• BIST 9668.64
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

GÜFA filmleri Trabzon’da sinemaseverle buluştu

10.01.2017 11:37
GÜFA filmleri Trabzon’da sinemaseverle buluştu
Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) ve Trabzon Sinema Derneği (SİNEZON) işbirliğiyle Trabzon’da GÜFA filmleri gösterimi gerçekleştirildi.

Ruhi Türkyılmaz Sanat Evi’nde gerçekleştirilen gösterimde GÜFA Koordinatörü Öğr. Gör. Burak Türten’in yönetmenliğini yaptığı “Çöp” belgeseli, GÜFA üyelerinden Hasan Erdoğmuş’un çektiği “İsterdim” belgeseli ve Caner Özarslan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Bademler” belgeseli sinemaseverlerle buluştu.

Radyo yapımcısı Serkan Türk’ün moderatörlüğünü yaptığı gösterim ve söyleşi programı Caner Özarslan tarafından çekilen “Bademler” belgeselinin izlenmesi ile başladı. Gösterimin ardından söyleşiye başlayan Özarslan, “Belgesel benim için her şey demek. Nerede farklı bir konu varsa onu çekmek benim görevim. Ben görevimi yapıyorum. Bedemler, İzmir’e bağlı Bademler Köyü halkının hiçbir profesyonel eğitim almadan seksen dört yıldır tiyatro yapmasını anlatıyor. Köyde yaşayan insanlar günlük işlerine devam ediyor. Tarlada, bahçede çalışıyor. Tiyatro dışında mesleklerini yapıyorlar. Daha sonra tiyatroya gelip, tiyatro yapıyorlar. Oynayacakları oyunu kendileri seçiyor. Kıyafetlerini kendileri hazırlıyor. Kısacası her şeyle kendileri ilgileniyor. Bu konu oldukça ilginç ve sıra dışıydı. Ben de herkese örnek olması açısından bu konuya ışık tuttum.” dedi. Caner Özarslan Bademler belgeselinin, 3. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nde gösterim seçkisine girdiğini ve 28. Genç İletişimciler Yarışması’nda finale kaldığını belirterek, belgeselin diğer festivallerde yarıştığını sözlerine ekledi.

“İsterdim” belgeseli engelli vatandaşlar için farkındalık uyandırdı

Bademler belgeselinin ardından, bir dağ köyünde iki kör kardeşin hayatını anlatan “İsterdim” adlı belgesel film sinemaseverlere sunuldu. Yönetmenliğini G.Ü. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hasan Erdoğmuş, Görüntü Yönetmenliğini ise G.Ü. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2. sınıf öğrencisi Abdurrahman Demir ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ali Yılmaz’ın üstlendiği film büyük yankı uyandırdı. Zorlu coğrafyaya rağmen ayakta tutunabilen iki kardeşin hayatına değinen yönetmen Hasan Erdoğmuş; “Filmin çekimlerini on günde tamamladık. Gözleri görmeyen ve birbirlerine tutunan yetmişli yaşlardaki Canfer ve Kadriye Baydar kardeşlerin hayatını anlattık. Baydar kardeşler, önce belgesellerinin çekilmesine sıcak yaklaşmadı. Onları ikna etmemiz uzun sürdü. İkna olduklarında ise çekimlere başladık. Bu sürede bize alıştılar ve bizi sevdiler. Çekimler bittikten sonra ayrılırken oldukça üzüldüler. Çekimler esnasında terk edilmiş bir evde kaldık. Evde sadece bir yatak, bir de soba vardı. Bu zorlu şartlarda filmimizi çektik.” açıklamasını yaptı. Erdoğmuş, kardeşlere yardım kampanyası başlatacaklarını, bununla ilgili çeşitli projelerinin olduğunu belirterek, İsterdim belgeselinin 4. Bak Akademi Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldüğünü ifade etti.

“Bu tür organizasyonlar gelişmemizi sağlıyor”

Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) Koordinatörü Öğr. Gör. Burak Türten’in yönetmenliğini yaptığı, “Çöp” adlı belgesel sinemaseverlerle buluşan son film oldu. Filmde çöpten geçimini sağlayan insanların yaşadığı zorlukların anlatıldığını belirten Öğr. Gör. Türten, “Çöp belgeseli ulusal ve uluslararası alanda on dört ödül aldı. Bunlardan en önemlisi Fransa’dan ve sinema sanatında ileride olan İran’dan almış olduğu ödüllerdir. Filmimizin pek çok ülkede gösterimi de yapıldı. Toplumsal bir soruna ışık tuttuğumuz belgeselin pek çok ödül alması bizleri gururlandırdı. GÜFA olarak sinema alanında Türkiye’de marka olmaya çalışıyoruz. Filmlerimiz festivallerde yarışıyor, üretmeye devam ediyoruz. Arkadaşlarımız daha geçen hafta yeni bir belgeselden döndüler. Bu anlamda hem kendi kariyerleri hem de toplumun bu tür konularla yüzleşmesi açısından önemli işler yapıyorlar.” dedi. Film festivallerinden ve sanatsal organizasyonlardan davetler aldığını söyleyen Öğr. Gör. Türten, “Bizim gelişimimiz açısından bu tür programlar oldukça iyi oluyor. Farklı görüşleri dinliyoruz, eleştirileri alıyoruz ve kendimizi geliştiriyoruz. Bu anlamda bu tür organizasyonları önemsiyoruz. Bu organizasyonu düzenlediği ve bizleri entelektüel bir kitleyle buluşturduğu için Trabzon Sinema Derneği’ne çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi. Moderatör Serkan Türk, “Gümüşhane’de sinema yok ve bu insanlar sineması olmayan şehirde belgesel çekip izleyiciyle buluşturmaya çalışıyorlar. Genç yönetmen arkadaşlarımıza bizleri kırmayıp davetimize geldikleri için Trabzon Sinema Derneği adına özel teşekkür ve tebrik ediyorum.” diyerek programı sonlandırdı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim