• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 8 °C

GÜMÜŞHANE'DE TARİHİ EVLERİN CANLANMASI İÇİN HİBE DESTEĞİ FIRSATI

09.03.2016 14:05
GÜMÜŞHANE'DE TARİHİ EVLERİN CANLANMASI İÇİN HİBE DESTEĞİ FIRSATI
Tarihi İpek Yolu üzerinde bir konaklama merkezi olan Gümüşhane’deki mimari özellikleri ile öne çıkan tarihi konaklar ve evlerin turizme kazandırılma çalışmaları devam ediyor.

Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Engin Doğru, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden Yardım Şube Müdürü Yelda Ayhan, mimarlar Nurşah Cabbar, Lütfi Demir ile şehir plancısı Engin Bozkurt, Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Atatürk Caddesi ve Olucak köyünde bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, sağlıklaştırılarak yaşama katılmasının sağlanması için özel mülkiyete tabi kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda incelemelerde bulundu.
Tarihi değere sahip mimari özellikleri ile Gümüşhane’yi simgeleyen konaklara maliklerinin sahip çıkması gerektiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, “Gümüşhane evleri geçmiş yaşam kültürümüzün, sanatımızın, saygının, aile yapımızın, dayanışmamızın birer belgesi olarak bugünlere gelmiştir. Gümüşhane mimarisi içinde yaşayan, onun felsefesini kavrayan, geleneklerine bağlı özel mülkiyete ait konakların da mülk sahiplerince restore edilerek insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığınca taşınmaz kültür varlıklarının belgelenmesi, korunması ve onarımına yönelik hazırlanacak ve ilgili Koruma Bölge Kurulunca onaylanacak rölöve çizimi ve restorasyon projeleri için proje yardımı yapıldığı gibi İlgili Koruma Bölge Kurulunca onaylı projeler doğrultusunda ise uygulama restorasyon yardımı yapılıyor” dedi.
Tarihi evlerin geleneksel Gümüşhane sivil mimarisinin en ilgi çekici unsurlarından oluştuğunu ifade eden Doğru, “Bu evlerin pencere kafesleri, ahşap ya da kesme taş işçiliğiyle eskinin o ince zevkini günümüze taşıyan örneklerle dolu. Konak niteliğindeki evler büyük bahçeler içerisindedir. Bu evlerde büyük görünüşlü bir kapıdan küçük bir avluya, oradaki daha küçük bir kapıdan da uzun bir sofaya geçilmektedir. Bu sofanın yanlarında genelde üçer oda ve karşılarında da mutfak yer almaktadır. Sofadaki bir merdivenle de üst katlara çıkılmaktadır. Mutfakların arkalarına kilerler yerleştirilmiştir. Evlerin odaları oldukça büyük ölçülerde ve yüksek tavanlıdırlar. Bu tavanlar yağlı boya ile boyanmış veya ahşap süslemelerle bezenmiştir. Tavanların çoğunda göbekler, geometrik süslemelere de geniş yer verilmiştir. Odaların tümünde günlük ihtiyaçları karşılayacak elemanlar bulunmaktadır. Bunların başında da kapaklı veya kapaksız dolaplar, çift kapılı yüklükler ve yatak odalarında da gusülhaneler vardır. Bazıları cumbalı olan odaların duvarları boyunca sedirler sıralanmıştır. Bazı evlerin ikinci ve üçüncü katlarında da sofaya açılan hamamlara yer verilmiştir. Çoğunlukla evlerin üzeri kırma çatılarla örtülmüştür. Gümüşhane evlerinin oluşumunu şehrin zengin tarihi geçmişi, tomografik özellikleri, iklim şartları, yapı malzemesi ve içlerinde yaşanan hayat biçimlendirmiştir” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim