Gümüşhane Üniversitesi’nde Altın Kart Uygulaması
Gümüşhane Üniversitesi’nde altın kart uygulamasına geçildiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Gümüşhane Üniversitesinde görev yapan 291 idari, 622 akademik, 17 bin 500 öğrenci ve kurum misafirleri için özel olarak hazırlanmış mifare teknolojisine sahip temassız kimlik kartı uygulaması başladı.
Altın Kart, sahip olduğu fiziksel ve güvenlik özellikleri ile kişiye özel olup, taklit edilemez, kart sahibi dışında bir başkası tarafından kullanılamaz ve bir başkasına devredilemez. Personel ve öğrencilerimiz Altın Kart ile Üniversite kampuslarımıza giriş-çıkış alanlarında kolay ve hızlı bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.
Altın Kart sistemi ile Araç Kontrolleri Nasıl Yapılacak?
Altın Kart Sistemine entegre edilecek Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile Üniversitemiz Kampüs alanı giriş çıkışlarına kurulacak bariyerler antenlere entegre edilecektir. Bu antenler panellerle haberleşmek suretiyle giriş ve çıkış bilgilerini toplar ve geçişe yetkisi olan araçlar içeriye alınır. Hızlı geçiş sisteminde geçiş yapacak olan aracın bariyere yaklaşması esnasında araç üzerindeki kart sistem tarafında hızlı şekilde algılanır ve okunur. Sistem tarafından değerlendirmeye alınan karta göre araç geçiş yetkisine sahipse sistem tarafından bariyer açılır (0,6-0,9 saniye) ve araç geçişine izin verilir. Gerçekleştirilen tüm işlemler kayıt altına alınır ve gerektiği takdirde raporlanır. Geçiş yapanlar kurulacak panellerden anlık izlenebileceği gibi geçmişe yönelik geçiş izleme ve sorgulama da yapılabilir.
Araçların ön camlarına veya plakalarına yerleştirilecek olan etiketler (tag), tanıtıcı kartlar sayesinde sistemin aracı tanıması ve paneller tarafından yorumlanarak geçiş yetkisi verilip verilmeyeceği belirlenir. Kart veya etiketler araçlara entegre olduğu için kayıp ya da unutma sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır.
Araç geçiş sistemi sayesinde yüzlerce araç kontrol edilebilir ve giriş çıkış saatleri, içerde kalma süresi, plaka bazlı takip raporları alınabilir. Kumanda kullanımı ve manuel kart okutma işlemlerine gerek kalmaz. Uzun mesafeden tanıma kabiliyetine sahiptir. Tüm bariyerlerle uyumlu olması, uzun ömürlü bir sistem olması ve zengin raporlama yeteneği sayesinde tam denetim sağlayabilmektedir. Pek çok durumda hızlı geçiş sistemi sadece kolaylık değil güvenliği de üst düzeyde sağlamaktadır. Akıllı Kart Sistemi (HGS) erişim kontrol sistemlerine bağlı olacak şekilde dizayn edilmiştir. Üniversitemiz geçiş sistemleri için kullandığımız sistemler araç geçiş sistemini destekleyecek şekilde genişletilebilir. Böylece güvenlik politikalarımızın düzenlenmesi ve geliştirilmesi için de imkan sağlanmış olur. Sistemdeki yetkilendirmelerde her zaman değişiklik yapılabilmektedir.
Kimlik Kartlarından Para Yüklemesi Nasıl Olacak?
Akıllı kart sahibi, Sosyal Tesislerde ve yemekhane girişlerinde bulunan POS’lardan; İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Gümüşhane MYO ve Sosyal Tesislerde bulunan KİOSK’ lardan veya Gümüşhane Üniversitesi Web sitesinde bulunan sanal postan para yüklemesi yapabilir. Para yüklemesinden sonra kartlar yetkilendirilen yemekhanelerde kullanılır. Personel ve öğrenci akıllı kartları ile yemekhanelerde gerçekleşen tüm işlemler, sisteme aktarılır. Akıllı kartlara daha önceden yüklenen para sayesinde, personel ve öğrencinin yemek ihtiyaçları herhangi bir kargaşaya neden olmadan karşılanmaktadır.
Sosyal Tesis harcamalarında yapılan harcama tutarı akıllı kartın POS cihazına okutulması neticesinde işlem tamamlanmış ödeme yapılmış olur. Böylelikle yemekhane veya Sosyal Tesislerde para alışverişi ve para üstü işlemleri ortadan kalmıştır. Akıllı kart kullanımı ile kasalarda ortaya çıkan yığılmalar sonucu meydana gelen zaman kaybı da engellenmiş olur. Ayrıca yemek fişi basım maliyetleri ve kırtasiyecilik azaltılmış, görevlendirilen personelin iş gücü ve zaman kaybının önüne geçilmiştir. Misafirlerimiz ise KİOSK’lardan veya POS cihazlarından aldıkları çıktıları turnikelerde okuttuktan sonra yemek hizmetlerinden yararlanabilirler.
Akıllı Kartların Özellikleri Nelerdir?
Akıllı Kart tasarımı yapılırken kart çok fonksiyonlu olarak düşünülmüştür. Kartın bazı özellikleri ise şöyle sıralandı:
“En önemlisi kartın personel ve öğrenci kimlik kartı özelliği taşıması, fotoğraf ve öğrenci/personel bilgileri basılı kimlik kartı elinde bulunan öğrenci ve personel tüm öğrenci/personel haklarından kartını kullanarak yararlanabilecektir. Yemekhanelerden Yararlanılması, karta nakit veya pos cihazından yükleme yapıldığı sürece, öğrenci yemek fişi almak yerine kartını turnikede okutarak yemek hizmetinden yararlanabilecektir.
Sosyal Tesisler
Sosyal Tesisler hizmet alanlarında bulunan restoran ve kafelerden yapmış oldukları harcama tutarını, kartlarını POS cihazında okutmaları neticesinde tahsilat işlemi yapılmış olacaktır. Ayrıca Sauna, fıtness ve yüzme havuzundan abonelikleri ve kullanım tercihleri oranında yararlanabilirler.
Yurtlarda Kullanım
Üniversitemizin işletmekte olduğu Kürtün ve Şiran Öğrenci Yurtlarında barınan öğrencilerimiz Akıllı Kartı Giriş Kartı olarak kullanabilirler.
Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Öğrencilerimiz Kütüphaneden almış oldukları kitapları zamanında iade etmedikleri zaman diliminde tahakkuk edecek gecikme ücretleri mobil pos aracılığıyla Akıllı Kart içerisindeki bakiyeden düşülür.
Kampüs Yaya Giriş ve Çıkışları
Üniversite kampuslarına girişlerin denetim ve kontrollerinin sağlanabilmesi amacıyla kampus girişlerindeki yaya yürüyüş güzergâhlarına yerleştirilen turnikelerden Akıllı Kartların okutularak giriş ve çıkışların kayıt altına alınması sağlanacaktır.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim