• BIST 9678.21
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

GÜMÜŞHANE’DE BİR ''SÜLEYMANİYE''

20.12.2015 14:01
GÜMÜŞHANE’DE BİR ''SÜLEYMANİYE''
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un girişimleri ile kültür-sanat ve turizm içerikli olarak 2 ayda bir okuyucuları ile buluşacak olan ve ilk sayısı geçtiğimiz günlerde çıkan Gümüşhane Süleymaniye Gazetesi’nin basın tanıtım toplantısı gerçekleşti.

“Gümüşhane nasıl daha iyi hale getirilirin telaşı içindeyiz”

Toplantıda konuşan ve toplantının amacının Gümüşhane Süleymaniye Gazetesi’nin tanıtımı ile ilgili olduğunu söyleyen Vali Yücel Yavuz, “Gümüşhane’yi ve Gümüşhane insanımızı nasıl daha iyi hale getiririzin telaşı içerisindeyiz. Bunun değişik yol ve yöntemleri, türlü faaliyet sahaları var. Tabi ki o bölgenin karakteristik özelliği, tarihi birikimi, coğrafi ve fiziki şartlar, belirli merkezlere yakınlığı ve uzaklığı gibi etkiler bu faaliyet sahasını belirleyen en önemli etkenler” dedi.

İki sahada faaliyetlerini hızlandırdıklarını, bunun da turizm ve tarım olduğunu belirten Vali Yavuz, “Gümüşhane’yi ekonomik anlamda hareketlendirmek için, hangi alanlara el atmamız gerektiği konusunu tartışırken, bu iki başlıkta genelde hemfikir olduk ve buna göre de çalışmalarımızı planladık ve yürütüyoruz” diye konuştu.

Gümüşhane insanı devletine ve milletine her zaman bağlı olmuştur”

Gümüşhane’nin homojen yapısının da verdiği imkan ve insanlarının karakteristik yapısı gereği, tarihi boyunca devletine ve milletine her zaman bağlı olduğunu, bu konuda yol ve yöntemini hiçbir zaman şaşırmayıp sarsmadığını, her zaman en güzeli ve en iyisi neyse onu tarih boyunca ispatladığını ifade eden Vali Yavuz, “Ama bu güzel insanlar coğrafi ve fiziki şartlardaki zorluk nedeniyle bu güzel beldeyi ve bölgeyi bir dönem gurbete gitmek manasında, bağlarını hiç koparmamacasına göç etmek zorunda kalmışlar ve gurbette kendilerine yer ve yurt edinmişler. Günümüz itibari ile yaklaşık olarak beş yüz bine yakın hemşerimiz gurbette hayatta idam ettirmek durumunda” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’de gördüğü en güzel özelliklerden birisinin de sıla-i rahim duygusunun çok ama çok üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, “Gurbetteki hemşerilerimiz birlik ve beraberliği orada sağlamışlar, memleketleri ile bağlarını hiçbir zaman koparmamışlar, koparmıyorlar ve eminim ki de koparmayacaklar” dedi.

“Gelir amacı ile çıkarılan bir gazete değil”

Gümüşhane Süleymaniye Gazetesi’nin çıkış noktasından bahseden Vali Yavuz, şöyle devam etti: “Bu bir yerel gazete değil, bu bir ilan veya reklam ile gelir elde edecek veya satış ile gelir elde edilecek düşüncesi ile çıkan bir yol değil. Bu esasında bizim gurbetteki, memleketini her şeyden çok düşünen arkadaşlara mahsusen, bu derece hassasiyeti gösterenlere spesifik olarak ismen ve genelde Gümüşhane deyince kalbi, yüreği çarpan arkadaşlarımıza da tamamen ulaşsın diye düşünülen bir çalışma. İlk sayısı bin adet bastırıldı. Gümüşhaneli tüm derneklere,  Gümüşhaneli tüm bürokrat ve iş adamlarımıza, derneklerle temasa geçilip derneğin büyüklüğüne göre sayısınca arkadaşlara ulaşsın ve onlar evlerinde memleketleri ile bağ ve bağlarını güçlendirmek bakımından bir rabıta kurulsun düşüncesi ile bu sistem kurulsun istedim. Çok olumlu tepkiler gelmeye başladı.”

 

“Kurumsal ve sistematik olmalı”

Gazetenin kurumsal ve sistematik olması gerektiğine vurgu yapan Vali Yavuz, “Bu çizgi arkadaşlarımızın eseridir. Burada çok fazla her şeyden bahsedilen, ne ararsanız var şeklinde değil de çok esaslı ve ciddiyeti de her zaman muhafaza edecek bir üslup belirlendi. Ben hiç bir safhasında yokum. Çünkü bu kurumsal olsun, sistematik olsun, kişiye endeksli olmasın istedim. Bu sürekli olacak, ilçelerde dahil olmak üzere tüm Gümüşhane insanı sahip çıkacaklar diye bir sistem kurgulandı. Burada konsept olarak Le Monde Gazetesinin dizgisi ve dizaynı şeklinde bir esinlenme oldu. Yazı karakteri, fotoğrafların özgün oluşu, yazıların içeriği, yönlendirme yok olduğu gibi. Hem bir arşiv niteliği taşıyacak.”

Gazetenin ticari gayesi ve kar amacı bulunmadığını yineleyen Vali Yavuz, “Tamamen objektif ve bir şehrin olmazsa olmazı türünde bir çalışma. Kalıcı ama hiç değişmeyecek bir üslup ve tarzla devam edecek” şeklinde konuştu.

“Mazeret üretecek durumda değiliz”

Gümüşhane’nin bürokrat, akademisyen, işadamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan ve geçtiğimiz günlerde toplantısı yapılan Marka Kent Oluşum Platformu ile ilgili de konuşan Vali Yavuz, “5 ilçesiyle birlikte bu muazzam güzellikteki memleketin artık hak ettiği yerde olması gerektiği konusunda yıllardır konuşulan, yıllardır fikir telakisinde bulunulan hususlar artık pratiğe geçsin noktasına ve aşamasına geldik. Bundan sonra mazeret üretmekle ilgili hiçbir hakkımız yok, mazeret üretecek durumda da değiliz. Çünkü çok şükür fikir bazında olsun, uygulama bazında olsun her türlü imkanımız var. Öyleyse taşın altına elimizi koyacağız ama bunu yaparken herhalde şunu ihmal etmişiz. Biz, iş yaparken bir yol haritası yapmadık, bir yol haritamız olmamış. Yol haritası, yapalım mı, yapalım, yapalım denilmiş ama yapılmamış. Yol haritasını yaptık diyelim ama nereden başlayacağız? Nasıl bir yol alacağız ve neresinde ne olursa, nasıl müdahale edeceğiz diye, güne, çağa ve rekabet ortamına uygun veri ve materyal üretimini başaramamış bir durumda olduğumuzu görüyoruz. Bunu sadece bizler değil herkesin görmesi, fark etmesi gerekiyor” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

“Tanıtıma çıkalım diyoruz da tanıtmakla iş bitmiyor”

Marka Kent Gümüşhane denilince öncelikle akla ne geldiğinin tespitinin yapılması gerektiğinden bahseden Vali Yavuz, “Tanıtıma çıkalım diyoruz, Gümüşhane’yi ne ile tanıtacağız? İmera Manastırımız, Karaca Mağaramız, Süleymaniye Mahallemiz var. Fakat bunları tanıtmakla iş bitmiyor. İşin asıl bam teli burada. Tanıtmakla iş bitecek olsaydı, hiç sorun değil. Birkaç tane reklam ve tanıtım firmasıyla anlaşırsın. Özel İdare,  belediye kaynaklarından ve sivil toplum kuruluşlarından gerekli kaynak aktarılır ve tanıtım yapılır. Ancak hepimiz bu işin bir parçasıyız. Bizim neyimiz eksik, neyimiz fazla, ne yapmamız lazım, öncelikle bunların tespitinin yapılması gerekiyor. Tanıtmak hiç sorun değil. Gelecek hafta 400 tane sporcu gencimiz gelecek, nerede yatıracağız?  Nerede bunları ikame edeceğiz? Biz Gümüşhane’de turizmi ekonomimize kazandıracağız, başka çaremiz yok.  Buraya gelecek konuklarımızı ağırlayacağımız yemek ve konaklamada bile çok büyük eksiğimiz var, bu açık ve net. Bunun giderilmesi şart” değerlendirmesinde bulundu.

“Gümüşhane ne yapardı?”

Yavuz, üniversite öğrencisinin şehre büyük katkı sağladığını belirterek, “Turizm, Turizm, Turizm, Süleymaniye, Süleymaniye, hep diyoruz. Biz turizm lisesinden, turizm fakültesinden mezun olan çocuklarımızın gurbete gitmesini istemiyoruz. Mevcut tesislerimizi hizmet kalitesi açısından ancak var olanlarla idare etmek durumunda kalıyoruz. Kim ne derse desin.  Gümüşhane’de üniversite kurulmasaydı ve sayı 17 bin 500’lere ulaşmasaydı, Gümüşhane ne yapardı?  17 bin 500 gencimiz var, çark dönüyor. Gençlere hizmet önde olmak üzere yeni yeni tesisler açılıyor. Daha da açılacak” ifadelerine yer verdi.

Turizm Bacasız Sanayi

Turizmin bacasız sanayi olduğunu niteleyen Vali Yavuz, “Ne kadar çok değişik siluette insanlar bu sokaklarda gezerse, onlara para harcatma yöntemini kurabilirsek işte o zaman önemli adım atılmış olur. Dolayısıyla elde edilen ekonomik gelir çocuklarımıza ve gençlerimize yansıyacak, insanlarımızın yaşam standartları, sosyal yaşamda da kalite artacaktır” dedi.

Marka Kent Olmazsa Olmazımızdır

Gümüşhane için marka kentin olmazsa olmazıdır vurgusu yapan Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Bunun mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor. Biz hem turizm alanında hem organik tarım alanında ve genel manada kamu hizmetlerinin kalite ve standardını yükseltme anlamında çok iyi bir noktaya da geldik. Bilinçaltına ve algı yönetimiyle insanların beynine hitap eden bir sistem artık çağdaş bir metottur. Artık bizler bunu uyguluyoruz.”

Kaliteli Yollar Yapılacak

“Baharla birlikte Limni Gölü’nün, Örümcek Ormanlarının, Artabel’in ve Tomara Şelalesi’nin yolunu çok kaliteli bir standartta yapacağız. Bu konuda bütün proje çalışmalarını yaptık ve ödenek konusunda da hemşerimiz Nurettin Taş hiçbir sorun olmayacağını belirttiler.”

Kırsal Kalkınmayı Destekleme

“Kırsal kalkınmayı destekleme kurumunun ilimizde olmaması bir garabettir. Bunu da itiraf ediyoruz ve söylüyoruz. Ama bunun halli için de yoğun bir gayret içinde olduğumuzu hatta bu kurumun Gümüşhane’de kuruluncaya kadar ki süreçte Tarım Bakanlığı’nın uyguladığı teşvik uygulamalarına kırsal turizmin de dahil edilmesiyle ilgili kararnamenin hazır olduğunu ve en kısa zamanda ki Fikri Işık Bakanımızın da bilgisi var bu konuda, bunun da imzalanıp yürürlüğe gireceği bilgisine sahibiz.”

Bizdeki Potansiyel

“Yabancı ülkelerle mukayese ettiğimizde, bizdeki potansiyel çalışma azmi ve gayreti, iyi yönlendirilirse dünyanın hiçbir milletinde yok. Bunun da farkında olarak bizim yeni yetişen neslimiz, her yönüyle donanımlı ve pırıl pırıl bir gelecek vaat ediyor. Bize düşen de onlara güzel bir mekan ve ortam oluşturmak. Ben, bunu başardığımıza da inanıyorum. “

Tarihi Ve Kültürel Eserlerin Belirlenmesi

“İlimizde o kadar çok tarihi ve kültürel eser var ki. Ancak bu tarihi ve kültürel eserlerin merkezlerinin belirlenmesi ve buralara ilişkin olarak bir rotanın belirlenmesi çalışması bugüne kadar düzenli bir şekilde yapılmamış. İşte bunun halli için yine arkadaşlarımız, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nda iki güzel proje yapıldı. Bizim kültür ve tabiat varlıkları rotası diye bir çalışmamız var şu anda. Çok profesyonel ve modern teknikleri kullanan bir firmaya bunun yapımı konusunda ihale edildi ve çalışıyor. Şu anda çok görsele yatkın, güne ve çağa uygun olarak nefis bir çalışma rehber şeklinde çıkacak.”

 Vali Yardımcısı Şenol Turan ise Valilik yayın hayatına kazandırılan Süleymaniye Gazetesi’nin Kasım ayı içerisinde okurlarıyla buluşturduklarını belirterek, “Gazeteyi ilk elinize aldığınızda neden ‘Süleymaniye’ sorusu akla gelebilir. Çekirdek kadromuzla gazetemiz adı üzerinde uzun süre konuştuk ve sonunda bütün yolların Süleymaniye Mahallesine çıktığını gördük. Konuştuğumuz diğer konuların da Süleymaniye’nin kıyısından, köşesinden teğet geçtiğini gördük ve ‘Süleymaniye’ isminde karar kıldık” dedi.

Yazı Karakteri

Gazetenin adının konulmasıyla işin bitmediğini ifade eden Turan, “Süleymaniye yazı karakterinin oluşmasında da bilhassa uluslar arası çapta üne sahip The Newyork Times ve Le Monde  gazetelerinin yazı karakterlerinden esinlendik.  Gayet de güzel olduğunu sanıyorum” cümlelerini kullandı.

İlkelerimiz Var

Gazetenin bazı ilkelerinin olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

“Bu ilkelerin başında gazetemizin ilelebet yaşaması. Manşetlerimizi sürekli olarak Süleymaniye’ye ayıracağız. Son sayfamızda ise şehrimizin kültür sanat ve spor hayatına damgasını vurmuş kişilerle röportaj yapmayı planlıyoruz. Fotoğraf ve nesir arasında genel itibari ile nesir lehine bir denge gözetmeyi düşünüyoruz. Fotoğraflarımız haber fotoğrafından ziyade bir sanat fotoğrafı hüviyetinde olacak.”

Güncel Haberlere Ağırlık Vermeyeceğiz

Gazetede güncel ağırlıklı haberlere ağırlık vermeyeceklerini ifade eden Turan, “Genel itibari ile turizm, sanat ve kültür ağırlıklı bir yayın ilkesi benimsedik. Tekrara düşer miyiz diye de düşündük. Ancak Fransızlara atfedilen bir anekdotu dikkate alarak üretilen 247 çeşit peynirin, ülke insanlarının fikir çeşitliliğinden hareket ettiklerini dikkate aldık. Biz de Süleymaniye ile alakalı ilk sayfada manşetten vereceğimiz haberi yüz farklı kişiye yazdırdığımızda yüz farklı fikrin ortaya çıkacağını ve tekrara düşmeyeceğiz kanaatine vardık” diye konuştu.

Eli Kalem Tutan Herkes

Eli kalem tutan fikir sahibi her Gümüşhanelinin, Gümüşhane sevdalısının bir gün gazetede yazı yazacağını kaydeden Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Yayın kurulumuz bir sonraki sayının haber başlıklarını tespit ettikten sonra haberleri kime yaptıracağını da tespit ediyor. Tabi aynı haberi daha sonra farklı kişiye de yaptırmak mümkün olacak. Dediğim gibi haberlerimiz genellikle sipariş usulü olacak ve bu konuda herkesin bize katkı sağlayacağını, bizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz. Yine de neden ‘Süleymaniye’ sorusuna farklı bir cevap olabilir. Türk edebiyat tarihinin usta kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın güzel bir deyişi olan ‘önce sözcükleri öğreniriz sonra onların anlamlarını”. İşte biz de Süleymaniye sözcüğünü insanların zihinlerine nakşetmeyi düşünüyoruz. Önce sözcüğü kabullenmelerini sağlayacağız, akabinde de bu sözcüğün Gümüşhane için ne mana ihtiva ettiğini her sayımızda farklı şekilde anlatmayı planlıyoruz.”

Bu Gazete Gümüşhane’nin

Gazetenin Valiliğin, belediyenin, sivil toplum kuruluşlarının değil tüm Gümüşhane’nin olduğuna işaret eden Turan, “Bu gazete hepimizin olsun istiyoruz. Gümüşhane’nin markası olmasını istiyoruz.  Siyaset üstü bir politika izlesin istiyoruz, bizim en önemli temennimiz bu” dedi.

Çekirdek Kadro

Süleymaniye Gazetesi’nin çekirdek kadrosu hakkında da bilgi veren Turan, şunları kaydetti: “Çekirdek kadromuzda başta Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Valilik çalışanlarından Abdullah Uzun, Zeynep Akça, İsmail Gürses ve Arif Duman var. Kendilerine teşekkür ediyorum. Yine gazetemizin ilk sayısında katkı sağlayan, ikinci sayısına ve bundan sonraki sayılara katkı sağlayacak olan isimsiz kahramanlara da teşekkür etmek istiyorum. Teşekkürün aslan payı Sayın Valimize ait. Sayın Valimiz gazetemizin fikir babasıdır, bizleri bizzat yönlendirmiştir. Biz de onların yönlendirmesi neticesinde böyle güzel bir işe imza atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Süleymaniye’de bir sabah manşeti ile çıkmış olan Süleymaniye Gazetemizin asla akşam görmemesi, karanlık görmemesi temennisi ile hepinize çok teşekkür ediyorum.”

Toplantıya Vali Yücel Yavuz, Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, Emniyet Müdürü Orhan Kar, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, gazetenin yayın kurulu, marka kent platformu üyeleri ve gazeteciler katıldı.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim