• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • Gümüşhane : -6 °C
  • Trabzon : 10 °C

GÜMÜŞHANE'DE SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ

10.03.2014 16:20
GÜMÜŞHANE'DE SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ
AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin AYDIN ve Feramuz ÜSTÜN AK Parti iktidarları döneminde Gümüşhane’de yürütülen kamu yatırımları ve desteklemeleri hakkında bilgilendirmede bulunmaya devem ediyor.

 

MİLLETVEKİLLERİ AYDIN VE ÜSTÜN “GÜMÜŞHANE’YE SON 12 YILDA AİLE VE SOSYAL  POLİTİKALAR KAPSAMINDA 134 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI.”

AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin AYDIN ve Feramuz ÜSTÜN AK Parti iktidarları döneminde Gümüşhane’de yürütülen kamu yatırımları ve desteklemeleri hakkında bilgilendirmede bulunmaya devem ediyor. Milletvekili AYDIN ve ÜSTÜN Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kapsamında Yapılan çalışmalar ile ilgili yaptıkları açıklamada” Etkin, verimli ve daha hızlı hizmet sunmak amacıyla sosyal yardım ve hizmet alanındaki bütün kurum ve kuruluşlarımızı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde tek çatı altında birleştirildi.

Bakanlık çatısı altında; kadınları, çocukları, yoksulları, şehit yakınlarını, gazileri, yaşlıları ve engellileri kapsayan çalışmaları birbiriyle ilişkili ve bütüncül bir bakış ile gerçekleştiriyor.

İHTİYACI OLANIN YANINDAYIZ

Vatandaşlarımızın daha kaliteli bir hayat sürdürebilmesi için kapsayıcı sosyal yardım ve sosyal destek programları hayata geçirildi.. Engelli ve yaşlılara, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli sosyal yardım programları uygulamaya koyuldu.

Eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan

Eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 792 kadına, iki ayda bir olmak üzere, 500 TL maaş bağlandı.

Askerlerimizin gözü arkada kalmasın diye muhtaç durumda bulunan asker ailelerine (evli ise eşi, bekar ise annesi) askerlik süresince 250 TL maaş bağlandı.

Şartlı Eğitim Yardımı’yla 2.328 öğrenciye, Şartlı Sağlık Yardımları kapsamında 1.702 hanede 3.592 kişiye nakdi destek sağlandı.

2013 yılında bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulamasına başlandı. Yoksul vatandaşlarımız için bu kapsamda Gümüşhane’de 11.211 kişiye 6,1 Milyon TL prim ödendi.

SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ

Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında Gümüşhane’de 2003 yılında 823 Bin TL kaynak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken; 2013 yılında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan kaynak miktarını 22,4 Milyon TL’ye çıkardık.

2007 yılında yapılan değişiklikle 2022 sayılı kanun kapsamında 4.739 kişiye, yaşlılık aylığı kapsamında 3.179 kişiye, engelli yardımları kapsamında 1.490 kişiye ve 70 engelli yakınına toplam 8,9 Milyon TL nakdi yardım yapıldı. İhtiyaç sahiplerinin eksiklerini gidermek için 2003-2013 (Eylül) döneminde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle vatandaşlarımıza 71,7 Milyon TL tutarında ayni ve nakdi yardım yapıldı.

ENGELLERİ BİRLİKTE AŞTIK

12 yıllık iktidarımız döneminde engelli vatandaşlarımızın haklarını güvence altına alacak anayasa değişiklikleri yapıldı. Kamuda iş imkanı sağlamak, sınav merkezlerini engellilerin kullanabileceği hale getirmek, sosyal bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurmak gibi köklü değişikliklere imza atıldı.

Hem ülkeye ekonomik katkısı, hem de engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımının sağlanması amacıyla engellilerin istihdamını son 12 yılda görülmemiş derecede arttı.

DÜNYADA BİR İLK ENGELLİ SEÇME SINAVI 

KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMI YAKLAŞIK 6 KAT ARTTI

2012 yılında engelli vatandaşlarımızın tüm hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak Engelli Memur Seçme Sınavı’nı hayata geçirildi. Sınav, gerek yöntemi, gerek felsefesi, gerekse sonuçları itibarıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Sınav, soruların hazırlanmasından, sürenin belirlenmesine, sınav salonlarının dizaynına kadar adayların engel gruplarına özel tedbirler alınarak gerçekleştiriliyor. Tekerlekli sandalye kullanan binlerce vatandaşımız sınav merkezlerine özel araçlarla ulaştırılıyor ve rahat koşullarda sınava girebilmeleri için azami hassasiyet gösteriliyor. Tüm Türkiye’de 2002 yılı itibariyle engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5.777 iken bu rakam 2013 yılı sonu itibariyle 32.021’e ulaştı. Yapılan yasal düzenlemelerle Türkiye çapında engelli işçi sayısı 89.701’e ulaştı.

Gümüşhane’de 2013 yılı itibariyle 153 engelli memur ve 73 engelli işçi istihdam ediliyor.

2007 yılında engellilere Evde Bakım ve Rehabilitasyon hizmetini başlanarak engelli vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltme yolunda önemli adımlar atıldı.

Gümüşhane’de, başlangıç yılında 120 Bin TL olan evde bakım ödeneği 2013 yılında yıllık olarak 9,9 Milyon TL’ye ulaştı. 2007-2013 yılları arasında Gümüşhane’de engelli evde bakım ve rehabilitasyon hizmetleri için toplam 37,5 Milyon TL ödenek ayırdık.

AİLE SICAKLIĞI BÜTÜN ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI

Yetiştirme yurtlarından ziyade aile yanında bakım modeli tercih edildi. Evden uzaklaşan çocukların ailelerinin yanına dönüşü sağlandı. Ailesiyle yaşayıp himayeye muhtaç durumda bulunan çocukların bakımı sağlandı. Çocukların güvenli, şefkatli ve sevgi dolu bir ortamda aile sıcaklığında daha sağlıklı gelişebilmeleri için koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırıldı.

Aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlarda ise yuva ve yurtlarda gerçekleştirilen hizmet dönüşümü ile toplu bakım yerine, her çocuğa özel bakım ve koruma hizmeti verilen çocuk evleri yaygınlaştırılmıştır.

Gümüşhane’de 2002 yılında hiç çocuk evi yokken 2013 yılında 6 Çocuk Evi’nde 32 çocuğa, 3 Sevgi Evi’nde 36 çocuğa sıcak bir ev ortamında hizmet veriliyor. 2005 yılından bugüne kadar koruma kararlı 13 çocuk ailesinin yanına döndürülmüş, ayrıca sosyal ve ekonomik desteklerle 60 çocuk korunma kararı alınmaksızın ailelelerinin yanında bakılmaktadır.

Gümüşhane’de çocuk evlerinde kalan çocuklar için yapılan yıllık harcama  3,4 MİLYON TL’ yi aşıyor.

BİR TELEFON KADAR YAKINIZ

İhtiyacı olan vatandaşlarımıza daha çabuk ulaşabilmek, sorunlarını daha hızlı çözebilmek amacıyla Alo 183 ve Alo 144 hatları kuruldu.. Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler Alo 183 hattından, sosyal yardımlar ve sosyal yardım projeleri hizmetleri Alo 144 hattından verilmektedir.

Alo 183 ve Alo 144 hatları hizmete girdiğinden bu yana, Gümüşhane’de 737 çağrıya cevap verdi.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE VEFA BORCUNU ÖDEYEN BİR TÜRKİYE VAR

Gümüşhane’de 737 çağrıya cevap verdi.

Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık. Bu hakkı kullanabilecekler içerisine şehidimizin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra şehidin anne ve babasını da eklendi.

Terör olayları sebebi ve etkisiyle sakatlanan veya hayatını kaybeden kamu görevlilerini Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alarak mağduriyetleri giderildi.

Şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırıldı

Vazife Malullerinin aylıklarında derece/kademe ilerlemesi yaparak aylıklarını artırdık.

            Vazife ve Harp Malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı.

GÜMÜŞHANE’YE ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ KAZANDIRIYORUZ

Gümüşhane Engelsiz Yaşam Merkezi yapımı için zemin etüt çalışması tamamlanmış ve tahsis işlemleri bitmiştir. Proje kısa sürede ihale edilip tamamlanacaktır.

AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ YENİ BİNASINA  KAVUŞUYOR

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’müz tek çatı altında birleşip daha süratli ve kaliteli hizmet sunacaktır.

KADINA KARŞI ŞİDDETLE ETKİN MÜCADELE

Ülkemizde kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için politikalar üretmek, strateji geliştirmek, tüm paydaşlarla işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak üzere özel önlemler alındı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı ile yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm, kadının güçlendirilmesi ve koruyucu hizmet sunumu, sağlık hizmetlerinin sunumu ve kurum/kuruluşlar arası işbirliği olmak üzere 5 temel alanda iyileştirmeler hedeflenmektedir. Ulusal Eylem Planı, Kısa (2013–2013), Orta (2013–2014) ve Uzun vade (2013–2015 ve sonrası) olmak üzere üç uygulama dönemini içine almaktadır.

Bu kapsamda 2013 yılında hizmete açılan Gümüşhane’deki Kadın Konukevi’nde konaklayan kadınlar için hiçbir masraftan kaçınmıyoruz.

GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ

Gümüşhane Gönül Elçileri Projesi kapsamında 442 gönü elçisiyle sorumluluğunu yerine getiriyor.

DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZI  KONUT SAHİBİ YAPIYORUZ

Finansmanı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanan, yapımını TOKİ’nin üstlendiği “Sosyal Konut Projesi’ hedeflenenin ötesinde bir hızla ilerlemektedir. 2023 hedefi 100.000 konut iken Aralık 2013 itibariyle konutların yaklaşık beşte biri hak sahiplerine teslim edilmiştir. 2014 yılında bitirilecek 10.000 konutla birlikte hak sahiplerine teslim edilecek konut sayısı 30.000’e ulaşacak.

Gümüşhane ve tüm ilçelerinde dar gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyaçlarını karşılamak için yatırım çalışmalarına başlanıldı.” dediler.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim