GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
Geçen yıl kabul edilen ve bu yıl ilk kez kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Gümüşhane’de program düzenlendi.
Muhtarlar günü ile ilgili ilk program Gümüşhane Valisi Okay Memiş, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Yusuf Erdem, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Gümüşhane Muhtarlar Derneği Başkanı Gürbüz Demir, kurum müdürleri ve merkez ilçe muhtarlarının katılımı ile Hükümet Konağı önünde gerçekleştirildi.
Muhtarlar Derneği Başkanı Gürbüz Demir’in Atatürk Anıtına çelek sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
“MUHTAR KÖYÜN HER ŞEYİDİR”
Vali Memiş’in. Valilik Makamında tebrikleri kabulünün ardından İl Özel İdaresi genel Sekreterliğinde toplantı düzenlendi.
Memiş, burada yaptığı konuşmada, köylerin ve mahalli idarelerin demokrasinin yaşadığı yerler olduğunu belirterek, “Ülkemizde muhtarlık seçimi, en fazla oy alanın muhtar olduğu bir yapı var. Bu yapı belediyelerde de geçerlidir. Demokrasinin en iyi şekilde uygulandığı köylerimizde muhtarlarımıza da bi ze sorumluluklar getirmektedir. Muhtar köyün her şeyidir. Mülki amir olarak nitelendirilir ama mülki amir değildir. Vatandaşlarımız, muhtarları kaymakam ve vali kadar önemsedikleri için mülki amir olarak görmektedirler” dedi.
“TARİHİMİZDE ÇOK ÖNEMLİ YERİ VAR”
Muhtarlık tarihinin çok eski bir geçmişi olduğunu vurgulayan Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Osmanlı döneminden gelen bir sistemdir. Bu da köy yerleşimlerinin Osmanlı Devletinden berri devam ediyor anlamına gelmektedir. Belediye sistemi ise 1850 tarihleri arasında kurulmuş bir sistem şeklidir. Köy idaresi ise çok daha eski bir yerleşim şeklidir. Cumhuriyetle beraber köyde yaşayan nüfusun 1970’li yıllara kadar yüzde 80 olduğunu görüyoruz. Yüze 80 nüfusumuz köylerde, yüzde 20 nüfusumuz ise yaşıyordu. Köylerimiz daha kalabalıktı. Okulu, sağlık evi olmayan köylerimiz hemen hemen yoktu. Ama kentleşmeyle beraber sosyolojik olarak köylerimizin nüfusu da azalmaya başladı. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bu nüfusun daha azalacağını gösteriyor. Bu oran artık köylerde yüzde 15, kentlerde ise yüzde 85’lere varmıştır. Buna rağmen köylerimiz tamamen boşalmadı. “
“İKİLİ YAŞAM”
Ülkemizde adeta ikili bir yaşama geçildiğini ifade eden Vali Memiş,”Bugün büyük kentlerde yaşayan vatandaşlarımız, yaz aylarında özellikle 3-5 ay gibi bir süre köylerine dönmekte, yaz mevsimi yaşamını köylerde sürdürmektedirler. Buna ilkimizde de tanık oluyoruz. Ben bunu gerekçe göstererek, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Kocaeli Büyük Şehir Belediyesinden yolların asfaltlanması için malzeme talep ettim. Kocaeli talebimizi henüz gerçekleştiremedi ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu talebimize olumlu yanıt verdi, şu anda tanklarımızı dolduruyoruz, en az 200 kilometre yol yapacak kadar bize malzeme verdiler. Huzurlarınızda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.
“SANDIKTAN ÇIKMAK KOLAY DEĞİL”
Sandıktan çıkmanın kolay bir olay olmadığının altını çizen Gümüşhane Valisi Memiş, şu ifadeleri kullandı:
“Bir dernek seçiminde, çok basit bir kulüp seçiminde bile sandıktan çıkmak çok kolay değil. Onun için biz buna her zaman saygı duymak durumundayız. Bizler her zaman yanınızdayız. Bütün kurumlarımız bütün vatandaşlarımızın yanındayız. Kendimizi sizlerden üstün görmüyoruz, hep beraber bu kenti birlikte yöneteceğiz. Amacımız, istişare ederek kararları birlikte alarak yönetmektir. Bizler dersimizi çalışıyoruz. Gümüşhane Valiliği olarak eksikleri gördük kendimize bir yol haritası seçtik. Ben onu sizlerle paylaşmak isterim. 320 köyümüz 440 yaylamız bulunmaktadır. 4 bin civarında da yol ağımız var. Ana arterleri 2 yıl içerisinde asfaltlayacağız, bütün mücadelemiz bu şekildedir. Ancak yolu asfalt olan bir takım köylerimizde eksiklikler var. Muhtarlarımız bu taleplerin hepsini yerine getireceğiz ama önceliğimizi yolu asfalt olmamış köylerimize vereceğiz. Sizlerden anlayış bekliyorum. İçme suyuyla ilgili şimdi problemimiz yok. 2 milyon lira İller Bankasından hibe temin edildi. Bu gelen parayla da Özel İdaresi ve Kaymakamlıklarla istişare ederek eksik olan içme suyu şebekesi yenilecek. “
“MUHTARLARIMIZ BİZİ YALNIZ BIRAKMADI”
15 Temmuz gecesi muhtarların kendilerini yalnız bırakmadığını da kaydeden Vali Memiş, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hatta muhtarlarımız bizleri aradı, köylerini bırakarak ile kadar geldiler. O hain darbe teşebbüsünde devletinin ve milletinin yanında oldular. Başta sayın başkan olmak üzere hepinize çok teşekkür ediyorum. Huzurun başı köyün muhtarıdır. Yaptığınız hizmetleri adaletli yapmaya gayret edeceksiniz. Köyün huzurunu sizler sağlayacaksınız. Türkiye’nin en güvenli 3 İlinden birisiyiz. Allaha şükürler olsun olayların en az olan illerinden bir tanesiyiz. Bütün konularda bizler, sizlerin yanınızda olacağız. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum, 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyorum.”
“SÖZ SAHİBİ SEÇİLMİŞ KİŞİLERİZ”
Gümüşhane Muhtarlar Derneği Başkanı Gürbüz Demir ise 19 Ekim’i Muhtarlar Günü olarak kabul eden Bakanlar Kurulu’na, Başbakan Binali Yıldırım’a ve Muhtarlar Gününün resmileştirilmesi için talimat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim