Girişimciler Kurslarını Tamamladı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Küçük ve Orta Ölçekleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ortaklığıyla açılan girişimcilik kurslarına katılan 25 kursiyer, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulunda aldıkları eğitimin sonunda kursu tamamladılar.
İŞKUR tarafından açılan kursta eğitmenlik yapan Gümüşhane Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç, derslerin Gümüşhane Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla verildiğini belirterek, “ Eğitim boyunca kursiyerlere girişimciliğe daha profesyonel baksınlar diye, iş planı hazırlama, girişimciliğin bazı teknik detaylarını anlatıyoruz. Motivasyon olsun diye örnek modelleri daha önce başarılı olmuş insanların hayatlarını kursiyerlerimizle paylaşıyoruz. Programımızı tamamladık kursiyerlerimiz önce işlerini kuracaklar sonrada İŞKUR’a ve KOSGEB’e başvuracaklar” dedi.
“Muazzam Bir Destek Var”
Kılıç, KOSGEB tarafından verilen hibe desteklerinden faydalanmak için iyi bir proje hazırlanması gerektiğini ifade ederek, “Hibe alabilmek genellikle projenin bütçesiyle ilgili oluyor. Fakat şu anda devletimiz tarafından girişimcilere muazzam bir destek var. Kurallara uyularak hazırlanmış bir iş planıyla herkesin bu desteklerden faydalanabileceğini düşünüyorum. Doğru fikri bulan bu fikri projeye çevirenler, genellikle hibelerden faydalanabiliyorlar. Girişimcilerin sertifika alabilmesi için kurumlar tarafından aralıklarla kurslar açılıyor. Kurslardan yararlanmak isteyenler İŞKUR, KOSGEB ve Gümüşhane Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma merkezini takip edebilirler. Hibeler girişimciler için çok büyük bir fırsat. KOSGEB’den 50 bin liraya kadar hibe alınabiliyor. Ayrıca girişimcilere 100 bin liraya kadar 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği de sağlanıyor.
50 bin lira günümüzde önemli bir rakam. Bu para nakit şekilde verilmiyor, teknik malzeme, kira ve personel desteği olarak veriliyor” diye konuştu.
“İşini Büyütmek İsteyenlerde Katılıyor”
Yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin yanında işlerini büyütmek isteyen esnafların da kursa ilgi gösterdiğini ifade eden Kılıç, “Mevcut esnaflar işlerini büyütmek ya da yeni bir şube açmak için burada bulunuyorlar. Yeni katılımcıların da yeni iş fikirleri var bunu hayata geçirmek istiyorlar. Kürtün ve Torul İlçelerinden gelen kursiyerlerimiz var. Bursa’dan, Antalya’da ikamet edip burada kursa katılan kursiyerlerimiz var. Kursa katılan herkes istekli ve ne yapmak istediğinin farkında. Bütün kursiyerlerimizin başarılı bir girişimcilik örneği göstereceğini umuyorum” diye belirtti.
“Hibe Desteğine Hemen Başvuracağım”
Hali hazırda halı yıkıma işletmesinin bulunduğunu belirten Ömer Taş, “ İşimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum. Hanım Eller Halı Yıkamanın ikinci şubesini Torul’da açmak için bu programı değerlendirmek istedim. Derslerimiz çok güzel geçiyor. Bize çok güzel faydaları var. Girişimcilik sertifikamı alır almaz hemen iş başvurumu KOSGEB’e yapmak istiyorum. 30 bin lira hibe ve faizsiz kredi desteği işini büyütmek isteyen küçük esnaf için oldukça faydalı oluyor. Ben de bu desteklerden faydalanarak işimi büyütmeyi umuyorum” ifadelerine yer verdi.
Kursiyer Turan Sevgi, KOSGEB desteğinden faydalanarak hayvancılık yapmak istediğini ifade ederek, “Vatandaşlarımıza doğal et yedirebilmek için proje oluşturuyorum. Taşkın hocamıza da teşekkür ediyorum. Onun sayesinde yeni bir şeyler öğrendik. Ben engelli hibe projesinden faydalanmayı düşüyorum. Bu programda 36 bin liraya kadar hibe veriliyor. Girişimcilik sertifikamı aldıktan sonra hemen başvurumu yapıp işletmemi kurmak istiyorum” dedi.
“Girişimciler Başka Desteklerden de Yararlanmalı”
Kursiyer Sibel Kandaz Olgun ise Rehberlik ve Psikolojik Danışman olduğunu belirterek, “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir kurumu aynı zamanda işletmekteyiz. Engelliler ile birlikte çalışıyoruz. İlimizde engellilere karşı bir eksiklik olduğunu fark ettik. Onların çalışabileceği herhangi bir alan olmadığı için ve ben de bu işi çok sevdiğim için onların çalışabileceği cafe restoran tarzında bir yer düşünüyoruz. Cafe içerisinde engelli vatandaşlarımız geldiğinde oynayabilecekleri rahat bir ortam sunacağız onlara kendilerini geliştirebilecek bir oyun alanı düşünüyoruz. Projemizde pozitif bir ayrımcılığımız olacak onlara yönelik ve bir reyon oluşturarak onların oluşturmuş olduğu ürünleri satmayı planlıyoruz. İŞKUR’a gelme nedenim tabi ki hibelerden faydalanmak alabileceğimiz rakamlar çok yüksek değil ama 50 bin lira hibe 50 bin lira kredi olmak üzere 100 bin lira destek almayı düşünüyoruz. Tabi bu miktar bizim projemizin masraflarını tamamen karşılamayacak ama büyük bir destek olacak bizim için. Bu sertifika programların girişimcilere cesaret vereceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Burada farklı açılardan bakabilmeyi öğreniyoruz. Bir konuyu incelerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz. Uygulamalı olarak işlediğimiz dersler çok verimli geçti. Öğretmenimiz bize proje doldurmayı öğretiyor tek başımıza yeterli olabileceğimizi başkalarına ihtiyaç duymadan yapabileceğimizi söyledi ve şu anda da iş planımızı oluşturuyoruz. İlk aşamada hibe desteğini alıp işletmemizi kurduktan sonra işletmemizi büyütme noktasına gelirsek yine de çeşitli destek programlarından yararlanmak isterim” şeklinde konuştu.
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim