Gümüşhane Afet Müdahale Planı Onaylandı
Gümüşhane AFAD Planlama, İyileştirme ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Osman Taşdelen, Türkiye Afet Müdahale planının yürürlüğe girmesi, otaya çıkışı, müdahale seviyesi, yerel düzey yönetim sistemi, Gümüşhane Afet planın yapım süreci gibi başlıkların yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, sunumdan sonra yaptığı değerlendirme konuşmasında, olası bir afet halinde hangi kurumun, hangi asli görevi yapacağı veya hangi destek hizmeti yerine getireceğinin Gümüşhane Afet Müdahale Planında belirlenmiş olduğunu, bununda merkezi teşkilatın denetim ve kontrolünden geçtiğini söyledi.
“Bu Konu Çok Önemli”
Her kurumun başta amirleri olmak üzere bu planı gözden geçirmeli ve gerekli istişareli yapmaları gerektiğini söyleyen Vali Yavuz, “Bunun sevk ve idaresi İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından gerektiğinde yapılacaktır ama bu konu çok önemli. Çünkü geçmişte afetlere müdahale esnasındaki olumsuzluklar genelde koordinasyonsuzluktan ve herkesin bir şeyler yapmak istemesinden ama neticede hiçbir şey yapılamamasından kaynaklanıyordu. Buna rağmen dünya genelinde baktığımız zaman Türkiye olarak oldukça da iyi durumda olduğumuz açık ve net” diye konuştu.
“Van Depremindeki Müdahale Derslerde Okutulacak Düzeyde”
Ekim 2011’de yaşanan Van depremini anımsatan Vali Yavuz, “Burada yapılan müdahale dünyada belki de örnek gösterilen ve derslerde okutulacak düzeyde başarılı olan bir operasyon olarak dünya afetlerle ilgili mücadele tarihine geçmiştir. Oradan da hareketle bu yaptığımız çalışmayı gerekli kılan ve öngören bir süreç başlamıştır” dedi.
Vali Yavuz, afetin yaşanmaması için hiçbir garantinin olmadığını ancak tüm dünyanın küresel ısınma veya başka türlü tabi dengeyle oynamak suretiyle biraz da afete maruz hale geldiğini dile getirdi.
“Planın kafada olması gerekiyor”
Afet seviye durumları bulunduğunu ve bunlarla ilgili uyarı geldiği zaman hemen afet planına bakıldığına işaret eden Vali Yavuz, plana bakmaya vakit olmaması durumuna karşında o planın kafada olması gerektiğini, bir kriz anında kimin ne yapacağını bileceği bir ortamda da yüzde 50 başarı elde edilmiş olacağını belirtti.
“Akıllı Toplumlar Bunlara Hazır Halde Olan Toplumlar”
Vali Yavuz, Türkiye genelinde, bütün illerin il koordinasyon kurullarında afet ve acil durum planları ile ilgili artık güncellemelerin bittiğini ve onaylama aşamasına gelindiğini, bunun sürekli farkındalığının oluşturulup, gündemde tutulmasının önemli olduğunun altını çizerek, “Kriz edebiyatı değil, felaket senaryosu da değil ama akıllı toplumlar artık bunlara hazır halde olan toplumlar” ifadesine yer verdi.
“Harşit ve Kelkit deresi bize hayat veriyor”
Gümüşhane’nin genel anlamda deprem riski bulunmadığının ancak Kelkit-Köse hattının Erzincan fay hattına yakın olması nedeniyle deprem riski barındırdığını belirten Vali Yavuz şöyle devam etti:
“İl genelinde tarihimizde çok şükür depremle ilgili çok kötü hatıramız yok. Çığ veya ona bağlı erozyon, toprak kaymalarında riskimiz fazladır, selle ilgili geçmişte acı tecrübelerimizde var. Yoğun bir kar yağışı olduğunda, ani bir ısı değişikliğiyle beraber sel riski artıyor. Harşit ve Kelkit deresi bize hayat veren iki dere. Öncelikli bu konu ile ilgili yoğunlaşmak lazım. Çünkü bunlar Gümüşhane’ye özel riskli durumlar, afet dediğimizde akla gelebilecek durumlar.”
Vali Yavuz, karayollarının, il özel idaresinin, sağlık teşkilatının, ve diğer tüm kurumların bu konularda yeterince bilinçli ve donanımlı hale geldiğinin altını çizerek, önemli olanın kamuoyunda bu bilinçlenmenin, farkındalığın oluşturulması gerektiğini ifade etti.
“En seri şekilde nasıl müdahale edilebilir?”
Emniyet ve Jandarma teşkilatının hemen hemen her kriz ve afet konusunda görevi başında olduklarına dikkat çeken Vali Yavuz, “ 7 gün 24 saat onlarında kendi planlamalarına uyumlu halde dizayn edilmiş durumda. Öncelikle temennimiz böyle bir planın uygulanmasına gerek duyulmaması ama eğer böyle bir durum olursa onun çalışması yapılmalı. Kaymakamlarımızın da ilçelerinde, ilçe düzeyinde yapılması gerekenleri aynı şekilde, bir plan dahilinde ve kontrollü bir şekilde ifa etmek üzere gerekli duruş ve bilinçlenmeyi sağlamış olduklarını da görüyoruz. Bu yönde de sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
“Gümüşhane 5 ilden biri”
Vali Yavuz, AFAD yerleşkesi olarak 5 tane il belirlendiğini, bu illerden birinin de Gümüşhane olduğunun müjdesini vererek daha sonra şöyle dedi:
“AFAD yerleşkesi olarak 5 tane il belirlendi, bunlardan biri de Gümüşhane. Gümüşhane’yi ilgilendiren ve sevindirici bir olay bu. 40 dönümlük bir alanda AFAD Koordinasyon Merkezinin olacağı, depoların, müştemilatın olacağı güzel bir çalışma yapılıyor. Yer tespiti yapıldı, proje çalışması yapılıyor. Yani bu iş ve işlemelerin daha spesifik, daha fonksiyonel yürütülebilmesi anlamında mekan da oluşacak. Ödenekler de ayrılmış durumda 40 dönümlük kayalık alana. 112 Acil Çağrı ünitemizi de oraya yapacağız. Daha ziyade Gümüşhane’den çok, çevre illerde bir afet olursa sevk ve idaresi anlamında biraz da güvenli olduğu için.”
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Yarbay Uğur Demir, Belediye Başkan Vekili Yusuf Erdem, Vali Yardımcıları İsmail Özkan ile Şenol Turan, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İller Bankası Trabzon Bölge Müdürü Salih Devran, Ulaştırma 11. Bölge Müdürü İhsan Gümrükçü, BTK Bölge Müdürü Ömer Erdoğan, Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut bayrak, kurum müdürleri ve Kızılay İl Başkanı Cevat Aygün katıldı.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim