Gümüşhane, Eşsiz Güzellikleriyle Hayran Bırakıyor
Gümüşhane’de bulunan Tabiat Koruma Alanları, ziyaretçilerine balta girmemiş ormanlarıyla, yabani hayvan gözlemleme imkanlarıyla, bulundurduğu anıt ağaçlarıyla eşsiz bir deneyim vadediyor. İçerisinde eşsiz güzellikler barındıran Tabiat Koruma Alanları ve özellikleri;
ÖRÜMCEK ORMANLARI TABİAT KORUMA ALANI
Örümcek Ormanları Tabiat Koruma alanı içerisinde yer alan Dört adet Göknar tescil edilerek koruma alına alınmıştır. Örümcek Ormanları Çifte Köprü mevkiinde Doğu Karadeniz Göknarları türüne ait olan bu ağaçlardan ikisi 169 nolu bölmede, diğer ikisi de 159 nolu bölmededir. 61.5 metre boyundaki Karadeniz Göknar’ının Avrupanın en uzun Göknarı olduğu söylenir. Yine Örümcek Ormanları sınırları içerisinde bulunan doğu ladin ağaçları ise, 57,6 metreyle en boylu ve 192,0 (cm) çaplada en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır.
Jeolojik Yapı: Kretase ve tersiyer yaşlı kayaçlar egemendir. Bunlar tabandan tavana doğru, volkano-sedimenter, sedimenter volkanik ve plitonik kayaçlar şeklinde istiflenmiştir.
Fauna: Tilki, ayı, kurt, sincap, domuz, karaca.
Flora: Doğu ladini, Doğu Karadeniz Göknarı, Doğu kayını, Sakallı kızılağaç, adi porsuk.
Ulaşım: Gümüşhane’ye 74 kilometremesafede olan Özkürtün Beldesine 22 kilometre uzaklıktadır. Gümüşhane- Özkürtün arası asfalt olup, Özkürtün ile TKA arası toprak yol kalitesindedir.
Mevcut Kullanım: Saha ziyaret amaçlı kullanılmaktadır.
YUKARI KULACA YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI
Yukarı kulaca köyü civarında varlığı bilinen ve nesli çok azalmış cengel boynuzlu dağ keçisinin korunması amaçlı olarak belirlenmiş bir sahadır. Saha çoğunlukla çıplak kayalık ve dalgalıdır. Saha içinde çok miktarda pınar ve yan dereler mevcuttur. Ağaç cinsi olarak sarıçam, kavak ve meşeye rastlanmaktadır.
Çengel boynuzlu dağ keçisinin nesli tükenecek kadar azalmıştır.6-10 adetlik bir iki sürü mevcuttur. Bu bölgede avlanmak kontrol altındadır.
CAMALLI KÖYÜ YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI
Varlığı bilinen ve nesli çok azalmış sarp kayalık yörelerde mevcudiyetini devam ettirmeye çalışan çengel boynuzlu dağ keçisinin korunmasına ve üremesinin sağlanması amacıyla belirlenmiş sahadır. Sahanın %56’sı ormanlık, geriye kalan alan çayır otları ile kaplıdır.
Çengel boynuzlu dağ keçisinin grup halinde Erzincan tarafından geldiği ve sürüler halinde dolaştıkları öğrenilmiştir.
MAHMATLI YABAN HAYATI KORUMA ALANI
Nesli çok azalan ve sarp kayalıklarda neslinin muhafazasını ve üremesini devam ettirmeye çalışan dağ keçisinin korunmasını ve üremesini sağlamak amacıyla Kelkit İlçemiz Mahmatlı Köyünde 22.000 (HA) Ç.A Dağ keçisi Koruma alanı olarak ilan edilmiştir.
SOĞUKSU MESİRE YERİ
İli: Gümüşhane
İlçesi: Torul
Mevkii: Çayırlar
Ulaşım : Gümüşhane’ye 36 km. Torul İlçesine 12km. mesafede bulunan alanın etraf köylere olan yakınlığı 2 km. dir.
Tesisler: WC, su deposu, çeşme, yağmur barınağı, kamelya, bekçi evi mevcuttur.
LİMNİ GÖLÜ
Torul İlçesi Zigana Köyü Saranoy Yaylasındadır. Göl ve çevresi sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin flora ve faunası ile adeta insanları büyülerken klima özelliği havası ile insanlara sağlıklı bir ortam sunar. Göl çevresinde öncül tesisler mevcuttur.
Ulaşım: Gümüşhane’ye 40 km. Torul İlçesine 16 km. mesafededir.
Tesisiler: Giriş kontrol kulübesi, otopark, büfe, bulaşık yıkama yeri, WC, kamelya, piknik ocağı, su deposu, su isale hattı.
Anıt Ağaçlar
EVLİYA ARDICI
Gümüşhane’nin Şiran İlçesinde, Kırıntı Köyünde 2123 metre rakımda bulunan 700 yaşındaki Ardıç ağacının 4.80 metre boy 1.32 metre çap ve 4.15 metre çevre genişliğine sahiptir.
ANIT LADİN
Kürtün İlçesi Örümcek Ormanları sınırları içerisinde olan doğu ladinlerinin, 57,6 metreyle en boylu ve 192,0 (cm) çaplada en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır.
Kürtün İlçesi Örümcek Ormanlarız Çifte Köprü mevkiindedir. Doğu Karadeniz Göknarı türüne ait bulunmaktadır. Bu Ağaçlardan ikisi 169 nolu bölmede, diğer ikisi de 159 nolu bölmededir. 61.5 metre boyundaki Karadeniz Göknar’ının Avrupa’nın en uzun Göknarı olduğu söylenir. Anıt Meşcere olarak adlandırılabilir.
ALİ AĞANIN KAVAĞI
Anıt Kavak, Şiran İlçesi Kırıntı Köyünden, köy mezarlığı istikametinde yolun altındadır. 500 yaşındaki kavak ağacının 30 metre boy,1.55 metre çap ve 4.15 metre çevre genişliğine sahiptir.
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim