• BIST 9632.1
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

GÜMÜŞHANE-BAYBURT PİLOT İL

04.11.2016 17:26
GÜMÜŞHANE-BAYBURT PİLOT İL
Gümüşhane’nin Kelkit Vadisi içerisinde yer alan Kelkit, Şiran ve Köse ilçeleri ile Bayburt ilinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Organik Tarım Pilot İller” kapsamına alındığı söylendi.

Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Organik Tarım Derneği Başkanı Prof. Dr. Vecihi Aksakal, Gümüşhane’nin Kelkit Vadisi içerisinde yer alan Kelkit, Şiran ve Köse ilçeleri ile Bayburt ilinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Organik Tarım Pilot İller” kapsamına alındığını söyledi.

Aksakal, gazetemize yaptığı açıklamada, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Kelkit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, Bayburt Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Aras Ünsal, Proje danışmanı Prof. Dr. Sümer Haşimoğlu ile Doğan Organik Ürünler A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Bora Eflanilioğlu’ndan oluşan bir ekiple birlikte Danimarka’da yaptıkları inceleme sonrası Almanya’ya geçtiklerini söyledi.

ORGANİK TARIM BÜYÜYEN BİR SEKTÖR

Prof. Dr. Aksakal, organik tarımın Danimarka’da her geçen gün büyüyen bir sektör olduğunu belirterek, “İnsanların da organik ürünlere talebi her geçen gün artıyor. Bizim amacımız da burada görmüş olduğumuz işletme modellerini Kelkit Vadisi’ne nasıl aksettirebiliriz onun bir planlamasını, fizibilite çalışmasını yapıyoruz. Döndüğümüzde bununla ilgili bir rapor hazırlayıp ilgili makamlara ileteceğiz. Bölgede organik tarımın yaygınlaşması noktasında çiftçi gelirlerine bir katma değer oluşturmak amacıyla çalışma içerisinde olacağız” dedi.

TÜRKİYEYE ÖRNEK OLABİLECEK BÖLGE

Danimarka’daki incelemelerin ardından Almanya’ya geçtiklerini ifade eden Aksakal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Danimarka iki organik süt işletmesinde incelemede bulunduktan sonra Almanya’ya geçtik. Şu anda Almanya’dayız. Burada da organik çiftçileri geziyoruz. Yaptığımız gezi ve incelemelerde gördük ki, Kelkit Vadisi Türkiye’de örnek olabilecek bir bölge. Ülkemizde organik tarımla ilgili pilot uygulamaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatıldı. Gümüşhane de Bayburt ile birlikte bu pilot iller uygulamasında yer alıyor. Kelkit’te tarımsal üretime katma değer oluşturabilmek için organik tarımı mutlaka yaygınlaştırmak gerekiyor. Kelkit, Köse, Şiran ve Bayburt bu anlamda büyük önem arz ediyor. Kelkit’te organik süt sığırcılığı işletme sayısını artırmak suretiyle ve buna paralel olmak koşuluyla yem bitkilerini de artırılması gerekiyor. Gelecekte bu vadinin organik vadi olma yolunda ciddi adımların atılmasında büyük fayda görüyoruz.”

TÜRKİYE’DE SADECE KELKİT’TE VAR

Prof. Dr. Vecihi Aksakal, Organik Tarım Araştırma Merkezi ile ilgili olarak hazırladığı projenin Gümüşhane Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hayata geçirilmesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde sözleşme imzalandığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Türkiye’de Organik Tarım Araştırma Enstitüsü yok. Belirttiğim gibi benim tarafımdan hazırlanan bir proje vardı. Bu proje kapsamında Gümüşhane Üniversitesi ile DOKA arasında, Kelkit ilçesine Organik Tarım Araştırma Enstitüsü kurulması için 5 milyon liralık bir protokol imzalandı. Tarım Araştırma Merkezi sadece Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde Kelkit’te kuruldu. Hazırladığım bu projede amaç, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmekti. Hem organik üretimiyle hem de çiftçi eğitimiyle bir bütünlük oluşturmaktı. O nedenle bu 5 milyonluk proje büyük önem arz ediyor. Bu hem bölge için hem de Türkiye için. Çünkü ulus ve uluslar arası uzmanlar da bu bölgeye gelecektir. “

TÜRKİYE’DE İLK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Organik Tarım Araştırma Merkezi’nin hayata geçirilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Aksakal, “Merkezin hayata geçirilmesi halinde hem süt ürünleri üretimine hem seracılığa hem de çiftçilerin yem üretimine çok güzel katkılar sunacağına inanıyorum. O nedenle Türkiye’de bir ilk olması bakımında çok büyük önem arz ediyor” dedi.

SULU ALANLAR ORGANİK ÜRETİMİN OMURGASI

Prof. Dr. Aksakal, özellikle Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde sulama amaçlı yapılan baraj ve göletlerin organik tarımın omurgası olacağını vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Kelkit Vadisi’nde çok geniş kıraç alanlar var. Bu geniş kıraç araziler sulanabilir durumda değil. Sulanabilir hale getirilmesi demek, hem organik tarım açısından hem yem bitkileri üretim açısından hem de tarım açısından çok büyük önem arz ediyor. Ne kadar sulak bir araziye sahip olursak yem bitkileri üretiminde girdi fiyatlarını da o orada düşecektir. Girdilerin düşmesinin yanı sıra daha kaliteli yem bitkileri üretmiş olacağız. Bölgedeki barajların ve göletlerin faaliyete geçmesi organik tarımın geliştirilmesi açısından çok önemlidir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim