GÜMÜŞHANE “BİZE HER YER RADAR “
Özellikle radar uygulamasının gün içinde sık sık yer değiştirmesinden dolayı olan rahatsızlıklarını dile getiren sürücüler, aynı gün içinde, aynı yol dahilinde bir aşağı bir yukarı giderken ceza yediklerinden şikayet ediyorlar.
Radar nedeniyle ceza yiyen vatandaşlar, son dönemde uygulanan radar cezaları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Tepkili vatandaşlar, hız limitlerinin yol şartlarına göre çok düşük kalmaya başladığını ve artırılması gerektiğini belirtti.
Özel sektörlerde çalıştıklarını ve zamanında işleri yetiştirmek için bazı durumlarda hız yapmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle de radara düştüklerini belirten bazı vatandaşlar, asgari ücretin neredeyse yarısını her ay cezalara ödediklerini söyledi.
“Ankara’da çıkan kanun Gelip Gümüşhane’de uygulanıyor, birçok şehirde uygulanmıyor” diyen taksi şoförleri Gümüşhane’de yapılan denetimin başka şehirlerde bu kadar sıklıkla yapılmadığını iddia ettiler.
“Ceza yazmak için pusu atıyorlar”
Taksi Şoförü Özkan Demirci, “Adamlar ceza yazmak için direk pusu atıyorlar. Polislerin insiyatifi yok, ceza yazmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aldığımız ücret 5 lira ödediğimiz ceza 300 lira” dedi.
“Tuzak kuruyorlar”
Radar uygulamasının Gümüşhane’de yapıldığı kadar diğer illerde olmadığına tepki gösteren taksi şoförü Habip Yılmaz, “Çok sık ve gün içinde sürekli yer değiştiriyorlar. Örneğin akşam saatlerinde ters şeritte durup, uzun farları yakıp, bizim görüşümüzü engelleyecek şekilde radar koyuyorlar bir tuzak gibi, veya park etmiş araçların arasına giriyorlar, yaya kaldırımlarına çekiyorlar çoğu zaman yayaları da engelliyorlar. Onu kaldırımda gören yaya mecburen yoldan gitmek zorunda kalıyor ki yayaların hayatını tehlikeye atıyorlar. Ay içinde birkaç defa giriyoruz. Çoğu zaman, sınava, hastaneye yetiştirmek zorunda olduğumuz kişiler oluyor. Mecburen hızlı gitmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
“Gerekli düzenlemenin bütün illerde aynı olmasını istiyoruz”
Yılmaz, “Eğer bu bir kuralsa herkes uymak zorunda ama uygunsuz şekilde radarı desteklemiyoruz” diyerek, “Normalde 20 metre önünün, 20 metre arkasının açık olduğu şekillerde radar yapması lazım. Yani araçların arasına veya tabelanın, çöp konteynırının arkasına saklanarak değil. Gerekli düzenlemenin bütün illerde aynı olmasını istiyoruz. Gümüşhane’de sabahtan akşama kadar ve gece saatlerinde bile radar var. Trabzon’a, Bayburt’a, Erzurum’a gidiyorsunuz radar yok. Biz çoğu zaman uzun yola gidiyoruz. Gümüşhane’de yapılan denetim kadar hiçbir yerde yok. Uygulama şehirlerde farklılaşıyor yani. Doğu’da ki vatandaşa ehliyet, ruhsat soramıyorlar. Gümüşhane’de mazlum vatandaşa 1- 2 kilometre’de radar cezası yazıyorlar. Buradaki vatandaşın sesi çıkmadığı için sürekli vatandaşın üstüne geliyorlar” ifadelerini kullandı. Eğer hız kontrolü belirli bir alanda yapılacaksa büyükşehirlerde olan EDS denilen bölge içi “iki noktalı” tespit sistemi kurulması isteniliyor.
“3 lira kazanıyoruz, 5 lira veriyoruz”
Uygulamanın sıklığından şikayetçi olduklarını dile getiren Fatih Ceylan ise tepkisini şu cümlelerle dile getirdi: “3 lira kazanıyoruz, 5 lira veriyoruz. Ama kazaların düştüğünün farkındayız. Gün geliyor bir arkadaş hasta oluyor, acil gitmemiz gerekiyor. Ben Urfa’ya Gaziantep’e, Trabzon’a, Rize’ye gittim hiçbir memlekette bu kadar radar uygulaması olduğunu görmedim. Bu Gümüşhane’de neden sık oluyor onu anlamadım. 2-3 günde bir olsa tamam da her gün mü olur bu radar. Bir de tuzak kuruyorlar. Biz zaten ne kazanıyoruz. Gümüşhane’nin sahibi yok herhalde, hiç kimse tepki göstermiyor uygulanırsa uygulansın diyor, Ankara’dan çıkan kanun Gümüşhane’de hemen yürürlüğe giriyor. 30 Bin nüfusu var. 2 kilometrelik yolda akşama kadar 3-5 milyar trafik cezası yazıyorlar.”
“Gümüşhane kadar radar sıklığı başka yerde yok”
Taksi şoförleri kadar vatandaşlarda tepkili. Emniyetin konuyu rant haline getirdiğini iddia eden F.A, “Bu güne kadar Türkiye’nin hemen hemen her yerini gezdim ama Gümüşhane kadar radar sıklığına, hiçbir ilde rastlamadım 4000 km yol gitmeme rağmen 2 tane radara rastladım. Her şehrin içerisinden geçtiğim halde bu kadar sık radar yoktu. Burada ki radar sıklığı sadece benim sorunum değil Gümüşhane’de birçok insanın, taksicinin, dolmuşçuların, arkadaşlarımın ve diğer insanların sorunu ve bu konuda da bazen arkadaşlar arsında muhabbet ettiğimiz oluyor. Acil hasta olduğu zaman biraz hızlı gitmek gerekiyor. Sonra bir bakıyorsun ki ceza gelmiş ve nerede verildiği belli değil. Benim görüşüm ise emniyet bunu rant haline getirmiş. Hız sınırının 75 olması gerekir, bu da Gümüşhane’de ideal bir sınır diye düşünüyorum. Ayrıca birde gece radarı var. Bu kadar sıklıkla olan radar yetmiyormuş gibi birde bunu kurmaya başladılar” şeklinde konuştu.
“Küçücük bir alana yaklaşık 2-3 tane radar kuruluyor”
Bir başka vatandaş M.Ç ise, “Küçücük bir alana yaklaşık 2-3 tane radar kuruluyor, birinden geçiyoruz normal bir şekil de ama diğerine yakalanıyoruz,Trabzon yönüne hareket ederken bir otogarın karşısında yakalanıyoruz birde ikisu bölgesinde ikinci kez karşılaşıyoruz. Aynı yol üstünde 10 km mesafeyle iki kez radar kurulur mu merak ediyoruz.Bu kadar sıklıkta radar yerine tek radar konmasını talep ediyoruz. Uzun mesafeli tek radarda, halkın daha dikkatli olacağını düşünüyorum. Hız sınırı 60 bunu biliyorum ama 61 ile de ceza yazıyorlar bunu yazmamaları gerektiğini düşünüyorum” cümleleri ile tepki gösterdi.
“Bizim araçlarımızda mekanik sorunumuz var”
Fatih Dolmuş Durağı Kooperatifi Başkanı Yılmaz Pezük ise araçların da mekanik sorunu olduğunu dile getirdi. Pezük, “Araçlarımızda hep radara giren arkadaşlarımız var. 56 -57 ile ceza yiyor. 58 ya da 60 ile yenilse şoföre neredeyse madalya vereceğiz nasıl girdin bu radara diye. Bizim araçlarımızda mekanik sorunumuz var. Zaten bizim hızlı gitme şansımız yok. Araba 4. viteste elli ile gittiği zaman devri fazla yükleniyor. Diyoruz ki beş’e atalım rahatlasın beşe attığımız ve ellibeşle de gittiğimiz zaman arabada titreme yapıyor. Araba titrediği zaman mecbur arabaya gaz veriyorsun. Bu seferde radara giriyorsun. Biz ellibeş sınırından dolayı çok mağduruz. Bizim için altmış beş olsun altmış bir ile radara girdiğimiz zaman bize her türlü cezayı yazsınlar. Radarın yer değişmesinden de mağduruz. Ben kanun Ankara’da çıkıyor. Gümüşhane’de uygulanıyor demiyorum. Çünkü kanun her yerde kanun” diye konuştu.
“Yasal zemini olsa dahi hukuki bir mantığı yok”
Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı İsmail Taştan ‘da konu ile ilgili baro yönetimi olarak daha önce İl Emniyet Müdürü’nü ziyaret ettiklerini ancak değişen bir şey olmadığını kaydetti. Taştan sözlerine şöyle devam etti: ”Biz daha önce Baro yönetim kurulu olarak bu kadar sık radar olmasından dolayı bize gelen şikayetleri dile getirdik, problemimizi ilettik ama herhangi bir şekilde değişen bir şey olmadı. Çünkü Emniyet Müdürü tek başına yetkili değil, bir kurul yetkili bu konuda. Bizim ise radarla ilgili şahsi fikrimiz ve hukuka da uygun olan şudur. Mutlaka uyarı işaretleri olmalıdır. Uyarı işaretleri konularak radarlar kurulmalıdır. Aksi halde uyarı işareti olmaksızın konulan radarların çokta hukuka uygun olduğunu düşünmüyorum. Yasal zemini olsa dair hukuki bir mantığı yok.”
“Tepkiler var ancak kaza oranları düşüyor”
Sürücüler ve bazı vatandaşlar konuya bu kadar tepkiliyken, Emniyet ise yapılan uygulamalarla birlikte kaza oranlarının düştüğünü söylüyor
Gümüşhane İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, bu gibi uygulamaların temel amacının trafik kazalarının, önlenmesi, kazaların ortadan kaldırılması olduğunu belirtti.
“Amaç insanımızı korumak, trafik kazalarını ortadan kaldırmak”
“Her gün televizyonu açtığımızda hem görsel hem de yazılı basında hep trafik kazalarıyla karşılaşıyoruz bunların çoğunluğu da trafik kurallarına riayet etmemekten oluyor” diyen Kar, “Hatta üst düzey yetkililer şunu da dile getiriyorlar; terör olaylarındaki kayıplarımız trafik olaylarındaki kayıplarımızla baş başa neredeyse. Bakanlık olarak bu konuyla ilgili bir eylem planı hazırlandı. Biz bu kazaları nasıl aşağı çekebiliriz diye. Amaç, burada insanımızı korumak, trafik kazalarını ortadan kaldırmak ve hem maddi, hem yaralamalı, ölümlü trafik kazalarının tamamını sıfırlamak, sıfırlanamıyorsa bile en asgariye indirmektir. Dolayısıyla yapılan uygulamalarla ilgili talimatlar merkezden bize geliyor. Bunun içerisinde radarla ilgili olanda var, hız kontrolü, park yasakları, hatalı sollama gibi kontrollerde var. Biz uygulamalarımızı, merkezin gönderdiği talimatın asgarisinde tutturuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kuralları ihlal edenler eleştiriyor”
Kar, Gümüşhane’de konunun bu kadar gündemde tutulma sebebini ise şu cümlelerle açıklıyor: ” İlimizin özelliğinde çevre yolu olmasından dolayı burada daha çok göze çarpıyor. İnsanların başka kullanacağı yer yok dolayısıyla gündeme gelmesinin temel sebebi bu. Bir diğer sık eleştirilmesinin sebebi de kuralları ihlal edenler eleştiriyor, ihmal etmeyenler eleştirmiyor. İşin özeline bakıldığında bunları söyleyebiliriz. Bu uygulamalar bize trafik kazalarında, yaralanmalı veya maddi hasarlı kazalarda azalmayı ortaya çıkardı. Demek ki bakanlığımızın uyguladığı plan da doğru bir plan, amaç zaten buydu amaca doğru gidiliyor”
“Uygulamayı genel müdürlük belirliyor”
Uygulamanın kendilerince belirlenmediğinin altını çizen Kar, genel müdürlüğün illere asgari bir fiyat belirlediklerini, illerinde kendilerine göre plan yaptığını söyledi. Kar, “ Bizde mecburen asgari verilen hedefi tutturmak zorunda olduğumuz için buna göre bir plan yapıyoruz. Aslında diğer illerde, bizden nüfus olarak büyük olan illerde daha fazla uygulama var. Fakat göze çarpmıyor. Daha fazlası istenmesine rağmen uygulamıyoruz bile. Kasıtlı herhangi bir şey yok” dedi.
“Gizlenme söz konusu değil”
Kar amaçlarının vatandaşa ceza yazmak olmadığını vurgulayarak, “Vatandaşa ceza yazarak, buradan devlete para aksın, devletin böyle bir düşüncesi asla olmaz. Burada amaç genel kuralları oturtmaktır. Zaten bu paralar genel bütçeye gidiyor. Aylık planlı yapılıyor, Keyfe keder kafasına göre yapılmıyor. Şu şu noktalarda uygulama yapacağım diye açık alanda uygulama yapılıyor. Resmi aracımızın radar uygulaması yaptığı belli oluyor zaten. Gizlenme söz konusu değil. Orada trafik aracı olduğu belli üzerinde yazıyor “Trafik Polisi” diye. Radar aracının bulunduğu yerde, durdurma yok radar aracı aracın normal hız sınırı üzerine çıktığı zaman bir sonraki ekibe bildirir ve o ekip durdurur. Aracımızı gizleyerek de böyle bir hız kontrolü yapmıyoruz” cümlelerini kullandı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim