• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 8 °C

GÜMÜŞHANE YER ALTI ZENGİNİ

13.03.2016 17:02
GÜMÜŞHANE YER ALTI ZENGİNİ
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi İbrahim Akpınar, Gümüşhane’nin yer altı zengini olduğunu, bugüne kadar bu zenginliğin birkaç işletme dışında işletmeye açılmamasında geç kalındığını söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi İbrahim Akpınar, Gümüşhane’nin yer altı zengini olduğunu, bugüne kadar bu zenginliğin birkaç işletme dışında işletmeye açılmamasında geç kalındığını söyledi.

Akpınar, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane’nin, Türkiye’nin önemli maden bölgelerinden biri olduğunu, Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Ordu ilinden başlayarak Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinin yer aldığı maden kuşağı içerisinde yer aldığını belirtti.

Her Yerde Cevher Belirtisi Var

Akpınar, Gümüşhane’de yaptığı araştırmada, Gümüşhane’nin her yerinde cevher belirtisine rastlandığını belirterek, “Bu cevherleşmelerden önemli bir kısmı geçmişte işletildiği gibi günümüzde de hala birkaç yerde işletilenler var” dedi.

Üç İşletme Var

Gümüşhane’de Koza Altın İşletmeleri, Gümüştaş Madencilik ve Yıldız Madencilik olmak üzere üç işletmenin faaliyette olduğunu anlatan Akpınar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kent genelinde gerek MTA gerekse özel sektör tarafından yapılan arama çalışmalarında altın, gümüş, bakır, kurşun ve çinko, barit ve seramik ve refrakter sanayisinde kullanılan refrakter kil cevheri tespit edildi. Ayrıca, çok sayıda bölgede metalik maden, endüstriyel ve enerji ham madde yatakları tespit yapıldı.”

Linyit Kömür

Kelkit'in Alansa, Gödül, Pernek bölgeleri ile Şiran ilçesinin Norşun bölgesinde linyit kömürü yataklarının bulunduğunu dile getiren Akpınar, ''Bu bölgelerimizde yapılan tespitte 486 bin ton dolayında kömür rezervi olduğu saptanmıştır. Alansa ve Norşun kömür yataklarında özel sektör tarafından üretim yapılmakta ancak yöresel ihtiyacın bir kısmı karşılanmaktadır'' diye konuştu.

Mermer Zenginiyiz

Akpınar, Torul ilçesinin Gülaçar, Gümüşhane'nin Bahçecik, Köse'nin Övünce ile Kelkit'in Öbektaş ve Aşağı Özlüce mevkilerinde özel sektörce mermer üretimi yapıldığını anlatarak, ''İlimizde, üretilen mermer madenlerini plaka haline getiren özel sektöre ait tesisler bulunmaktadır. Üretilen mermerlerin bir kısmı bu tesislerde plaka haline getiriliyor, bir kısmı da blok halinde pazarlanıyor'' dedi.

Geç Kalındı

Gümüşhane’nin yer altı incelemesinde başta gümüş olmak üzere, altın, barit, bakır, demir, civa, kil, mermer, kurşun gibi çok zengin maden yatakları bulunduğunu, bu madenlerin mutlaka işletilmesi gerektiğini anlatan Akpınar, “Aslında madenlerimizin işletilmesinde geç kalındı. Bu madenlerimizin çok önceleri işletmeye açılması gerekiyordu. Şu anda üç işletmenin dışında herhangi bir işletmemiz yok” açıklamasında bulundu.

80 Yıl Önce Alman ve Fransızlar İncelemede Bulundu

Akpınar, Atatürk tarafından 1935 yılında Maden Teknik Arama Enstitüsünü kurduğunu anımsatarak, “Enstitünün kurulmasından bir yıl sonra yani 1936 yılında Alman ve Fransız jeologlar Gümüşhane’ye gelerek araştırmada bulundu. Yapılan araştırmada yani 80 yıl öncesinde Gümüşhane’nin çok zengin maden yataklarına sahip olduğu tespit edildi” dedi.

Gümüşhane’nin Geleceği İçin Çok Önemli

Yer altı zenginliğine sahip madenlerin Gümüşhane’nin geleceği için çok önemli olduğuna işaret eden Akpınar, “İlimizde 10 yıl önce üretime başlayan Koza Altın İşletmelerinde üretim yeniden yapılmalıdır. Şu anda sağlıklı olarak üretimini sürdüren Gümüştaş ile Yıldız Madencilik ilde önemli ölçüde istihdam sağlamaktadır. Var olan bu yer altı zenginliğimizin dikkate alınarak üretime başlaması ekonomik manada büyük katkı sağlayacağı gibi işsizliği de önemli ölçüde çözecektir” şeklinde konuştu.

Sondaj Çalışmaları Yapan Firmalar

Gümüşhane’nin zengin maden yataklarının farkına varan gerek yerli gerekse yabancı firmaların Gümüşhane’de sondaj çalışmalarını sürdürdüğüne de değinen Akpınar, şunları söyledi:

“Yaptığımız araştırmada TÜPRA şirketi, ELDORDA, GOLD gibi maden firmaları İmera, diğer bir adıyla Olucak köyünde sondaj çalışmaları yapıyor. İlimizin Canca Mahallesi’nden başlayan ve Aktutan köyüne kadar bir alanda altın araması yapıldı. Aramaların tamamlanmasının ardından bu bölgede sondaj çalışmaları yapılıyor. Ne zaman faaliyete geçecekleri konusunda ise bir şey söylemem mümkün değil.”

Her Tarafımız Maden

Gümüşhane’nin her tarafının yer altı zenginliğine sahip olduğuna da işaret eden Akpınar, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Geçmişte işletilmiş ve ter edilmiş maden yataklarımız var. Kürtün’de var, Torul’da var. Yine yakın zamanda Ünlüpınar’da işletilmiş çinko maden yatağımız var. Zigana dağ silsilesine baktığımızda da önemli cevherler bulunuyor. Gümüşhane’nin en uç köyü olan Dumanlı ve Boğalı köylerimizde de zengin maden yataklarına sahibiz. Şiran, Köse ve Kelkit ilçelerimizde de aynı zenginliğe sahibiz. Önemli olan araştırması yapılan ve tespit edilen yer altı zenginliklerimizin doğayı tahrip etmeden hem ilin hem de ülkemizin ekonomisine katmaktır.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim