“GÖĞÜ, GÖKTE TUTAN TEBESSÜMLER”
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, özel bireylerin “Göğü gökte tutan tebessümler” olarak nitelendirilmesini çok manidar bulduğunu, bundan daha güzel bir ifadenin olamayacağını söyledi.
Yavuz, Gümüşhane Özel Bireyler Derneği’nin Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhanevi Kampüsünde düzenlediği kermeste yaptığı konuşmada, “Burada gördüğümüz ürünler çocukların yaptığı değil de yaptıklarının ispatlarıdır” dedi.
Profesyonel Bir Sanat
Özel bireylerin yaptığı ahşap bağlama ürünlerinin aslında profesyonelce yapılmış bir sanat olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Elbette bu sanatı basite indirip çocukları bu sanatı sunmak için zaman gerekiyor. Bu bireylerimize zaman ayırdığımızda sıradan bir insanın yaptığı her şeyi yapabiliyorlar. Bütün eğitim felsefelerinde tam öğrenme diye bir olay var. Eğitim psikologlarından bir tanesi diyor ki, ‘dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi birisi, herhangi bir şey öğrendiyse aynı ortam, aynı şart ve aynı imkanlar sağlanırsa herkes öğrenir.’ Biz buna inandık ve bunu yaptık. Ahşap dağlama yapacak askıları bulduk, hattatlarla görüştük. Onlardan yardım istedik, çocuklara yardım ettiler, çocuklar gerçekten çok güzel şeyler ürettiler. Sergimizde çocuklarımızın yaptığı ürünleri göreceğiz ve kendi aramızda çocuklara yardımcı olabilmek için maddi anlamda bir yardım topluyoruz. Maksadımız önümüzdeki dönemde çocuklara daha iyi imkanlar sunabilmek.”
Güzel Bir Oluşum Meydana Gelmiş
Vali Yavuz, özel bireylerin açtığı serginin son yıllardaki en orijinal etkinlik olduğunu vurgulayarak, “O manada çok büyük önem taşıyor. Özel Bireyler Derneği hukuki statüsü bu. Özel bireyler her yönüyle güzelliklere haiz çocuklarımız demektir. Bu konuda gereken ihtimamı gösteriyoruz. Farkındalık oluşturma ve onların eğitebilirliğini göstermeyi amaçlıyoruz. Özel bireyler için hiçbir karşılık beklemeden bu işi gönüllü yapmanın bizleri ne kadar mutlu ettiğini ifade etmek istiyorum. O yönüyle ben herkese teşekkür ediyorum. Özel bireyler için devletimizin de bütün kurumları seferber oluyor. Bu işte azim gerektirir, sabır gerektirir. Eğer siz halis olursanız başarı da arkasından geliyor. O nedenle her türlü konuda desteği veren arkadaşlarımıza tebrik ve takdirlerimi sunuyorum. Bu iyi niyetli çalışmalar devam eder. Sonuçta özel ilgiye ihtiyacı çocuklarımızın ve gençlerimizin hayata daha çok bir şekilde katılmalarını sağlayacak bu faaliyetler başarılı bir şekilde devam eder diye düşünüyoruz” diye konuştu.
Daha İyi Mekan Sunacağız
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise özel bireylere Gümüşhane Belediyesi olarak yardımcı olacaklarını belirterek, “Şu anda Sema Doğan Parkı’nda bir çalışmamız var. Burada açılan sergiye ve diğer açılacak sergilere güzel mekanlar hazırlayacağız. Önümüzde ki günlerde sizlere mekan noktasında bir desteğimiz olacak. Hayırlı olsun, maddi desteklerimizde olacak. Şehrimize hayırlı olsun diyorum” dedi.
Bir Elin Beş Parmağı
Özel Bireyler Derneği Başkanı Habil Cebe de yaptığı konuşmada, dernek olarak 2012 yılında kurulduklarını, dernek adından dolayı oluşan algı nedeniyle adeta bir savaş verdiklerini söyledi. Dernek logosunda yer alan 5 kişinin bir elin beş parmağını temsil ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bir elin beş parmağı da bir birine benzemese de, 4 tanesinin genel özellikleri neredeyse aynıdır. Ama geriye kalan bir parmak, rengiyle, duruşuyla, manasıyla diğerlerinden farklıdır. İşte biz Özel Bireyler Derneği olarak, çocuklarımızın mavi olduğuna inanıyoruz. Özel olduklarına inanıyoruz. Tam öğrenme teorisi ile Bloom "dünyanın herhangi bir yerinde birisi bir şeyi öğrendi ise, başka bir yerinde birisi de uygun ortam ve şartlarda aynı bilgiyi öğrenebilir" demekte. Söz konusu bizim çocuklarımız olduğunda sormamız gereken şeyin IQ puanları olmadığını bilmemiz açısında bu cümle önemlidir. Eğer fiziksel sorunlar yaşayan bir birey, bir merdivenden çıkamıyorsa, burada bizim düşünmemiz gereken şey, o kişiye koltuk değneği vermektense, oradaki merdivenin gerekli olup olmadığıdır. Biz aylarca şahit olduk ki, çocuklarımızın şartları ve ortamları değiştirildiğinde, çocuklarımız her şeyi yapabilirler.
Bizim Bu Çocuklara İhtiyacımız Var
Cebe, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Burada sergimizde göreceğiniz ürünleri yaptılar diye sergilemiyoruz. Biz inanıyoruz ki, bir tane makine ve bir tane masa ile bunları yapan çocuklar, imkan verildiğinde bu ilin siması olabilirler. Kimsenin yapamadığını yapabilirler. Zeka geriliği olan bir öğrenci belki yarım saatte yapılacak işi bir saatte yapacak, ama bitirdikten sonraki tebessümü, on binlerce insanın ölümüne sebep olan belgeleri imzalayan Einstein'ın tebessümünden kesinlikle saha samimi olacak. İç ısıtacak. Sizi dinlendirecek. Belki yapamayacak ve üzülecek. Ama bilin ki bu da bize yaptığımız işe değer vermeyi öğretecek. Bizim bu çocuklara ihtiyacımız var. Sevgilerine, merhametlerine, tebessümlerine ihtiyacımız var. İnsan olabilmek ve insan kalabilmek için, yüreklerimize dokunmalarına ihtiyacımız var. Bu gün de yanımızda olduğunuz ve beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.”
Yapılan konuşmalardan sonra Vali Yavuz ve beraberindekiler özel bireylerin sergisini açarak incelemede bulundular.
Törene, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Gümüşhane Vali Yardımcısı İsmail Turan, Gümüşhane Özel Bireyler Derneği Başkanı Habil Cebe, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile özel eğitim gören bireyler katıldı.
Bayan Yavuz’dan Ziyaret
Öte yandan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un eşi Şengül Yavuz, Özel Bireyler Farkındalık Etkinlikleri çerçevesinde Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhanevi Kampüsünde açılan sergi ve kermesi ziyaret etti. Yavuz, Dernek Başkanı Habil Cebe’den sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim