• BIST 9698.59
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

Gümüşhane’de Kültür ve Turizm Çalıştayı Düzenlendi

14.02.2016 19:01
Gümüşhane’de Kültür ve Turizm Çalıştayı Düzenlendi
Gümüşhane’de kültürel ve turizm değerleri geleceğe taşımak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimini sağlamak amacıyla yerel verilerin istişare edildiği geniş katılımlı bir kültür ve turizm çalıştayı yapıldı.

Keyvenim Restaurantta düzenlenen çalıştaya Vali Yücel Yavuz, Milletvekili Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, GTSO Başkanı İsmail Akçay, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, İl Genel Meclisi üyeleri, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yavuz, konuyla ilgilisi olan tüm kesimlerden herkesi toplantıya davet ettiklerini belirterek, 7 Şubat günü Trabzon’da 9 ilin katılımıyla yapılan 4 bakanlı çalıştayı hatırlattı. Toplantıda 4 yıllık bir çalışma programı, uygulama planı hazırlanması yönünde çalışma başlatılması kararı alındığını hatırlatan Vali Yavuz, benzer toplantının Gümüşhane ve diğer illerde yapıldığını, bu toplantılarda ortaya konulan fikirlerin derlenip toparlanarak il çıktısı şeklinde getirilerek Bakanlığa gönderileceğini söyledi.

Göreve başladığı günden beri her sözünün başında ve sonunda turizm dediğini hatırlatan Vali Yavuz, “Bölgenin kalkınması, ekonominin canlanması, kültürel değerlerimizin korunması noktasında özellikle taraf olan kurum ve kuruluşlarımızın da içinde olacağı böyle bir güzel çalışmanın yapılması bizi memnun etti. İnşallah netice de alacağız” dedi.

“BOŞA KÜREK SALLAMADAN, HAVANDA SU DÖVMEDEN FAALİYETE GEÇMENİN ZAMANIDIR”

Sektörle ilgisi olan herkesin toplantıda olduğunu bu toplantıda herşeyin bitmeyeceğini dile getiren Vali Yavuz, “Gümüşhane coğrafi zorluk nedeniyle veya diğer nedenlerle Türkiye’de en çok göç veren illerden birisidir. 500 bine yaklaşık hemşehrimiz bir şekilde göç ederek yurt içinde ve yurt dışında hayatını idame ettiriyor. Memleketiyle bağlarını koparmadı. Bizim derdimiz 150 bin nüfusun Gümüşhane sınırları içerisinde sosyal yaşam, ekonomik refah düzeyi ve yaşam konforu noktasında bulunduğu yerden çok daha iyisini elde etmek. Geçmişte bu konuda çok toplantılar yapılmış. Çok güzel çalışmalar yapılmış. Somut adımlar atılmış. Bugün itibariyle Türkiye’mizin genel durumunu, dünya coğrafyasındaki durumunu bilerek boşa kürek sallamadan, havanda su dövmeden faaliyete geçmenin zamanıdır. Gümüşhane’de ekonomik anlamda dönen sıcak para ortalama 100 milyon lira. Derdimiz ve gayemiz, kültür ve turizm dedik. Bu konuda kafa yoran, fikir üreten büyüklerimizin değerlendirmelerini ben çok iyi takip ediyorum. Yöresel kültürümüzü, var olan değerlerimizi canlandırmak zorundayız” diye konuştu.

“HİÇKİMSE ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEKLE GELİP KARADENİZ’E GELEN 500 BİN TURİSTİ GÜMÜŞHANE’YE GETİREMEZ”

Gümüşhane’nin tarihi geçmişi olan yaşayan bir kültüre sahip bir bölge olduğunu kaydeden Vali Yavuz, “Her ilçemizde köy köy, belde belde yöresel özelliklerimiz ve kültürümüz tespit edildi, güncellenecek ve yaşatılması için tekrar gündeme alınacak. Turizm konusu başlı başlına bir iştigal alanıdır. Altyapı eksiklerimiz var. Söylenenleri sürekli tekrarlamak yerine Gümüşhane’de 100 milyon lira olan sıcak para akışını ne zaman ki 300-400’e çıkarmak için tarihten gelen kültürel ve doğal mirası gezilebilir, görülebilir, gezmeye ve görmeye gelenleri de yöresel değerlerimizin pazarlanabildiği ve ekonomiye döndürebildiği bir hale gelmemiz lazım. Devletimiz altyapı, üstyapı olarak, yollarımız, iletişim imkanlarımız, organik tarımdaki sulama imkanlarımızın artırılması ve diğer faaliyetleri üst üste koyduğumuz zaman 7,5 milyar liraya varan katkı sağlamış. Çok güzel gelişmeler daha olacak. Hiçkimse elinde sihirli değnekle gelip Karadeniz’e gelen 500 bin turisti Gümüşhane’ye getiremez. Özel sektöre ait 450 yatak kapasitesi var. Tanıtım konusu önemli. Bizim öyle yada böyle sadece gurbetteki hemşehrilerimizi buraya çekebilsek 250 bin misafiri ağırlama imkanımız olur. Gümüşhane’de bu olayı devletin verdiği katkı ve teşviklere ve takip ederek ilk etapta konaklama tesisleri konusundaki eksiklerimizi, yeme içme anlamındaki eksiklerimizi gidermemiz lazım. Ondan sonra sektör kendiliğinden bunu tetikleyecek ve sonuç alınacaktır. Misafirperverliğimiz bize tarihten gelen bir mirastır. Artık konuşmak değil biran önce icraata geçmeliyiz. Biz kamu olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Yeter ki yerel dinamikler artık tam tekmil sahip çıksın, icraata yönelik somut faaliyetlere başlasınlar” ifadelerini kullandı. 

“HERŞEY BİTMİŞ DEĞİL, YENİ BAŞLIYOR”

Çalıştaya katkı sunmak için yazılı olarak görüş bildirmek isteyenlerin Salı gününe kadar Valiliğe bunu bildirebileceklerini hatırlatan Vali Yavuz, “Herşey bitmiş değil, yeni başlıyor. Artık şu şöyleydi, bu böyleydi demek yerine hadi bakalım deme zamanıdır” tespitinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

“TURİST BURAYA GELMEDEN ÖNCE BİZİM ALTYAPIYI HAZIRLAMAMIZ LAZIM”

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise bölge olarak böyle bir çalışmanın başlamasının çok sevindirici olduğunun altını çizerek, “Çok kalabalık bir ortamda bu toplantının yapılması beni çok sevindirdi. Bu bölgemizde turizme alakanın yoğun olduğunun bir göstergesidir. Bölgemizde bir kültür ve turizm potansiyelimiz var. Biz potansiyeli en iyi şekilde nasıl değerlendiririz? Paydaşları yöre insanı, kamu, özel sektör, turizmle ilgili STK’lar, tur operatörleri ve turist. Özel sektör, devlet ciddi bir teşvik yapmadan buraya gelmez. Kamu yatırım yapacak ki özel sektör buraya gelsin. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ilimizde bu manada ciddi yatırımlar yapıyor. Türkiye’de turizmle alakalı ne kadar STK varsa başkanları genelde Karadenizlidir. Bu bizim için bir avantajdır. Turist buraya gelmeden önce bizim altyapıyı hazırlamamız lazım” dedi.

“DOĞU KARADENİZİN BESİN DEPOSU BAYBURT VE GÜMÜŞHANE’DİR”

Pektaş, Bayburt ve Gümüşhane’nin Doğu Karadeniz illerinin besin deposu olduğunu belirterek, “Gümüşhane’de yaptığımız sulama yatırımları 400 bin dekara ulaşacak. Bunun 200 bin dekarı Kelkit’te. En az verimi olan bir tarım arazisi sulamaya geçtiğinde dekar başına 570 lira gelir artışı oluyor. Bu ürünleri bu bölgeye gelecek turistlere yedireceğiz” diye konuştu.

“MUTLAKA MARKALAŞMAMIZ”

Gümüşhane’nin pestil ve kömeden başka markası olması gerektiğini dike getiren Pektaş, “Mutlaka markalaşmamız lazım. Kuşburnunu hayata geçirmemiz lazım. Alternatif tıpa yönelinen bir dönemde kuşburnumuzu bölgeye gelenlere satıp pazarlayabiliriz. Birkaç alanda markalaşmamız lazım. Hem ürettiğimizi iyi bir marka haline getirebilirsek planlamalarımız çok daha yükseklere çıkar” dedi.

Turizme yönelik yatırımlardan ve projelerden bahseden Belediye Başkanı Ercan Çimen ise turizm altyapısında nasıl öncü olabilirizi planladıklarını belirterek, eko turizm, tabiat turizmi, inanç turizmi gibi her yörenin kendine has öncelikleri olması gerektiğine vurgu yaptı.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın da kurumu tarafından Doğu Karadeniz bölgesine son yıllarda akın eden Arap turistleriyle ilgili yapılan çalışmanın çıktılarından bahsetti.

“TURİZMDE HER SEKTÖRÜN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKİYOR”

Turizmin özellikle gençler ve kadınlar için önemli bir istihdam yeteneği olduğunun altını çizen Günaydın, “Avrupa’da İslamafobi ortaya çıkınca bizi buldular. Ama hazırlıksız yakalandık. Bölgemizi tercih etmelerinin temel nedeni güvenlik. Turist üç şey istiyor. Bunların hepsi bölgemizin her yerinde var. Arap turizminde temel servetimiz doğa. Turizm hizmeti veremezsek turistin gelmesi söz konusu değil. Dünya ne yaptıysa bizim de eylem planımıza koymamız gerek. Turizmde her sektörün üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hükümetimiz tanıtım ve teşvik yapması gerekiyor. Bölgemize gelen turistler orta gelirli turistler. Biz henüz Arapların üst gelirlilerini bölgemize çekmiş durumda değiliz. Dünyanın en yüksek harcama yapan ve en uzun süre kalan turistler Arap turistlerdir. Bunu yapmak için tanıtım önemli. Bölgemize gelen turistleri tutabilmek için destinasyonları zenginleştirmek, seferberlik halinde hareket etmemiz gerekiyor. Dünyada yoğun bir rekabet var. Turizme yapılacak her teşvik çok kısa zamanda geri dönecektir. Eğer bir turizm kenti olmak istiyorsak her faaliyette doğayı dikkate almamız gerekiyor. Şehirlerimize bir turizm kimliği oluşturmamız gerekiyor. Yerel marka olacak tesisleri doğanın içerisinde yapmamız lazım” dedi.

“DAHA TURİZMİN ALFABESİNDEYİZ”

Günaydın, karlılığın farklılıkta olduğuna vurgu yaparak bu farklılığın mutlaka sunulması gerektiğini belirtti ve “Tanıtım filmlerini çok iyi yapmak gerekiyor. Bunları yaparsak hem yerli hem yabancı turist, bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbürgün gelir. Turizm hayat kalitemizi artırır. Biz daha turizmin alfabesindeyiz” ifadelerini kullandı.

“TURİZM UZUN AMA SONUNDA IŞIK OLAN BİR YOL”

GTSO Başkanı İsmail Akçay da Gümüşhane’nin kültür ve turizmden pay alması yolunda uzun, meşakkatli, çok çalışılması gereken ve sonunda da ışık olan bir tablo ortaya çıktığına vurgu yaparak, “Burada hepimize çok önemli görevler düşüyor. Turizmden fayda sağlanması için üç ana faktörün bir araya olması lazım. Ulaşım, konaklama, satılacak malın sunumu. Mevcut tarihi ve doğal güzelliklerimizi turistlere sunulabilecek hale getirmeliyiz” diye konuştu.

Sırasıyla Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir, Gümüşhaneli Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, girişimci İlker Bal, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, eğitimci Yusuf Sadık’ın görüşlerini aktarmasının ardından toplantı sona erdi.
calistay-001.jpg
Kaynak: http://www.gumushane.gen.tr/v2/gumushane/gumushanede-kultur-ve-turizm-calistayi-duzenlendi-h14213.html#ixzz40A9OU2BI 
Follow us: @gumushane on Twitter | gumushane.gen.tr on Facebook

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim