GÜMÜŞHANE'NİN TAŞI TOPRAĞI ALTIN
Demirağ, “Izgara taşı, köylerimizde geleneksel olarak kullanılıyordu. İlimize has taştan ürettiğimiz ızgara taşları büyük ilgi görüyor, Türkiye’nin hemen hemen her yerinden sipariş aldığını ifade etti. Demirağ, ızgara taşının köylerde geleneksel olarak kullanıldığını, Gümüşhane’ye has taşlardan ürettiği ızgara taşlarının büyük ilgi gördüğünü, Türkiye’nin her tarafından sipariş aldığını söyledi.
Izgara taşı yapımına 7 yıl önce başladığını anlatan Demirağ, şöyle konuştu:
“Ürettiğim ızgara taşları ilimizde büyük ilgi gördü. Önceleri çok az olan satışlarımız öyle gün geldi ki yok satmaya başladı. Önce küçük çapta başladığım üretimi artırmak için İkisu köyündeki bahçemde bir atölye kurdum. İkisu, Karamustafa köyleri ile Köse ilçesinden değişik dört bölgeden taş çıkarmaya başladım. Çıkardığım taşları kamyonlara yükleyerek taş kesme atölyelerine taşıdım. Burada kesilen taşları daha sonra atölyeme getirerek ızgara taşı haline getiriyorum.”
“4 kaliteli ürün”
Taş ocaklarından çıkarılan taşların 4 ayrı kaliteden oluştuğunu anlatan Demirağ, şöyle devam etti:
“Taşın kalitesine göre üretim yapıyoruz. 800 dereceye kadar dayanıklı ızgara taşlarımız var. Atölyelerde kesilen taşları daha sonra kendi atölyeme naklederek ızgara taşı haline getiriyorum. Her dört köşesini keserek normal bir mangal üzerini kapsayacak kalıplar halinde kesiyoruz. Taşın üzerinde açtığımız küçük ve ince oluklar, ızgarası yapılan etten çıkan yağın akmasını engelliyor ve ızgaraya konulan etler, köfteler, balıklar ve tavuk etleri kendi yağları ile pişiyor, böylece yumuşak oluyor.”
“Ateşle temas yok”
Demirağ, ızgara taşında pişirilen etin, köftenin, balığın, tavuk etinin ateşle temas etmediğini belirterek, “Böylece mangal kömüründen ve ateşten çıkan karbon monoksit gazı ile temas olmuyor. Normalde soba üzerinde ve piknik tüpünde de kullanmak mümkün. Ateşle hiç temas yok. Izgara taşı kızıyor ve üzerine koyduğunuz sebzeler, etler kendi halinde pişiyor. İnsan sağlığını da olumsuz etkilemiyor” dedi.
“Türkiye’nin her tarafından sipariş”
Serdar Demirağ, taşın kalitesine göre bir ızgara taşını 10-30 lira arasında satışa sunduğunu ifade ederek, “ Özellikle yaz aylarında satışlarımız çok oluyor. Ramazan ayı öncesi siparişler artıyor. Yetiştirmeye çalışıyorum ama yeterli olmuyor. Sağlayacağım birkaç kişilik istihdamla üretimimizi seriye bağlayacağım” diye konuştu.
Demirağ, yurt dışında çalışan Gümüşhanelilerin ürettiği ızgara taşını çalıştıkları ülkelerde tanıtmalarından dolayı bilhassa yurt dışında çalışanlardan da sipariş aldığını sözlerine ekledi.
Ramazan YETİM
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim