Gizli Cennetin Gür Sesi
Gümüşhane’nin Şiran İlçesine bağlı Tomara Şelalesi Tabiat Parkı gerek doğal güzelliği gerekse efsane hikayeleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Dağın ortasından çıkan ve 25 metreden sabun köpüğünü andıran beyazlıkla dökülen Tomara Şelalesi’nin sesi kilometrelerce uzaktan duyulmasıyla da dikkat çekiyor.
Gelişim Planı çerçevesinde üç yıl önce programa alınan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı yeni tesislere kavuştu. Gelişim planı tamamlanan Tomara Şelalesi’nin kendisi gibi seyri de güzel olacak.
Ziyaretçi Akınına Uğruyor
Gümüşhane’de Turizmde cazibe merkezi olma özelliği ve doğal güzelliği ile binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Tomara Şelalesi’nin cam seyir terasının tamamlanması ile adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Şiran ilçesine bağlı Seydibaba köyü sınırları içerisinde bulunan ve bir dağın eteğinden çıkan 40 ayrı kaynaktan beslenen ve 25 metreden dökülen sularla görenleri büyüleyen Tomara Şelalesi için gece aydınlatmasının da yapılacağı ifade edildi.
En Büyük Farkındalık Cam Seyir Terası
Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Tomara Şelalesi ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, şelalenin Şiran ilçesine bağlı Seydibaba köyü sınırları içerisinde bulunduğunu, Şiran’a 23, Gümüşhane il merkezine ise 114 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce şelalenin bulunduğu 70 hektarlık alanın milli park kapsamına alındığını belirten Aydın, şunları söyledi: ”Şelaleye gelişme planı kapsamında, 16 kamelya, 2 adet çelik konstrüksiyonlu ağaç köprü, 1 adet giriş kontrol binası, 1 adet yağmur barınağı, 3 adet çeşme, 4 adet bulaşık yıkama ünitesi, 1 adet manzara seyir terası, 28 araçlık otopark, 450 metre yürüyüş yolu, 1 adet tanıtım tabelası yapıldı. Ve en son olarak da bölgemizde farkındalık yaratacak olan cam seyir terasıdır. Tüm bunlar yapılırken, doğayı tahrip etmeden, doğal yapıya uygun malzemeler kullanıldı. Şu anda çevre aydınlatılmasının tamamı bitmiş durumda, ancak bu aydınlatmanın daha güçlü beslenmesi için 50 kwlık trafo ihalesini de yaptık. Şelalemizde konaklama yok ama günü birlik tesislerle ilgili gerek piknik masaları, kamelyalar, manzara seyir terasları ve jumbo seyir terasları yapılarak hizmet verilmektedir.”
Çok Güzel Gelişmeler Oldu
Tomara Şelalesi işleticisi Abdulbaki Kara ise Tomara Şelalesi ile ilgili çok güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, “Yapılan bu çalışmalarla paralel olarak çok güzel de gelişmeler oldu. Bir ay içerisinde Tomara şelalesini 3 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret etti” dedi.
Ziyaretçilerin Tomara Şelalesi’ne çok rahatça gelebileceğini dile getiren Kara, şöyle devam etti: “İşletmeci olarak şu anda milli parklarımızla eş güdümlü olarak çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda tesislerimiz yüzde 70’miş oranında bitmiş durumda. Yani bugün bir ziyaretçinin gelip rahatlıkla mangalını, etini alıp, rahatlıkla gelip piknik yapabileceği kamelyalarımız mevcut. Yine tesisler bölgesinde restoranımız mevcut. Pikniğe gelip de insanların almayı unuttuğu şeyleri alabileceği marketimiz mevcut. Yine milli parklarımız bünyesinde oluşturulan Seydibaba Köyü sınırlarında bulunan şelalemizde, köylülerimizin ürünlerini, mahsullerini satabileceği küçük satış ofislerimiz mevcut. İnşallah bu satış ofislerinde de köylü kadınlarımız bahçelerinde ürettikleri sebzeleri, meyveleri satacaklar. Yani tamamen organik bir şekilde müşterilerimize hizmet vereceğiz. Hem restoranımızda olsun hem de eşsiz doğa güzelliği ile birlikte insanları çok güzel bir şekilde karşılayacağız.”
Değeri Bir Kat Daha Arttı
Yapılan cam seyir terası ile Tomara Şelalesi’nin değerinin bir kat daha arttığını vurgulayan Kara, “Cam seyir terasımız hizmete açıldı. Cam seyir terası Tomara Şelalesine çok ayrı bir güzellik kattı. Gelen ziyaretçilerimiz direk seyir terasına çıkarak şelalenin suyunun çıkış noktası ile göz göze geliyorlar. Bu da çok ayrı bir güzellik ortaya çıkarıyor. Yürüyüş parkurumuz yenilendi cam seyir terası ile birlikte. Çok harika, doğal taş görünümlü bir yürüyüş parkı yapıldı. Ağaçlıkların içerisinde, yeşillikliler içinde yürüyerek yürüyüş parkuruna ulaşıyoruz. Cam seyir terasından da şelalemizi izleme keyfine varıyoruz” dedi.
Diğer Adı Kırk Gözeler
Tomara Şelalesi’nin halk arasındaki adının “Kırk Gözeler” olduğunu da belirten Kara, “Suyun geldiği yer bilinmemekle beraber dağın içerisinde çok derinden gelerek kar ve yağmur sularının beslediği bir su. Ama mevsimsel olarak karın erimesiyle birlikte suyun debisi artıyor, karların eriyip bittiği zaman da debinin azaldığı gözlemleniyor. Ama kaynağı kesinlikle bilinmiyor. Dağın içerisinden yaklaşık 39 metre mesafeden doğarak akıyor. Tabi burada Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün çok güzel çalışmaları oldu. Şelalemize yaklaşık 2 kilometre mesafede parka alan döşemesi yapıldı, yine Şiran merkezle bağlantısı da Temmuz ayının sonunda bitecek şekilde sıcak asfalt uygulaması devam ediyor. İnşallah Ağustos ayı başında şelalemize çok süper bir yolla geleceğiz. Bütün misafirlerimiz hiç sorun yaşamadan rahat bir şekilde ulaşabilecekler. Biz bütün vatandaşlarımızı Tomara Şelalesine davet ediyoruz. Bu saklı güzelliği, bu doğal güzelliği dünyanın harikasını görmeyi davet ediyorum.”
Tarihçesi Bilinmiyor
Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak da, Tomara Şelalesi’nin 40 doğal gözeden çıkan sulardan oluştuğunu söyledi.
Şelalenin tarihçesinin tam olarak bilinmediğini ifade eden Altıparmak, “Şelalenin suyu daha yüksekten akıyordu. 1939 yılında meydana gelen depremde sarsıntının etkisiyle seviye biraz daha düştü. Yaklaşık ekim kasım aylarında veya eylülden başlayarak su debisi düşüyor. Mart ve nisan aylarında tekrar coşarak eski halini alıyor. Şelale bulundu bulunalı bu şekilde akıyor. Kuruduğu, suyunun kesildiği görülmedi” dedi.
“Burası Çok Güzel”
Tomara Şelalesini ziyarete gelen Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden Sümeyye Özel, şelaleyi çok beğendiğini belirterek, “Cam seyir terasına çıkarken düşerim diye birazcık korktum. Ama hiç de öyle olmadığını, çok rahatlıkla şelaleyi korkmadan seyredebileceğimiz çok güzel bir teras oldu. Şelaleyi doya doya seyredebiliyoruz. Buraya öğretmenlerim ve arkadaşlarımla birlikle geldik. Burası çok güzel. Herkesin gelmesini tavsiye ederim. Çünkü burası çok güzel” dedi.
Ziyarete gelenler arasında gazetemize açıklamada bulunanlar, Tomara Şelalesini çok beğendiklerini, piknik yerleri ve seyir teraslarının bulunduğunu ifade ederek, şunları söylediler:
“Biz şu an Tomara Şelalesindeyiz. Buraya gezmek için geldik, eğlenmek için geldik. Ben burayı eskisinden bile daha güzel buldum. Çok güzel bir yer. Önceden zeminler tahtadandı. Mesela şimdi daha yeni şeyler yapılmış. Eski geldiğimde burada seyir terası yoktu. Şimdi o da yapılmış, her şey çok güzel. Burada çok güzel bir manzara var, oradan sular akıyor. Hepimizin içi ferahlıyor.”
Bir diğer ziyaretçi ise, “Yani burası çok güzel. Geldim. Daha önce burası yapılmamıştı. Hem de daha küçüktüm. Çok yerlere gitmiyordum, tehlikeli falan yerlere. Ama şimdi büyüdüm. Öğretmenlerimle, arkadaşlarımla gidebiliyorum. Çok güzel manzarasını ben çok beğendim. Herkesi buraya gelip görmesini tavsiye ederim” diye konuştu.
Tomara Şelalesinin Efsanesi
Öte yandan yöre sakinlerinin anlattığına göre, “Seydibaba Köyü çobanı, kendi kendine sürüyü otlatıyormuş. Öğlen saatlerinde sürüyü götürüp ıssız yerde yatırıp, abdestini alır, namazını kılarmış. Köylü, sürüyü susuz bırakıyor diye çobanı, dava etmiş. Bir gün, çobanı gizlice takip etmişler. Tam öğle zamanı çoban yine sürüyü aynı ıssız yere indirmiş. Elindeki değneğini toprağa vurmuş. Çıkan sudan kendisi abdest alıp namazını kılmış, sürü de suyunu içmiş. Çoban namazını kıldıktan sonra bakmış ki köylü kendini seyrediyor. Buna çok kızan çoban kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını bir tarafa savurmuş. Biri düşmüş Tomara Şelalesi’ne, diğeri de Çamoluk ilçesinin Mindaval köyüne. Kaval ile bıçağın kınının düştüğü yerden sular fışkırmış. Kırk ayrı yerden su çıkan Tomara Şelalesi’nin diğer bir adı da ‘Kırk Gözeler’ olarak günümüze kadar gelmiş.
Başka bir rivayette ise şelalenin köpüklü suyunun, bir kadının çocuğunun bezini suda yıkaması sonucu oluştuğu anlatılır.
Dağda sürüsünü otlatan bir çobanın, kavalını tepelerde bulunan yarıklardan birine düşürdüğü, düşen bu kavalın da Tomara'dan çıktığı, Tomara Şelalesi sularının düştüğü noktada bir kapı bulunduğu, bu kapının arkasında ise çeşitli gizemlerin olduğu diğer rivayetler arasında.
Tomara Şelalesi
Şelale, Şiran İlçesi Seydibaba Köyünün Güneybatısındadır. Şelalenin suları,tepe yamacından,kayaların arasından ve yer altından çıkarak,yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.
Su kaynağının tamamı Şelalenin olduğu kısımdan yer altından çıkmaktadır.Suyun çıkış yeriyle dere yatağına ulaştığı zemin arasında yaklaşık 10-15 m yükseklik farkı vardır.Bu yükseklikten dolayı ve farklı yerlerden çıkan sular ilginç bir görünüm oluşturur.
Kaynağında oluşan Şelale olması ve yoğun bir su çıkışının olması açısından oldukça ilginç bir örnek niteliğindedir. Şelale etrafına öncül tesisler yapılmış olup, yolu iyileştirilmiştir.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim