• BIST 9643.81
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

GİRİŞİMCİLER “PATRON” OLDU

23.01.2016 15:27
GİRİŞİMCİLER “PATRON” OLDU
GİRİŞİMCİLER “PATRON” OLDU

Gümüşhaneli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında, eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alan 380 bin kişi arasından bugüne kadar 22 bin 350 girişimcinin KOSGEB desteğiyle işletmesini kurduğunu ve kendi işinin patronu olduğunu söyledi.

Bakan Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Girişimcilik Destek Programı kapsamında, bugüne kadar 380 bin kişinin uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak, girişimcilik sertifikası aldığını belirterek, “Sertifikalarını alan 380 bin kişi arasından bugüne kadar 22 bin 350 girişimci KOSGEB desteğiyle işletmesini kurdu ve kendi işinin patronu oldu” dedi.

11 Bin Başvuru

KOSGEB desteklerine ilişkin yaptığı açıklamada, KOSGEB’in girişimcilik desteğinden faydalanan girişimci sayısının her geçen yıl daha da arttığına dikkati çeken Işık, bu sayının 2011 yılında 2 bin 397, 2012’de 4 bin 969, 2013’te 8 bin 66, 2014’te 10 bin 199, geçen yıl ise 11 bini bulduğunu söyledi.

Türkiye’deki girişimci sayısını arttırmak için gayret gösterdiklerini dile Bakan Işık, kendi işinin patronu olmak isteyenlere, desteklerden yararlanmaları konusunda çağrıda bulundu.

Başlangıç Sermayesi

“Destekler bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde” ifadesini kullanan Işık, revize edilen Girişimcilik Destek Programı ile yeni girişimcilere verilen desteğin hibe kısmının 30 bin liradan 50 bin liraya, sabit yatırım desteği adı altındaki faizsiz kredi desteğinin ise 70 bin liradan 100 bin liraya çıkarıldığını bildirdi.

Girişimcilik Destek Programı kapsamında bugüne kadar 380 bin kişinin uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak girişimcilik sertifikası aldığını belirten Işık, sertifikalarını alan 380 bin kişi arasından da bugüne kadar 22 bin 350 girişimcinin KOSGEB desteğiyle işletmesini kurduğunu ve kendi işinin patronu olduğunu söyledi.

Pozitif Ayrımcılık

Işık, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’nda kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciye pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ve destek oranlarında artı yüzde 20 avantaj sağladıklarını anlattı.

 Yeni Girişimci Desteği oranları hakkında da bilgi veren Işık, “Destekleme oranı birinci ve ikinci bölgeler için yüzde 60, girişimcinin kadın veya özürlü olması halinde yüzde 80 olup, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölgelerde bu oran yüzde 70, girişimcinin kadın veya özürlü olması halinde ise yüzde 90 olarak uygulanıyor” şeklinde konuştu.

KOSGEB desteklerine nasıl başvurulur?

KOSGEB desteklerine başvurmak için öncelikle KOSGEB veritabanına kayıt olmak gerekmektedir. KOSGEB veritabanına kayıt olduktan sonra işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenebilmesi için KOBİ beyannamesi doldurulmalıdır. Doldurulan beyanname KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edildikten sonra, istediğiniz KOSGEB desteklerine, kredilerine veya hibelerine başvuru yapabilirsiniz.

Hibe Krediler Ön Plana Çıktı

Son dönemlerde özellikle 1 Kasım seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin seçim vaatleri ile KOSGEB Hibe Kredileri bir anda ön plana çıktı. AK Parti özellikle genç girişimciye 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi ve genç çiftçilere 30 bin lira hibe kredileri büyük ses getirdi.

İyi Fikri Olan Parayla Buluşuyor

KOSGEB in açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresidir. KOSGEB adı üstünde küçük işletmeleri oluşturma ve bunları orta ölçekli işletme haline gelmesi için destekleyen bir kuruluştur. Küçük ölçekli işletmenin oluşabilmesi için öncelikle yeni girişimcilere ihtiyaç vardır. Yeni girişimcinin de planladığı işi hayata geçirebilmesi için bilgi ve paraya ihtiyacı vardır. İşte KOSGEB tam burada devreye giriyor ve iyi bir fikri olan girişimciyi bilgi ve parayla buluşturup fikrinin iş hayatına girmesini sağlıyor. Eğer bu fikir doğru desteklenirse hem katma değer hem de istihdam sağlayacağından ekonomi için gerçekten büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı KOSGEB her geçen yıl  yeni Girişimcilik Destek Programını büyük bir ciddiyetle yapıyor.

Hibe Kredi Nasıl Alınıyor?

Hibe 50 bin liralık kredi peşin ödenmiyor. Bu kredi belirli koşullarda ödeme yapılıyor. Öncelikle kuruluş giderleri için belli bir miktar ödeniyor, alınan makine teçhizat için ödeme yapılıyor. Ayrıca işletme giderleri için aylık ödemeler yapılıyor. Tüm bunların toplamı maksimum 50 bin lira olarak veriliyor. Bunu aşan kısımlar ise girişimciler tarafından faizsiz kredi ile karşılanıyor.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim