• BIST 9613.18
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 11 °C

GÜMÜŞHANE EN İYİSİ

20.11.2016 12:31
GÜMÜŞHANE EN İYİSİ
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane’de yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi olduğunu Türkiye’de başka illerin de yavaş yavaş üretime geçtiğini ancak Gümüşhane’nin bu konuda en eskisi ve en iyisi olduğunu söyledi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane’de yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi olduğunu Türkiye’de başka illerin de yavaş yavaş üretime geçtiğini ancak Gümüşhane’nin bu konuda en eskisi ve en iyisi olduğunu söyledi.

Gümüşhane’de Vali Okay Memiş başkanlığında Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Pestil-Köme üreticileri ve paydaşları ortak akıl toplantısı düzenlendi. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Memiş, bundan sonra Organize Sanayi Bölgesinde geniş katılımlı toplantı yapmayı ve her ay bir pestil-köme üreticisini ziyaret etmeyi planladıklarını dile getirdi.

“BU KENTİN VİTES BÜYÜTMESİ LAZIM”

Kentin vites büyütmesi gerektiğini belirten Vali Memiş, “Bu kentin vites büyütmesi lazım. En önemli kaynağımız insan kaynağımız. Bu açıdan hiç fena bir il değiliz. Türkiye’nin nüfusu en az olan kentlerindeniz ama insan kaynağı ve insan profili açısından çok iyi durumdayız. Ticaret ve sanayide en önemli şey insan kaynağı. En önemli insan kaynaklarımızdan birisi de üniversitemiz. Her ile üniversite projesinin en başarılı örneklerinden birisi Gümüşhane Üniversitesi. Adeta kayalıkları oyarak yapılan ve 19 bin öğrenciye ulaşan büyük bir başarı. Ancak kentle entegrasyonunda eksikliklerimiz var. Bu bizden, üniversite yönetiminden kaynaklanabilir. Bunu mutlak suretle çözeceğiz. Mutlaka daha fazla entegre olacağız. Biz gideceğiz, üniversite bize gelecek. Bize yol gösterecek inşallah” ifadelerini kullandı.

“PESTİL-KÖME KONUSUNDA EN ESKİSİ VE EN İYİSİYİZ”

Gümüşhane’nin yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi olduğunun altını çizen Vali Memiş, “Bu çok önemli. Türkiye’de başka iller de geliyor yavaş yavaş. Malatya, Elazığ, Bingöl, Artvin gibi. Biz bu konuda en eskisi ve en iyisiyiz. Standartlara ulaşmamız lazım, inovatif ürünler üretmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“REKABET DEĞİL İŞBİRLİĞİ YAPACAKSINIZ”

Pestil, kömenin hammaddesi olan cevizle ilgili olarak da 50 bin ceviz fidanını dağıtacaklarını anımsatan Vali Memiş şöyle devam etti:

“Ama bahçeler hazır, damla sulaması hazır, havuzları hazır. Kaynağımızı da bulduk. 5 yıl sonra meyve vermeye başlayacaklar. 5-10 yıl içinde 1 kilogram cevizi bile dışardan almayacağız. Her konuda yanınızda olacağız ama siz de ödevinizi yapacaksınız. Rekabet değil işbirliği yapacaksınız. Dev firmalarda bile rekabet var ama artık işbirliğine gidiyorlar. Sizin de yapmanız gereken işbirliği. Birilerinin ayağını çekerek değil. Her ay bir firmadan değil de farklı bir firmadan pestil-köme alacağız. Hepsini test etmiş olacağız. Her firmanın yüksek standartta ve kalitede ürün üretmesini özellikle istiyoruz.”

“GÜMÜŞHANE AÇIK ARA FARKLA TÜRKİYE BİRİNCİSİ”

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen ise, Pestil köme üretiminde Gümüşhane’nin açık ara farkla Türkiye birincisi olduğunu belirterek, “Ben Tarım İl Müdürü olarak diğer illerin bizle rekabet edebilir bir güce sahip olduğuna inanmıyorum. Çünkü pestil köme geleneksel ve ilimizde tarihi geçmişi olan bir ürünümüz. Tarihi geçmişi olan ürünlerin kolay kolay yok olması mümkün değildir” dedi.

“VATANDAŞ DAHA ÇOK CEVİZİ TERCİH ETTİ”

Birşen, neden dut yerine ceviz sorusunu ise şu ifadelerle cevaplandırdı:

“Gümüşhane’mizin toplam yüzölçümünün yüzde 17’si tarım alanı. Var olan toplam tarım alanının da yüzde 65’i Kelkit, Şiran, Köse ilçelerimizde. İklimsel ve coğrafi yapı olarak kısıntılarımız var. Dut da cevizden daha hassas bir bitki olduğu için biz tercihimizi cevizden yana kullandık. Cevizin hem endüstriyel bitki olması, raf ömrünün çok uzun olması ve bölgemizde daha çok tercih edilmesi, işçiliği, hasadı, bakım işlerinin duttan daha kolay olmasından dolayı kısıtlı alanımızı cevizden yana kullandık.  Dut pekmezini yurt içinden karşılayabiliyoruz ama cevizi yurtdışından karşılıyoruz. Ülkemiz açısından da bir cari açık oluşmaması için cevize daha çok önem verdik. Keşke daha fazla alanlarımız olsaydı dutta yapabilseydik.  Biz bunun denemesini 2015 yılında yaptık. Özel idare kaynaklarıyla 50 dönüm bir dut bahçesi tesisi için bir proje yaptık. Müracaatları açtık, hiç kimse müracaat etmedi.  Vatandaş daha çok cevizi tercih etti.”

NEDEN FERNOR, FERNETTE?

Birşen, cevizde de Fernor, Fernette  çeşidini tercih ettiklerin dile getirerek, “Fernor, Fernette bir Fransız çeşididir. Gerek bakanlığımız araştırma enstitüsünde gerekse üniversitedeki hocalarımızla,  yapmış olduğumuz görüşmelerde iklimsel olarak cevizin ilimizde kısıntıları olduğunu tespit ettik. Son 3 yıldır ceviz alamıyoruz. 30 Mart 2014’de ceviz dondu. 12 Nisan 2015’de ceviz dondu. 17 Nisan 2016’da ceviz dondu. Bu aylarda ceviz donuyor. İlimizde ilkbahar geç donlarının olması, cevizin de bu dönemde çiçek açmasından dolayı ceviz alamıyoruz. Biz bunun üzerine tek tek çeşitleri inceledik. Fernor, Fernette çeşidinin 1-15 Mayıs arasında çiçek açtığını, eksi 25 dereceye kadar dayanabildiğini, bin 800 metreye kadar dayanabildiğini tespit ettik ve bu çeşit üzerine yoğunlaştık. Bölgemizde bu çeşidin en uygun olduğunu tespit ettik. Geçtiğimiz pazartesi günü ihale sürecini başlattık. İlk etapta 15 bin taneyi Bandırma’dan alıyoruz. Akabinde 10 bin tane de Trabzon Orman Bölge Müdürlüğümüz karşıladığı zaman 25 bin fidanı mart ayının ilk haftası toprakla buluşturacağız” açıklamasında bulundu.

“GÜMÜŞHANE’YE DİKENSİZ KUŞBURNU GETİRECEĞİZ”

Kuşburnunu da çok önemsediklerini ve Gümüşhane’ye dikensiz kuşburnu getireceklerini ifade eden Birşen, “Onun da görüşmelerini yaptık, ihalesini başlattık. 20 dönümlük damızlık bahçe oluşturacağız. İsteyen oradan önümüzdeki yıllarda anaç alarak, ilimizde de dikensiz kuşburnunu yaygınlaştıracağız” şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Halil İbrahim Yılmaz’ın Gümüşhane’de pestil ve kömenin gelişimi hakkındaki sunumunun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Doç.Dr. Oktay Yıldız, Gümüşhane Pestil ve Köme’nin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametresinin belirlenmesi isimli TAGEM destekli proje çalışmalarını sunum eşliğinde anlattı.

Üreticilerin, görüş ve önerilerini dile getirmesinden sonra toplantı sona erdi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, pestil-köme, üreticileri, ceviz yetiştiricileri ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim