• BIST 9643.4
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 12 °C

HEP BİRLİKTE BU HASTALIKTAN BİR KEREDE KURTULALIM

03.02.2015 12:10
HEP BİRLİKTE BU HASTALIKTAN BİR KEREDE KURTULALIM
Gümüşhane Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yasin ÖZTÜRK 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, tütün kullanımı, sigara içmenin olumsuz etkileri ve sigaranın bırakılması neticesinde vücudun kazanabilecekleri hakkında bilgi verdi.

Öztürk, Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birisinin açlık, diğerinin ise tütün kullanımı olduğunu söyledi.

 

Tütün kullanımının, gerek doğrudan gerekse pasif duman maruziyeti nedeniyle pek çok ölümcül sağlık sorununa yol açmakta olduğunu dile getiren Öztürk, Türkiye’de yetişkinlerde (15 ve üzeri yaşlar) halen tütün ürünü kullanım sıklığı %31,2’dir (erkeklerde %48, kadınlarda %15). Her gün sigara içenler %27.4’tür. Her gün sigara içenlerde en yüksek sıklık 25-44 yaşlar arasındadır. Eğitim düzeylerine göre inceleme yapıldığında ise hem erkeklerde hem de kadınlarda sigara kullanım sıklığı lise düzeyine kadar artış göstermekte, üniversite eğitimi olanlarda ise azalmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“Sigara içiminin olumsuz etkileri yalnızca sigara içen kişilerle sınırlı değildir” diyen Uzm. Dr. Yasin ÖZTÜRK sigara dumanından pasif olarak etkilenenlerde de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Pasif içiciliğin etkisini kıyaslamak için şu örnek kullanılabilir. Her gün 1-9 adet sigara içen ya da bu miktarda sigaradan oluşan dumana maruz kalan bir kişi 10 bin tane akciğer röntgeni çektirmiş kadar radyasyon almaktadır” diye konuştu.

 

Öztürk, “Başlangıçta çevremizden görerek, sosyal ortam içerisinde sigara içmeye başlıyoruz ama sigarayla bir kez tanıştıktan sonra beynimiz artık nikotine bağımlı hale geliyor. Yani sigara içmek bir keyif değildir, bir alışkanlıkta değildir, nikotin bağımlılığı hastalığıdır.Şu gerçeği de unutmayalım. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü nikotinde aynı eroin ve kokain gibi aynı mekanizma ile beyinde bağımlılık oluşturmaktadır.

Bir de tedavisi mümkün olan sigara bağımlılığı hastalığından kurtulduğumuz takdirde neler kazanacağımızı görelim.Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülüyor. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalıyor. 1 yılın sonunda sigaraya yeniden başlamadıysanız koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadar oluyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.

Nikotin bağımlılığı iradeyle ilgili değildir,dış sinir sistemindeki kimyasal değişimler ve etkileri ile ilgilidir. Başlamamak için irade söz konusudur ancak bırakmada iradenin etkisi yoktur. Nasıl ki şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği iradeye dayanarak tedavi edilemiyorsa, sigara bağımlılığı da iradenizle tedavi edebileceğiniz bir hastalık değildir. Gelin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde hep birlikte bu hastalıktan bir kerede kurtulalım” dedi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim