HEM ÜRETİYOR, HEM SATIYORUZ
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, il genelinde yapılan fizibilite çalışmaları ile seracılığın mevcut durumu, barındırdığı riskler, avantajları ve geleceğe ilişkin bazı projeksiyonları analiz etmek amacıyla çalışma yapıldığını, çalışma gerçekleştirilirken Gümüşhane’deki aktif seraların önemli bir kısmının ziyaret edildiğini ve anket çalışması yapılarak seraların mevcut durumlarının ortaya konmaya çalışıldığını söyledi.
Seracılığın gelişmesi açısından olumlu çalışmalar
Birşen, Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda İl Özel İdaresi ve DOKAP’ ın seracılık yatırımlarını finanse etmesinin Gümüşhane’de seracılığın gelişmesi açısından olumlu çalışmalar olduğunu söyleyerek, bu yatırımların Gümüşhane’deki seracılık faaliyetlerinin ve sera alanlarının artmasını sağladığını dile getirdi.
“Gümüşhane’de toplam sera alanı 40 dekara yükseldi”
2015 yılında 240 metrekare alanlı 29 adet sera yapılarak, üreticilere teslim edildiğini belirten Birşen, “Seralarımız son teknolojiye göre damla sulamaları ile birlikte yapılmıştır. Böylece ilimizde toplam sera alanı 40 dekara yükselmiştir. İlimiz Merkez İlçede 20, Torul’da 5, Kürtün’de 6, Kelkit’te 4 ve Şiran İlçemizde ise 5 dekar sera bulunmaktadır” dedi.
“Ürünlerin pazarlanmasında sorun yok”
Gümüşhane’de aktif olan 160 serada çoğunlukla domates, salatalık, biber, marul, taze soğan, ıspanak, pırasa ve maydanoz yetiştirilmekte olduğu bilgisini paylaşan Birşen, “Yetiştirilen ürünler son derece kaliteli olup, İlimizde birçok büyük markette pazarlanmasının yanı sıra, Trabzon İli pazarlarında da yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır. İlimizde kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımı yok denecek kadar az olması, ürünlerimizin pazar değerini artırmaktadır. Üretilen ürünlerin pazarlanması sırasında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır” diye konuştu.
“Gümüşhane’ de tarımsal hasılayı artırmak amaçlanıyor”
2016 yılında İl Özel İdaresi kaynakları ile İl Müdürlüğü olarak 40 adet sera yapmayı planlamakta olduklarının da altını çizen Birşen, “Böylece İlimizde toplam sera alanı 47 dekara çıkacaktır. Amacımız Gümüşhane’ de tarımsal hasılayı artırmak, istihdam elde etmek ve çiftçilerimizin gelirlerinin artırarak kırsalda yaşayan üreticilerimize destek olmaktır” ifadelerini kullandı.
Başbakan’dan çiftçilere müjde
Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu dün hükümetin 2016 yılı Eylem Planı'nı açıkladı. Birbirinden önemli reformların en geç 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini açıklayan Davutoğlu, milyonlarca vatandaşa müjdeli haberler verdi. Başbakan Davutoğlu, Çiftçilere faizsiz kredi desteğini başlattıklarını söyleyerek, “Meyve, sebze, süs bitkisi üreticilerine destek kararlarını çıkarıyoruz. Çiftçilere faizsiz kredi desteğini başlatıyoruz. Çiftçilere seraların modernizasyonu için kredi desteği çalışmasını başlatıyoruz. Seralara sulama suyu elektrik tarifesini başlatıyoruz” dedi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim