• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -6 °C
  • Trabzon : 8 °C

HARŞİT’TE KİRLİLİK ÖNLENEMİYOR

18.04.2015 16:00
HARŞİT’TE KİRLİLİK ÖNLENEMİYOR
HARŞİT’TE KİRLİLİK ÖNLENEMİYOR

Gümüşhane-Bayburt il sınırındaki Vauk Dağından doğarak, Gümüşhane il merkezi, Torul ve Kürtün ilçeleri ile Giresun’un Doğanket ilçesini geçerek Tirebolu’dan Karadeniz’e dökülen 142 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayı’nda, çoğunluğu evsel atıklardan kaynaklı kirliğin önüne geçilemiyor. Evsel atıklar, Torul Baraj Gölü’nde çirkin görüntüler oluşturuyor.

isa-sanliturk.jpg

Gümüşhane Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İsa Şanlıtürk, yaptığı açıklamada, Harşit Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçmek için vatandaşlara el broşürleri dağıtılacağını, belirli aralıklarla ‘Harşit Çayı’na Çöp Atmayınız’ uyarı levhalarının konulacağını söyledi.

Şanlıtürk, Harşit Çayı’nın, Gümüşhane’nin gerdanlığı olduğunu, kirletilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Akçakale köyünden başlayarak belediyemiz sınırları içerisinde olan Hacı Emin Mahallesi’ne kadar olan 12 kilometrelik güzergahta temizlik yaptık. Harşit Çayı’nın temizliği Torul Baraj Gölü’nün temizliğidir. Harşit Çayı’nda balık yetişiyor, Torul ve Kürtün baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapılıyor. Vatandaşlarımızın Harşit Çayı’nı kirletmemeleri yönünde personelimizin uyarıları oldu.Yapılan tüm uyarılara rağmen, çaya çöp atmanın önüne geçemedik. Elemanlarımız tarafından Harşit Çayı’nın kenarları, dere yatağı boyunca kenarlarda bulunan ağaçlıklara takılan çöpleri sürekli temizledik. Amacımız, suyun debisinin yükseldiği zamanlarda Torul Baraj Gölü’nün kirlenmesinin ve çirkin görüntü oluşturmasının önüne geçmekti” dedi.

Harşit Çayı’nı besleyen yan derelere de kış mevsimi süresince atılan çöplerin, karların nisan yağmurları ile erimesi sonucu derelerdeki su miktarının arttığını, biriken çöplerin önce Harşit Çayı’na daha sonra da Torul Barvj Gölü’ne sürüklendiğini anlatan Şanlıtürk. “Şu anda Harşit Çayı’nın debisi yüksek. Mevcut çöplerin alınması için suların çekilmesini bekleyeceğiz ve biriken çöpler elemanlarımızca temizlenecektir. Bastıracağımız el broşürleri ile Harşit Çayı’nın kirletilmemesi için vatandaşlarımıza dağıtacağız. Konutlara, apartmanlara belediye amblemli geri dönüşüm çöp poşetleri dağıtacağız. Harşit Çayı’na çöp atılmasına para cezası uygulanmasından yanayım. Konuyu Belediye Başkanı ile görüştükten sonra onun talimatları doğrultusunda hareket edeceğiz. Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak Bağlarbaşı Mahallesi’nden başlayarak Hacı Emin Mahallesi’ne kadar belirli aralıklarla ‘Harşit Çayı’na çöp atmayınız’ uyarı levhaları koyacağız” diye konuştu.

-Son üç yıldır kirlilikle mücadele

Gümüşhane Valiliği 2012 yılından itibaren çaydaki kirliliğin önlenmesi için çeşitli tedbirleri art arda uygulamaya koydu. Dönemin Valisi Yusuf Mayda'nın talimatıyla İl Hutbe Komisyonu'nun aldığı karar doğrultusunda il genelindeki 513 camide 11 Mayıs 2012'de cuma namazı öncesi hutbe okundu, ilçe müftüleri tarafından "Harşit Çayı'ndaki kirlilik ve çevre temizliği" konusunda vaaz verildi.

Müftüler, vaazlarında, çevre temizliğinin önemini vurgulayarak, çöplerin çevreye atılmaması, mutlaka çöp kutuları ve konteynerlere konulması gerektiğini uyarısında bulunmuşlardı.

Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce uygulamaya konulan "Köyler Pırıl Pırıl, Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak" Projesi ile merkez ilçeye bağlı köylerde görevlendirilen ekiplerle özellikle dere yataklarına atılmış çöpler toplanmıştı. 

cop.jpgcop2.jpgcop3.jpg

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim