GÜMÜŞHANE'DE TURİZM KIPIR KIPIR
İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 4 bakanın ve aralarında Gümüşhane’nin de bulunduğu 9 ilin valilerinin katılımıyla gerçekleşen “Karadeniz Bölgesi Turizm Çalıştayı” ile Karadeniz turizmi masaya yatırılmıştı.
Körfezden gelen Arap turistlerin “herhalde cennet budur” diye tarif ettikleri bir bölge olan Karadeniz Bölgesi’nin, dokunulmamış doğasıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olan şehirlerinden biri olan Gümüşhane’nin turizmden hak ettiği yeterli payı alması için çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Suat Gürkök ve beraberindeki heyet Gümüşhane’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Gürkök ve beraberindekiler hem Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeri olması hem de bir anlamda “medeniyetler geçişi” uğrağı olması nedeniyle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim merkezi olan Süleymaniye Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.
“Projeler hayata geçerse Gümüşhane turizmde yol alacak”
Buradaki incelemeden sonra gazetemize açıklamada bulunan Gürkök, turizmin dünyada önde gelen en önemli sektörlerden bir tanesi olduğunu belirterek, “Turizm ülkemiz de de ön sıralarda olan bir sektör. Dolayısıyla özellikle son yıllarda bölgemizde gelişen bir sektör. Biz doğu Karadeniz olarak Trabzon, Rize, Artvin illerine ilaveten Gümüşhane, Bayburt’u da tur programlarına dahil etmek istedik. Bunun için neler yapabiliriz, buradaki turizm potansiyelini incelemek görmek üzere buraya geldik. Sayın valimizle, belediye başkanımızla görüştük. Kendileri projelerini açıkladılar. Çok iyi projeleri var. Turizmi zaten iyi bilen kişiler. Yaptıkları projeler eğer hayata geçerse Gümüşhane çok önemli bir şekilde turizmde yol alacak. Bize de düşen görev Gümüşhane’nin tanıtımını yapmak ve tur operatörlerini, seyahat acentelerimizi buraya yönlendirip, burayı da turizm portföyümüze koymak, tur programlarımıza dahil etmek” dedi.
“Konaklama yetersizliği var”
Şu an itibariyle Gümüşhane’nin turizme hazır olmadığını dile getiren Gürkök, “Sayın valimizin de söylediği gibi konaklama yetersizliği var ama önümüzdeki yılda bu aşılmış olacak. Trabzon Gümüşhane yolu tamamlanınca Trabzon’dan burası yarım saat gibi bir süreye düşecek. Dolayısıyla avantaj sağlanacak” diye konuştu.
“Gümüşhane ilgi çeken bir yer”
Gümüşhane’nin çok fazla turizm destinasyonu barındırdığını ve batılı turistlerin ilgi gösterdikleri turizm çeşidinin Gümüşhane’de bulunduğunu vurgulayan Gürkök, “Süleymaniye için proje var. Eğer o proje gerçekleşirse turizme büyük katkısı olacak. Yine krom vadisi var oda çok önemli. İnanç turizmi açısından kiliselerin bol olduğu bir yer. O kiliselerinde restorasyonu yapılıp hizmete açılırsa, kültür turizmi, tarih turizmi, bunun yanında inanç turizmi de devreye girecek. Zaten batılı turistlerinde ilgi gösterdikleri turizm çeşidi bunlar. Bunun yanı sıra tabi ki doğal güzellikleri, şelaleri ile Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçiler ve iç turizmimiz açısından yerli halkında içinde ilgisini çeken bir yer Gümüşhane” açıklamasında bulundu.
“Gümüşhane turizmden hak ettiği yeterli payı alamıyor”
Gürkök, Gümüşhane’nin şu an Karaca Mağarası ile tanındığını ancak diğer turizm bölgeleri de devreye girerse Gümüşhane’ye gelen ziyaretçi sayısında büyük ölçüde artış olacağının altını çizerek, Gümüşhane’nin turizmden hak ettiği yeterli payı alamadığını, eğer düşünülen projeler tamamlanırsa, tanıtım yapılırsa ve kendilerinin de destekleriyle beraber Gümüşhane’nin bu turizm pastasından hak ettiği payı alacağını söyledi.
“Arap turistin görmek istediği doğal güzellik”
Arap turisti çekmek için ne yapılmalı sorusuna? “Arap turistin görmek istediği tabi ki doğa, doğal güzellik” cevabını veren Gürkök şöyle devam etti: “Bunların yanında hizmet verecek şekilde konaklamanın da olması lazım. Çünkü genellikle onlar en az 7-8 kişi, kalabalık bir aile şeklinde geliyorlar. Dolayısıyla geniş odaları olan konaklama tesislerinde kalıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde onun için bu kadar otel yatırımı oldu. Gümüşhane’de de Ramada Otel açılınca büyük etken olacaktır.”
“Alternatif pazar aramak zorundayız”
Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı krizi anımsatan Gürkök, bunun neticesinde de Rus turistlerde gözle görülür derecede azalma olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Zaten Türkiye’ye gitmemeleri hususunda kendilerine talimat verildi. Münferitten olabilir, grup halinde gelmeyecekler. Tabi ki burada en büyük sıkıntıyı Antalya bölgesi, Ege, Akdeniz görecek. Bizim Rus turistten 15 sene önceki gibi bir potansiyelimiz yok şu an. Onun için diyoruz ki bugün Körfez ülkeleri ile olan yoğun bir turizmimiz var. Onu geliştireceğiz, alternatif pazar aramak zorundayız. İleride Rusya gibi bir kesilme olursa, hemen o alternatif pazarı devreye sokmamız lazım. İran ile ambargonun kaldırılmasıyla beraber, bankalarda faaliyete geçti. Para sıkıntısı da ortadan kalkarsa, İran’ı ikinci pazar olarak görüyoruz. Bunun yanında uzak olmakla beraber Çin, Hindistan pazarına da girmeyi düşünüyoruz. Burada ulaşım sıkıntısı ve ulaşım sıkıntısında pahalılık var. İstanbul’dan tekrar Trabzon’a, yani bölgemize gelmeleri ulaşımda ekonomik olarak bir artış oluyor ama o pazarlara da girmek lazım, alternatif pazar aramak lazım. Tek pazar her zaman sıkıntılı oluyor.
“Tur programlarına Gümüşhane’yi ilave etmelerini isteyeceğiz”
Bölgedeki acentelerden 15-20 kişiyle Gümüşhane’ye bir inceleme gezisi düzenleyeceklerinin sinyalini veren Gürkök, “Onlardan tur programlarına Gümüşhane’yi de ilave etmelerini isteyeceğiz. Zaten Karaca Mağarasıyla beraber, Sümela diye bir tur programı var ama daha fazla zaman geçirilmesi için, Gümüşhane’de ki yerleri gezip ona göre programlarını doldurmalarını söyleyeceğiz. Onlar buraya geldikten sonra ne yapacaklarını bilirler, profesyoneller. Ama mutlaka ve mutlaka Gümüşhane’de daha fazla yeri ziyaret etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Hizmet çok önemli”
Turizmde en önemli olgulardan birinin hizmet olduğunu ve bu noktada gerek Gümüşhane’de gerek tüm bölgede sıkıntılar bulunduğuna dikkat çeken Gürkök, “Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Kendileri gerçekten içimizden birileri, turizme önem vermiş birileri ve iyi biliyorlar işlerini. İnşallah projeleri gerçekleşir. Bizde buranın tanıtımını gönül rahatlığıyla yaparız. Şu anda pek tanıtıma uygun değil. Restorasyonlar ve düzenlemeler yapılırsa bizde gönül rahatlığıyla buranın tanıtımını yaparız. Kasadaki portakal ve elmaların çürümemiş olması lazım ki ona göre, içinden alındığı zaman hepsi güzel gözüksün. Bu projeler hayata geçerse biz buraya seve seve geleceğiz. Biz değil herkes gelecek. Bir de hizmet çok önemli. Hizmet noktasında sıkıntılar var. Tabi ki bütün bölgede var bu durum. Gümüşhane’de turizm okulu var diye biliyorum. Burada yetişen çocuklarımızı başka yere göç ettirmeyelim, burada saklayalım” değerlendirmesinde bulundu.
“Sadece bilet satışına yönelmemeleri gerekiyor”
Gümüşhane’deki tur operatörlerinin sadece bilet satışına yöneldiklerini ancak artık gerçek anlamda turizm yapmaları gerektiğine değinen Gürkök, “Buradaki arkadaşlarımın hepsini tanıyorum. Sadece bilet satışına yönelmemeleri gerekiyor, tur programlarına da yönelmeliler. Yurt içindeki misafirleri buraya çekme ve büyük tur operatörleriyle beraber çalışmaya girmeleri lazım. Bakıldığı zaman buradaki acentelerin daha çok transfer ve hava yolu bilet satış konusunda yoğunlaştıklarını görüyoruz. Yavaş yavaş gerçek anlamda turizm yapmalarını öneriyorum” diyerek turizmin bilet satmakla olmayacağına vurgu yaptı.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim