HEM YARARLI HEM DE ZARARLI
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinin TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirdiği projeyle Doğu Karadeniz ormanlarında ökse otunun zararları ve bu zararlıya karşı bilimsel mücadele yöntemleri araştırıldı.
KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, ökse otunun özellikle Torul ilçesinin ormanlarında zararlı bir bitki olarak görülse de orman ekosistemlerinin parçası olduğunu anlattı.
Kuraklığın Çok Yoğun Hissedildiği Alanlarda Etkili
Ökse otunun özellikle ormanlara çok müdahale edilen alanlarda ya da kuraklığın çok yoğun hissedildiği ormanlık alanlarda, sarıçamlar üzerine kuşlar tarafından taşınarak gelen yarı parazit bir bitki olduğunu dile getiren Eroğlu, ökse otunun, ağacın köklerden aldığı suya ortak olarak zayıf kalmasına ve zaman içerisinde kurumasına neden olduğuna işaret etti.
“Mücadele İçin Araştırmalar Yapılıyor”
Eroğlu, yapılan araştırmalarda ökse otunun orman artırımına yüzde 50'ye varan oranda zarar verdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu araştırma ile ökse otuyla mücadelede neler yapabileceği tespit edilecek. Elde edilen sonuçlardan sonra ökse otu ile mücadelede bazı önerilerde bulunulacak. Bazı araştırmalarda ortaya konulan mekanik mücadelede başarı sağlamak hemen hemen imkansız.”
Ökse Otu İle Mücadele Son Derece Zor
Eroğlu, ökse otu ağaçların tepelerinde olduğu için bunlarla mekanik olarak mücadele edilmesinin son derece zor olduğunu dile getirerek, "Bizim araştırmamız biyolojik bir mücadeleyi ortaya koymak içindir. Ormanların sağlıklı olması için ökse otu ile mücadelenin yoğun bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.
Alternatif Tıpta Kullanılıyor
Prof. Dr. Eroğlu, ökse otunun alternatif tıpta kullanıldığını belirterek, “Özellikle Almanya’da beyin tümörlerine karşı alternatif olarak kullanılıyor. İyi değerlendirildiği takdirde insan sağlığı açısından yararlı olabiliyor. Diğer bir yönü ise hayvanlar için iyi bir besin kaynağıdır” diye konuştu.
Ökse Otunun Faydaları
Ökse otu, sayısız şifalı bitkiden sadece bir tanesi… Kanser ve tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisi için kullanılan ökse otunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte ökse otunun faydaları…
Ökse otunun faydaları eski inançlarda reçetelerde ilaç olarak kullanılmaktaydı. Ökse otunun faydaları henüz herkes tarafından tam olarak bilinmiyor. Kanser, diyabet, sinir sistemi, restoratif anksiyete, kan basıncı, inflamasyon, bağışıklık, horlama ve menstrüasyon gibi birçok hastalığı tedavi edici özellikleri bulunuyor. Eski dönemlerde çeşitli hastalıklarda şifa niyetine kullanılan ökse otunun faydalarından henüz haberdar değilseniz sizler için hazırlamış olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.
Birtakım Noktalara Dikkat Etmek Gerekiyor
Ökse otunun faydaları her ne kadar çok olsa da kullanırken bir takım püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ökse otunun yaprakları ve sap kısmı zehirlidir. Ve bu kısımların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda ökse otunun meyvelerinin de çiğ olarak tüketilmesi zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir.
Kanserle Mücadele Eder
Ökse otu kanser karşıtı aktiviteye sahiptir. Kemoterapi sonrasında hastalarının durumunu hafifletmek için yardımcı olur. Ayrıca, ökse otu kanser hücrelerinin ölümüne de neden olur. Ökse otunun kanser tedavisinde etkili olmasının nedenlerinden biri de bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun hastalıklara karşı korumasıdır. Tansiyonu dengeler. Ökse otu, insanları etkileyen hipertansiyon üzerinde ölçülebilir bir etkisi vardır. Hipertansiyonu azaltarak felç, kalp krizi ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur. Tansiyonun yükselmesini de düşmesini de engeller.
Diyabete İyi Gelir
Günde 2-3 bardak içilen ökse otu çayı kandaki şeker seviyelerini düşürür. Ayrıca, insülin üretimini yönetir. İltihaplanmalarla mücadele eder Ökse otunun doğal bir anti inflamatuardır. Artrit ve diğer eklem ağrılarına neden olan enflamasyonu hem iç hem de dıştan tedavi eder. Anti inflamatuar yeteneği sayesinde ökse otu, sindirim ve mide ağrılarının da hafifletilmesine yardımcı olur. Üst solunum yollarına iyi gelir Solunum sistemindeki tahrişi azaltır. Öksürük, boğaz ağrısı, bronşit ve göğüs sıkışmasını tedavi etmek için de kullanılır. Strese iyi gelir Ökse otu, uykusuzluk, anksiyete, stres ve depresyon gibi hastalıklara sahip olanların sinir sistemini rahatlatır, stres hormonlarını azaltır. Kanamaları durdurur. Burun, akciğer ya da bağırsak kanamanız varsa, ökse otu çayı hemostatik etkisi sayesinde kanamayı durduracaktır. Günde 1 fincan ökse otu çayı içebilirsiniz. Uyku problemlerine iyi gelir. Uykusuzluk ve huzursuzluk probleminiz varsa, ökse otuyla hazırlanan çaylar bu duruma çözüm olacaktır. Ökse otu, sinir sisteminde yatıştırıcı bir etki göstererek dinlendirici bir uyku uyumanıza yardımcı olmaktadır. Regl ağrılarına iyi gelir Ağrılı ve kramplı regl dönemi geçiriyorsanız, ökse otu çayı regli döneminde yaşadığınız gerginliği ve krampları rahatlatacaktır.
Ökse Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 fincan soğuk suyun içerisine ince ince kıyılmış 1 çay kaşığı ökse otu ekleyin. Karışımı 1 gün oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra ısıtarak için.
Ökse Otunun Yan Etkileri
Ökse otu çiğ tüketilirse nöbetlere neden olabilir. Anafilaktik şokunda dâhil olduğu ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ökse otu tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Hamile ve emziren kadınların ökse otu tüketmesi önerilmez. Çok dikkatli kullanılması gerektiğinden mutlaka doktorunuza tanışın.
Haber: İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim