Üretimi, Pestil İmalathanesi ile Bilgisayar  Ana Kartları ve Ekran Kartları Tamiri konulu  toplam 6 proje, , hayata geçirilmiş ve halen devam etmektedir. Bu proje sahiplerine Kurumumuzca yaklaşık 165 bin lira ödeme yapılmıştır. 2017 yılı için 2017/1 nolu başvuru rehberi yayınlanmış olup projelerin son müracaat tarihi ise 09/12/2016’dır” açıklamasında bulundu.

Toplantı kurul üyelerinin söz alarak görüş ve önerilerini dile getirmesinin ardından sona erdi.

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendika temsilcileri ile ilgili kurumların müdür ve yetkilileri katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim