GÜMÜŞHANE BALI İLAÇTIR
GÜMÜŞHANE BALI İLAÇTIR
Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özcan Köprülü Gümüşhane balı ve bal hasadı ile ilgili olarak gazetemizin sorularını cevaplandırdı.
Gümüşhane İlindeki Arı Varlığı
Gümüşhane genelinde arıcılık sistemine yaklaşık 65 bin kayıtlı koloni bulunduğunu belirten Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özcan Köprülü, “Bunların yaklaşık 40 bini aktif olup Gümüşhane merkez ilçemizde 19 bin 268 kovan, Kelkit ilçemizde 25bin 919, Şiran ilçemizde 6 bin 990, köse ilçemizde 4 bin 946, kürtün ilçemizde 4 bin 129 ve Torul ilçemizde 4 bin 500 koloni bulunmaktadır” dedi.
Gümüşhane Balı İlaçtır
Başkan Köprülü açıklamasında şunları kaydetti, “Gümüşhane’de üretilen balımız Türkiye’nin en kaliteli ballarının başında gelmektedir. Gümüşhane balı ilaçtır. Öncelikle her Gümüşhaneli, Gümüşhane balından yeterli miktarda alıp aile bireyleri ile afiyetle yemelidir. Her evde yıl boyunca ilaç niyetiyle bal bulundurulmalıdır.”
Gümüşhane Balında 147 Tür Çiçek Var
Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Etem Osma ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Korkmaz’ın Gümüşhane endemik bitkileri ile ilgili açıklamalarına da yer veren Başkan Köprülü, ”Gümüşhane yöresinde aralarında sipikor civanperçemi, peygamber çiçeği, Kelkit papatyası, ölmez çiçek, gök sakızı, top yemlik, yer sakızı, pire otu, arı otu, mavi emzik otu, gece menekşesi, sabun otu, kazan karası, çan çiçeği, anuk, hıra çiçeği gibi bitkilerin de yer aldığı 147 tür endemik bitki türü bulunmaktadır. Bu zenginlik ballarımıza kalite katmaktadır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Çünkü Fransa gibi bir ülkede sadece 135 adet endemik bitki türü varken Gümüşhane ilimizdeki endemik tür sayısı Fransa’nın tüm ülkesinden daha fazladır. 147 adet endemik bitki türü bizim büyük zenginliğimizdir” dedi.
Ballarımızda Kimyasal Kirlilik Yok
Gümüşhane’de arıcıların arılarını getirdiği yayla ve meraların rakımlarının yaklaşık 1700-2500 metre civarında olduğunu beliren Başkan Köprülü, “Coğrafyamızda, köylerimizde ve yaylalarımızda kimyasal ilaç ve Kimyasal Gübre kullanımı yok denilecek kadar az olduğu için ballarımızda kimyasal kirlilik yoktur. Bunun için arıcılıkta büyük oranda fiili bir organik üretim söz konusudur. Bu yıl ilimizde beklenen bal miktarı ise yaklaşık 550-600 ton civarında olup, bu yıl Gümüşhane’de ortalama çiçek balı fiyatının kilo bazında 100 – 150 TL arasında seyredeceğini tahmin ediyoruz. Polen fiyatı da bal ile eşdeğer fiyat aralığında olacaktır” şeklinde konuştu.
Bal evimizi Yakında Açacağız
Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özcan Köprülü, “Üreticilerimizin ürettiği arı ürünlerini Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen’in belediye binası önündeki park alanında birliğimize tahsis edeceği Arıcılar Birliği Balevi’ni kısa bir süre sonra halkımızın hizmetine sunacağız. Bal evinde kaliteli ve güvenilir ürünlerle ilimizin hizmetinde olacağız.” dedi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim