• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 8 °C

HANESİ GÜMÜŞ, KALBİ ALTIN

23.05.2016 13:14
HANESİ GÜMÜŞ, KALBİ ALTIN
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan hanesinin gümüş, altın kalpli insanların yaşadığı Gümüşhane’nin, tarihi ve kültürel zenginliği yanı sıra çok sayıda yaylaya, ak

Kaldırım, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane'de belli bir dönemde hizmette bulunduğunu belirterek, “Gümüşhane’ye hizmet etmenin ve bereketli ekmeğini yemenin şerefini taşımaktayım. Bu güzide insanlar topluluğuna şu anda bulunduğum farklı bir görevle de olsa hizmet edebilmenin bahtiyarlığını iliklerime kadar hissettiğimi de vurgulamak istiyorum” dedi.
Yeni Yatırımlar İçin Alanlar Mevcut
Gümüşhane’nin Yatırım Teşvik Sisteminde 5.Bölge içinde bulunması ve kalkınma açısından öncelikli iller arasında yer alması ile yatırımcılara önemli kolaylıklar sağlandığını ifade eden kaldırım, “Ayrıca, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi, tamamen bitirilmiş altyapısı, elektriği, suyu ve doğalgazıyla yatırımcılara açılmıştır. 6. Bölge teşviklerinden yararlanılabilecek olan organize sanayi bölgesinde yeni yatırımlar için yeterli yatırım alanları mevcuttur” dedi.
Zengin Maden yatakları
Gümüşhane’de madenlerin kentin geleceği için önemli sektörlerden biri olarak görüldüğünü ifade eden Kaldırım, şunları kaydetti:
“Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan Gümüşhane’nin topraklarında altın, gümüş, bakır, kurşun, çinko ve linyit yatakları bulunmaktadır. Söz konusu maden varlığı, bu alandaki yatırımcıların ilgisini çekmekte ve son yıllarda işletilmeye açılarak yeni istihdam alanları meydana getirilmektedir. Bunun yanında milyar metreküpler düzeyinde doğal taş ve mermere sahip ilde üretim yapan sınırlı sayıda işletme de önemli sayılacak ölçüde istihdam sağlanmaktadır. Ayrıca, Gümüşhane, çevreyle uyumlu yenilenebilir enerji yatırımları için de yükselen değer konumundadır.”
Doğal Zenginliğe Sahip
Kaldırım, Gümüşhane’nin jeolojik yapısı nedeniyle çok sayıda doğal güzelliğe sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bunlardan Gümüşhane turizminin sembolü ve en büyük turizm markalarından olan Karaca Mağarası, yılda ortalama 70.000 kişiden fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca turizme açılması çalışmaları sürdürülen 24 mağara, kanyonlar ve doğa sporları için uygun yürüyüş ve tırmanma alanları yer almaktadır. İlde, Tomara Şelalesi, Örümcek Ormanları başta olmak üzere yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sık sık ziyaret edilmekte olan şelaleler, tabiat parkları, doğa harikası göller ve yaşları yüzyılları aşan anıt ağaçlar bulunmaktadır.”
Gümüşhane Değerler Manzumesi
Gümüşhane’yi bir değerler manzumesi olarak ifade eden Kaldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu değerler manzumesini, sanatını, kültürünü, yaşam biçimini, gelenek ve göreneklerini var olduğu mekânlara, kent merkezlerinden en ücra kırsal köşelerine kadar nakış nakış işlemiştir. Söz konusu değerleri evlerine, camilerine, ibadethanelerine, çeşmelerine, taş köprülerine, kale ve surlarına, kamu binalarına, müzelerine, ortak yaşam alanlarına adeta birer ipekten atlas gibi dokumuş ve nakşetmiştir. Bu açıdan Gümüşhane, imanı estetik ve mimari ile ölçen bir anlayışla inşa edilmiş mabet, kümbet ve kameriyelerin, bilgelikle olgunlaşıp gönül inceliği ile inşa edilmiş muhteşem yapılarıyla Süleymaniye’nin, mücevher döşeli akisleri ve işlemeleriyle tarihi Gümüşhane Konaklarının, başı bulutlara kadar yüce ve dumanlı Canca ve Akçakale’nin, dünyanın en önemli açık hava müzesi olmaya aday Satala, Krom Vadisi ve Santa harabelerinin ve muazzam mimarisiyle Sarıçiçek evlerinin mekânıdır.”
Turizm İtici ve Sürükleyici Güç
Gümüşhane’de, turizm sektörünün gerek GSYİH ve istihdam yaratılması, gerekse diğer sektörlere yönelik canlandırıcı etkisiyle önemli ve bir o kadar da hızlı gelişen bir sektör olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Kaldırım, “Nitekim özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi açısından turizm sektörü önemli bir gelişme potansiyeli olarak görülmektedir. Turizm, Gümüşhane ilinin de gelişmesinde itici ve sürükleyici rolü haiz önemli bir güç olarak öne çıkmaktadır. İstihdama doğrudan katkıda bulunan turizm sektörünün, bu sektörün tedarikçisi konumundaki diğer sektörlere de dolaylı istihdam imkânları sağlaması ildeki toplam istihdamı da olumlu etkilemektedir” dedi.
Gümüşhane Açık Hava Müzesi Gibi
DOKA Genel Sekreteri açıklamasında Gümüşhane’yi bir açık hava müzesine benzeterek, şunları kaydetti:
“İlde 20 adet sit alanı mevcut olup merkez ilçede üç ayrı dinin ve kültürün bir arada yaşadığı tarihi Süleymaniye Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet’in bölgeyi fethi sonrasında Osmanlı’nın darphanesi hâline gelen Canca, Krom Vadisi, Santa Harabeleri, İmera, Kelkit ilçesinde Satala Antik Kenti, kaleler, çeşitli cami, kilise ve manastırlar ile yöresel mimarinin ilgi çekici unsurlarından olan Gümüşhane Konakları ve diğer sivil mimari örnekleri olmak üzere 400’den fazla tescilli tarihi yapı bulunmaktadır. Söz konusu tarihi ve kültürel varlıkları ve eserleri ile Gümüşhane adeta bir açık hava müzesi hüviyetindedir.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim